Van gist weet je waarschijnlijk wel dat het gebruikt wordt om brood te laten rijzen. Zonder gist zouden we alleen maar matzes en flatbreads gegeten hebben. Maar wist je ook dat gist in verschillende vormen komt? Vandaag leg ik jullie het verschil tussen droge gist en verse gist uit.
Wat is gist?
Laten we bij het begin beginnen en eerst eens kijken wat gist nou eigenlijk is. Gist is een eencellige schimmel die wanneer deze actief wordt koolstofdioxide produceert terwijl deze van het deeg smikkelt. Gist heeft suikers nodig om goed te groeien, hier maakt het gist namelijk koolstofdioxide en alcohol van. Allemaal in erg kleine hoeveelheden.
Als je dus ergens in het recept ziet staan dat je een klein beetje suiker moet toevoegen om het gist te voeden, weet je nu dus waar dat vandaan komt. Dit is dus anders dan de chemische reactie die plaats vindt bij bijvoorbeeld baking soda of bakpoeder (hier leggen we het verschil tussen die twee uit); ook dat zorgt ervoor dat je deeg rijst, maar op een andere manier.
Bij het bakken gebruiken we grof gezegd twee soorten gist: verse gist en gedroogde gist.
Verse gist
Verse gist wordt ook wel eens bakkersgist genoemd. Het wordt verkocht in de vorm van kleine, stevige blokjes die mij persoonlijk heel erg aan klei doen denken qua structuur en stevigheid. Verse gist wordt over het algemeen meer gebruikt door bakkers, het is namelijk goedkoper, maar ook een stuk minder lang houdbaar. Hoewel gist zelf ook een schimmel is, horen er geen schimmelplekken op je blokje gist te zitten. Mocht je die spotten, gooi dan het blokje weg.
Verse gist blijft meestal maximaal 2 weken goed in de koelkast. Wil je verse gist langer bewaren, vries het dan gewoon in. Het blijft dan ongeveer 6 weken goed.
Droge gist
Droge gist is denk ik de bekendste vorm gist bij beginnende bakkers. Het heeft een langere houdbaarheid en is makkelijker verkrijgbaar dan verse gist. Droge gist is dezelfde schimmel, maar dan geperst en gedroogd tot het vochtgehalte dermate laag is, dat gist als het ware gaat ‘slapen’. Dit is de reden dat je droge gist eerst mengt met (lauw) water. Je maakt het gist dan wakker en het komt weer tot leven.
Het wordt meestal in kleine zakjes van 7 gram verkocht. 7 gram gedroogde gist is namelijk genoeg voor 500 gram bloem. Dit is handig, want zodra je de verpakking opent loopt de kwaliteit van het gist snel terug. Gebruik je niet je hele zakje in een keer, dan kun je deze het beste bewaren in de koelkast, mits je van plan bent om het snel te gebruiken. Ga je voorlopig niet meer aan de slag met je gedroogde gist, dan kun je het beter weggooien, aangezien het onbetrouwbaar wordt.
Kun je verse gist vervangen door gedroogde gist?
Het korte antwoord is: ja! Het kan zelfs beide kanten op. Je moet alleen wel een beetje aan de slag gaan met de calculator, je kunt ze namelijk niet één op één overnemen. Van verse gist heb je drie keer zoveel nodig als gedroogde gist. 7 gram gedroogde gist kun je dus vervangen door 21 gram verse gist.
Wat is het verschil tussen gewone tempeh en rijsttempeh? De smaak van rijsttempeh is zachter
Geen idee, ik ben nog nooit rijsttempeh tegen gekomen, alleen tempeh op basis van soja