Verschil witte en groene asperges

Deel met vrienden en familie

Witte en groene asperges zijn eigenlijk hetzelfde, maar toch zijn de verschillen enorm. Hoe kan dat en hoe verschillen ze op het gebied van smaak, beschikbaarheid en bereiding?

Verschil groene en witte asperges

Groeien

Groene en witte asperges zijn eigenlijk gewoon dezelfde asperges, alleen groeien ze op een andere manier op. Waar de groene asperges vol in het daglicht mogen groeien, zien hun witte vriendjes, tot ze uit de grond gestoken worden, nooit een zonnestraal.

Om te zorgen dat de asperges geen chlorofyl produceren, wat ze een groene kleur zou geven, worden ze behalve een dikke laag grond ook met zwart plastic bedekt tijdens het groeien.

Smaakverschil

Witte asperges zijn een tikje zoeter dan hun groene evenknie. Over het algemeen worden ze als delicater beschouwd. Groene asperges smaken sterker en zijn een tikje grassig van smaak, op precies de juiste manier.

Beschikbaarheid

Groene asperges hebben hier een flink punt voor: ze zijn het hele jaar goed beschikbaar. Voor witte asperges moet je echt op het aspergeseizoen wachten: dat loopt van maart/april tot en met juni. Witte asperges zijn buiten Europa minder bekend en nog moeilijker verkrijgbaar.

witte asperges

Bereiding

Gezien de delicate smaak van de witte asperges doen ze het heel goed met zachte smaken, zoals botersausjes, gekookte eieren en milde ham. Witte asperges worden bij de bereiding veel zachter dan de groene versie. Om deze mooie, zachte textuur goed tot zijn recht te laten komen, is het wel belangrijk de droge kontjes van de witte asperges te verwijderen, de asperges te schillen en te zorgen dat ze echt gaar en zacht zijn. Groene asperges zijn door hun wat stevigere structuur juist heel geschikt om te wokken of te grillen: dat zorgt voor extra smaak.

Groene asperges

Groene asperges kun je best nog een beetje knapperig eten, lekker op de grill, in de wok of uit de oven. Door de steverige smaak kunnen ze ook makkelijker gecombineerd worden met sterke smaken zoals parmezaanse kaas.

Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Parelcouscous met garnaaltjes, asperges en zeekraal
Libanees platbrood met zalm en asperges
Hartige taart met rivierkreeftjes en asperges
Romige lasagne met zalm en groene asperges

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close