Waarom eten we Matzes met Pasen?

Deel met vrienden en familie

Waarom eten we Matzes met Pasen? Het hele jaar denk je niet aan Matzes, tot een paar weken voor Pasen. Plots verschijnen ze weer duidelijk zichtbaar in de supermarkt. Niet alleen in de schappen, maar vaak ook nog eens heel duidelijk uitgestald middenin de winkel. Matzes horen bij Pasen, maar net zoals met het eten van eieren met Pasen, weten de meesten inmiddels al niet meer waar de traditie vandaan komt. Vandaag leg ik jullie dat uit!

Wat zijn Matzes?

We beginnen bij wat Matzes precies zijn. Een Matze is een heel dun brood, dat niet gerezen heeft. Van origine zijn ze vierkant, maar de laatste jaren zie je ze vooral in hun bekende ronde vorm. Ze worden gemaakt van matzemeel, waar bijvoorbeeld ook matzeballetjes van gemaakt worden (kneidlach). Dit meel wordt meestal vermengd met water. Het bevat geen zout, suiker, en ook geen kleur- en smaakstoffen. Dit zorgt ervoor dat de Matze een neutrale smaak heeft. Als kind vond ik ze het allerlekkerste met een laagje boter en dan flink suiker erover; stiekem vind ik dat nog steeds het lekkerst. Ze zijn naast knapperig ook super dun, dus het is nog een kunst om ze zonder breken helemaal besmeerd te krijgen.

Waarom eten we matzes met pasen

Maar waarom eten we Matzes met Pasen?

In de Thora (Joods) en het Nieuwe Testament (Christenen) vind je het verhaal van hoe Mozes de Joden bevrijdde van de slavernij in Egypte en ze naar het beloofde land leidt. Deze uittocht, of eigenlijk ontsnapping, uit Egypte gebeurde met de nodigde haast; de Egyptenaren vonden dit niet zo’n goed plan. Door die haast hadden de broden geen tijd om te rijzen en werden ze plat gebakken, ze hadden immers wel voedsel nodig voor de overtocht.

Pesach en Pasen zijn met elkaar vermengd en zo zijn de Matzes waarschijnlijk ook onderdeel geworden van de Paasviering. De bekende Matze producten van Hollandia (je weet wel met die zeshoekige doosjes), staan onder rabbinaal toezicht van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Daarmee zijn de Matzes uit die fabriek dus ook koosjer.

En, eet jij wel eens Matzes? En zo ja, wat smeer je erop? Ik heb ze laatst gemaakt met geprakte avocado, met knoflook, zout en peper en een gebakken eitje. Heerlijk!

Vond je dit leuk om te lezen? Lees dan ook eens onze artikelen over:

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close