Verschil tussen witte en bruine eieren

Deel met vrienden en familie

Gaat het verschil tussen witte en bruine eieren verder dan alleen de kleur van de schil? Vaak wordt er beweerd dat bruine eieren gezonder zijn, maar is dat eigenlijk wel zo? En leggen witte kippen, witte eieren en bruine kippen, bruine? Of juist andersom?

Laten we beginnen bij het begin. Wie legt welke eieren? Het is niet zo, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, dat witte kippen, witte eieren leggen en bruine kippen, bruine. De kleur van de schaal van de eieren wordt bepaald door de kleur van de lellen van de kip. Ja, kippen hebben lellen, hebben we dat ook meteen weer geleerd. Een bruine kip met lichte oorlellen legt dus gewoon een wit ei.

Witte eieren minder gezond?

Ondanks dat ze hetzelfde smaken, hoewel sommige mensen beweren van niet, worden witte eieren veel minder verkocht dan bruine eieren. Dat terwijl witte eieren ook nog eens goedkoper zijn. Nederlanders houden over het algemeen wel van een koopje, dus waarom gaan we dan toch allemaal voor de duurdere, bruine eieren?

Witte eieren hebben onterecht een slecht imago in Nederland. Zo zouden het legbatterij eieren zijn, zouden ze minder gezond zijn, minder lekker smaken, en slechter rijzen als je bakt. Dit is slechts een handje vol met fabels over witte eieren.

Ieder jaar is er wel een korte periode waarin witte eieren populairder zijn dan bruine: met Pasen! Ze zijn natuurlijk veel makkelijker te beschilderen, door hun lichte kleur.

Verschil tussen witte en bruine eieren uitgelegd

Bruine eieren zijn duurder!

Je ziet veel minder witte biologische eieren in de supermarkt. En dat is een beetje een kip-ei probleem (sorry!). Aangezien bruine eieren beter verkopen en voor meer geld verkocht worden, is het ook logisch dat kippenboeren kippen houden die bruine eieren leggen. De supermarkt speelt hier ook nog eens op in door de bruine eieren duurder te maken. Terwijl als je kijkt naar de productiekosten, dit helemaal niet zou hoeven. En omdat biologische eieren dus vaker bruin zijn, versterkt dat weer het beeld bij consumenten, dan bruine eieren beter zijn dan de witte.

Wat is dus het verschil tussen witte en bruine eieren?

Onder de schaal zijn witte en bruine eieren hetzelfde. Je kunt het verschil niet proeven en er zit ook geen verschil in voedingswaarde. De voeding van de kippen en de manier van houden van kippen maakt wel verschil, de kleur van de schaal niet.

Verschil witte en bruine eieren

En, wist jij dit al? Ben je nieuwsgierig naar meer van dit soort feiten? Kijk dan eens op deze pagina.

Eerder legden we onder andere de volgende verschillen al uit:

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Jammer dat je het laatste punt: “De voeding van de kippen en de manier van houden van kippen maakt wel verschil, de kleur van de schaal niet.” niet verder uitdiept want daar zit nu het werkelijke verschil.
    Over het algemeen wegen kippen die witte eieren leggen minder waardoor ze minder voer nodig hebben om een ei te produceren. Een wit ei is dus op papier iets duurzamer en een bruin ei in productie wel degelijk ietsjes duurder (maar niet zoveel als de winkel ervan maakt).

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close