Verschil Ketjap en Sojasaus

Deel met vrienden en familie

Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus en kun je ze makkelijk met elkaar vervangen in een recept? Is ketjap niet gewoon de Indonesische benaming voor sojasaus? Het antwoord op beide vragen is heel duidelijk: nee!

Verschil Ketjap en Sojasaus

De laatste tijd krijg ik steeds meer vragen over ketjap en of het ook vervangen kan worden door sojasaus; waarschijnlijk omdat mijn recepten de laatste tijd heel erg uit de Indonesische hoek komen. Hoewel ketjap ook wel eens Indonesische sojasaus wordt genoemd, zijn ketjap en sojasaus niet hetzelfde en wanneer je de een met de ander vervangt, krijg je een heel ander gerecht.

Sojasaus

Sojasaus is een dunne saus. De smaak is over het algemeen vooral zoutig . De sojasaus die we in Nederland vooral kennen is Japanse sojasaus, maar je hebt ook sojasaus uit andere landen. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, water, zout en gist. Het is een behoorlijk langdurig proces. Er bestaat ook Chinese sojasaus, die chemisch en dus veel sneller gemaakt word. Er komen daar alleen soms wel schadelijk stoffen bij vrij. Kijk zeker eens deze video van de Keuringsdienst van Waarde over dat onderwerp.

Sojasaus is lekker zo koud bij bijvoorbeeld sushi of een sushi bowl. Het geeft dan ziltigheid. Of om een soep of saus een diepere, zoutige smaak te geven.

Het merk dat ik zelf over het algemeen gebruik is Kikkoman. Het is betaalbaar, goed beschikbaar en niet chemisch gemaakt.

Verschil ketjap en sojasaus

Ketjap

Ketjap is Indonesisch en heeft dezelfde basis als sojasaus, maar er zit vaak Javaanse suiker bij (ook wel palmsuiker genoemd) en specerijen, zoals steranijs. Het is een stuk dikker dan gewone sojasaus, ongeveer net als Nederlandse stroop. Het heeft naast zout ook een soort van stroperigere, bijna dropachtige smaak. In Nederland kennen we drie soorten ketjap namelijk Ketjap Manis, Ketjap Asin en Ketjap Medja. Ketjap Manis is zoet, Asin is zout en Medja is nog zoeter dan Manis.

Door de suikers in ketjap is het ook heel goed te gebruiken in warme sauzen, aangezien het lekker kan indikken. Een heerlijk voorbeeld hiervan is Babi Ketjap.

Het merk dat ik gebruik is Vanka Kawat. Tijdens mijn studietijd heb ik regelmatig gekookt met een Indonesische ‘tante’ en die gebruikte dit merk, dus ben ik het ook gaan gebruiken. Vergeleken met Conimex, vind ik dit merk een diepere smaak hebben.

Conclusie

De conclusie is duidelijk. Ook al zijn beiden gemaakt op basis van sojabonen, de twee sauzen zijn niet uitwisselbaar in een gerecht. Let dus goed op wat het recept aangeeft!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. En wat is nu het verschil tussen lichte en donkere sojasaus?

    1. Lichte sojasaus is sterker en zouter dan de donkere sojasaus ( je zou andersom denken)

  2. Hoi….
    Ik zocht naar het merk , vanka kawat. Maar het is geen merk het is een groothandel die allerlei merken verkoopt….

    1. Hi Rina, ik heb de verpakking nog eens bekeken en kan voor de rest helaas niets vinden over een naam/merk. Ik koop het bij de AH of bij Amazing Oriental, misschien helpt dat je? Het kannetje is rood met wit zoals je op de foto kunt zien.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close