Wat is blind bakken en waarom zou je het doen?

Deel met vrienden en familie

Wat is blind bakken? Als je wat vaker bakt, dan ben je vast wel eens de zin ‘bak de taart nu blind’ tegengekomen. Wat is dit, hoe doe je het en waarom zou je het doen? Je komt het namelijk niet in elk taartrecept tegen. Vandaag praat ik jullie helemaal bij.

Wat is blind bakken?

Bij blind bakken bak je de taartbodem en korst eerst in de oven zonder de vulling, maar met een zogenaamde steunvulling.

Waarom zou je dat doen?

Met blind bakken zorg je voor een knapperige bodem en korst voor je zoete en hartige taarten. Geen zachte, niet gare of zelfs sompige bodems meer. Hierdoor hoef je ook de vulling minder lang mee te bakken en dat kan bijvoorbeeld bij een vulling die bij lang bakken uitdroogt het verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan zachte soorten fruit en vis. Sommige vullingen moeten helemaal niet gebakken worden.

Verschillende vullingen voor blind bakken

Hoe bak je blind?

Hoewel blind bakken zorgt voor een extra handeling, is het eigenlijk heel erg simpel om te doen.

  1. Zoals gewoonlijk, rol je je deeg uit en bekleed je hier je taartvorm mee. Prik de bodem en de zijkanten in, dit om te voorkomen dat je deeg bol gaat staan of gaat bubbelen.
  2. Neem een stuk bakpapier en verfrommel deze met je handen. Vouw het weer uit en bedek de bodem en zijkanten hiermee.
  3. Vul de bodem nu met een steunvulling en bak de bodem volgens de aanwijzingen in het recept.

Als steunvulling kun je verschillende dingen gebruiken, maar het meest gebruikelijk zijn:

  • ongekookte rijst
  • droge bonen, zoals kikkererwten
  • of speciale keramische bonen of bakparels

Let er wel op dat je de rijst en bonen niet meer kunt eten, nadat je ze gebruikt hebt voor het blind bakken.

Perfect blind bakken met de tip van Heston Blumenthal

Kookgod Heston Blumenthal (een echte held wat mij betreft) doet dingen vaak net even anders dan de rest en, eerlijk is eerlijk, vaak ook nog eens beter. Hij denkt heel goed na over hoe hij dingen kan doen om het perfecte resultaat te krijgen. Meestal zijn zijn oplossingen beter en lekkerder, maar niet altijd uitvoerbaar thuis. Deze tip om het beste blind te bakken is wel makkelijk: je gebruikt als steunvulling dan muntgeld! Dit geeft niet alleen steun, maar het zorgt ook voor een goede geleiding van de warmte.

Toen ik eerder deze tip deelden op Instagram kwamen er wat negatieve reacties binnen, vooral dat dit vies zou zijn. Ik zie dit anders, en Heston Blumenthal schijnbaar ook. Het is natuurlijk belangrijk dat je het geld een keer gewassen hebt. Daarnaast wordt het zo heet (de oven staat toch zeker minimaal op 160 graden en vaak nog hoger) en door het bakpapier raakt het geld ook nog eens je eten niet. Deze methode is bij ons dus vaste prik en zo komt al het oude (vakantie) muntgeld toch nog van pas!

Nieuwsgierig en wil je meer kennis op doen? Lees dan ook eens:

Pin deze uitleg over Blind bakken!

Deze uitleg niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het zelf ook makkelijk terug vinden.
wat is blind bakken

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close