Verschil Tofu en Tempeh

Deel met vrienden en familie

Verschil tofu en tempeh

Tofu en Tempeh zijn vleesvervangers die allang niet meer alleen door vegetariërs gegeten worden. Maar wat is nou eigelijk het verschil tussen deze twee? Is er eigenlijk wel een verschil of zijn het gewoon twee namen voor hetzelfde product?

Overeenkomsten tussen Tofu en Tempeh

Behalve verschillen hebben tofu en tempeh ook een aantal grote overeenkomsten. Beide producten worden gemaakt van soja, worden vooral ingezet als vleesvervanger en zijn rijk aan eiwitten. Daarnaast worden ze allebeide vooral in de Aziatische keuken gebruikt.

Tofu

Firm tofu blok en blokjes
Tofu wordt ook wel eens tahoe genoemd. Het wordt gemaakt van sojamelk en heeft een zachte witte kleur. Het wordt vooral in de vorm van blokken verkocht, inclusief vocht om ervoor te zorgen dat de tofu niet uitdroogt. Het heeft een bijna sponsachtige structuur. Tofu heeft van zichzelf niet zoveel smaak, maar neemt smaak wel heel goed op, waardoor je er heel veel mee kunt doen.

Je hebt meerdere soorten tofu, zoals:

  • Silken (heel zacht)
  • Soft (zacht)
  • Firm (stevig)
  • en Extrafirm (extra stevig)

Deze soorten onderscheiden zich vooral in de stevigheid van de tofu. Tofu werd voor het eerst gemaakt in China, alweer zo’n 2000 jaar geleden!

Tempeh

blok tempeh met plakjes
In tempeh worden hele sojabonen gebruikt, die gefermenteerd worden. Het wordt verkocht in blokken, waarbij je duidelijk nog de structuur van de soja bonen terug ziet. Mij doet het altijd een beetje denken aan een soort van bleke notenbar. Door de fermentatie heeft tempeh meer smaak dan tofu, een milde aardse smaak. Het neemt, net zoals tofu, goed smaken op.

Tempeh komt uit Indonesië en komt dan ook veelvuldig terug in de Indonesische keuken.

Verschil Tofu en Tempeh

Kort gezegd is het grootste verschil tussen tofu en tempeh dat bij tempeh fermentatie wordt toegepast. Daarnaast heeft tempeh meer structuur dan tofu, doordat er gebruik wordt gemaakt van hele sojabonen in plaats van sojamelk. Daarbij bevat tempeh ook nog eens meer proteïne, vezels en vitamines dan tofu

Tofu is daarentegen neutraler van smaak en komt in verschillende gradaties van stevigheid, waardoor het zeer veelzijdig is.

 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Heb dit weekend eindelijk tempeh gekocht, ben zo benieuwd! Heb het volgens mij nog nooit eerder gegeten dus ga wat lekkere recepten uitproberen 🙂

    1. Het kan echt heel lekker zijn! Bij tempeh is belangrijk dat je het lekker knapperig bakt, een klein beetje suiker (of natuurlijk honing/agave etc) toevoegen aan je marinade helpt hier vaak bij.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close