Verschil tussen kruiden en specerijen

Deel met vrienden en familie

kruiden en specerijen
Wat is nou het verschil kruiden en specerijen? De meeste zullen intuïtief wel ongeveer aanvoelen wat de verschillen tussen kruiden en specerijen zijn, net als het verschil tussen groente en fruit. Maar hoe zit het nou echt? Intuïtief voelt een tomaat aan als een groente, maar het is toch echt fruit; het is namelijk de vrucht van een eetbare plant.

Als ik zonder onderzoek nadenk over wat kruiden en specerijen zijn, denk ik bij kruiden aan groen, vers en zacht. Bij specerijen denk ik aan verwerkt, gedroogd, gemaald en stevig. Hoe zit het dan met bijvoorbeeld gedroogde rozemarijn? Dat is verwerkt en hard (houtachtig?). Ik ging verder op onderzoek uit!

Definities uit het woordenboek

kruid (hetomeervoud: kruiden)
1. klein gewas met sappige, niet houtachtige stengelaromatischegeneeskrachtige kruidendaar is geen kruid tegen gewassen daar is niets tegen te doen
2. welriekende of prikkelende plantendelenspecerij

spe·ce·rij (devmeervoud: specerijen)
1. aan gerechten toegevoegde prikkelende stof

Dit geeft ons een goede stap in de richting, maar helemaal duidelijk is het nog niet. Een kruid kan namelijk best-niet houtachtig zijn, maar ook toegevoegd worden aan een gerecht als prikkelende stof.

Overeenkomsten tussen kruiden en specerijen

Behalve verschillen hebben kruiden en specerijen ook een aantal grote overeenkomsten. Beide productsoorten zijn namelijk plantaardig en worden gebruikt om eten meer smaak, geur, kleur of dus een helende werking te geven. Juist deze overeenkomsten maakt het moeilijker om onderscheid te maken tussen kruiden en specerijen.

Verschil kruiden en specerijen

Mocht je echt een strakke definitie voor het onderscheid tussen kruiden en specerijen zoeken, dan moet ik je helaas teleurstellen. Met kruiden wordt over het algemeen verwezen naar smaakmakers die van kleine, groene planten komen die voorkomen in een gematigd klimaat. Van deze planten worden vooral de bladeren en de stengels gebruikt.

Specerijen komen over het algemeen uit gebieden met een tropisch klimaat. Van deze planten wordt vaker alles gebruikt behalve de bladeren, denk bijvoorbeeld aan bloemknoppen, wortels, vruchten, zaadjes en de bast. Een specerij hoeft dus niet altijd gedroogd of in poedervorm te bestaan om een specerij te zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan gember of kurkuma!

Voorbeelden

Kruiden

  • Tijm
  • Dille
  • Peterselie
  • Selderij
  • Koriander

Specerijen

  • Peper
  • Kardemom
  • Anijszaad
  • Venkelzaad
  • Gember

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close