Waarom eten we met Pasen eieren? Weet jij het? Als ik je vraag waar je bij Pasen aan denkt, weet ik vrij zeker dat in je top 5 eieren staan. We eten ze, beschilderen ze, hangen ze in bomen en halen zelfs chocolade eieren in huis. Waarom doen we dat eigenlijk?
Waarom eten we met Pasen eieren?
Eieren eten met Pasen doen we al zolang, dat we vergeten zijn waarom eigenlijk. Bij Pasen horen eieren. Het is een traditie en gewoonte geworden. Net zoals heel veel mensen geen idee hebben wat er met Pinksteren wordt gevierd.
Eigenlijk net als Kerst, komen paaseieren voort uit een combinatie van christelijke én heidense Germaanse tradities. Beiden hebben ze te maken met nieuw leven. Met Pasen wordt door christenen de wederopstanding van Jezus gevierd en een ei is natuurlijk een prachtig symbool van nieuw leven. Daarnaast zou je van de kerk tijdens het vasten tussen Aswoensdag en Pasen geen eieren (naast vlees en zuivel) mogen eten. De oudste eieren werden versierd en de verse lekker gegeten.
In oude Germaanse tradities werden eieren geofferd aan de godin Ostara, oftewel de godin van de lente en daarmee de godin van het leven en vruchtbaarheid. Het zal dan ook niet toevallig zijn dat het Duitse woord voor Pasen, Ostern (en in het hoog Duits zelfs Ōstarūn), heel veel weg heeft van de naam van deze godin.
Lekkere paasrecepten met ei
Bij Flying Foodie zijn we in ieder geval blij met de traditie, want met ei kun je ontzettend veel lekkers maken. Je kunt ze natuurlijk gewoon koken, maar deze recepten zijn net wat creatiever:
- Gevulde eieren met zalm
- Luchtige wolkeneitjes uit de oven
- Pittige eiersalade met Sriracha
- Japanese egg sandwiches (Tamago Sando)
- Klassieke gevulde eieren (ouderwets lekker)
Wist je trouwens dat de periode rond Pasen de enige periode in het jaar is waarin witte eieren populairder zijn dan bruine? Hier lees je het verschil tussen deze twee.
En hoe zit het dan met chocolade eieren?
Goed, vruchtbaarheid en nieuw leven dus. Logisch als je kijkt naar eieren, maar hoe zit dat dan met chocolade eieren? Er is nog nooit leven gekomen uit een chocolade ei. Toch staan ze ook synoniem voor Pasen. Niet zo gek, want ze horen er al sinds de 18e eeuw bij.
Het is een luxe versie van een normaal ei, zeker in de 18e eeuw. In die periode bedacht een Parijse banketbakker chocolade waarbij ze een echt ei gebruikten als mal. Wedstrijden met de mooiste eieren voor bakkers en chocolatiers zorgden ervoor dat de chocolade eieren steeds rijkelijker versierd werden.
Wil jij met Pasen ook lekker bezig zijn met chocolade, kijk dan eens naar deze recepten: