Wat is een Instant Pot?

Wat is een instant pot
Wat is een Instant pot? Wat maakt het zo’n succes, wat kun je ermee en waarom zou jij er ook een in je keuken moeten hebben? Vandaag praat ik je helemaal bij!

Een Instant Pot is een elektrische snelkookpan, pressure cooker, rijstkoker, stomer, yoghurtmaker en slowcooker in één. Dat scheelt nog eens ruimte in je keukenkastjes! De populairste functie is de hogedruk modus, waarmee je in sneltreinvaart de meest heerlijke stoofpotjes, curries en homemade bouillon tevoorschijn tovert en dat ook nog eens bomvol smaak! Nooit meer een pan uren op het vuur. Alhoewel, dat blijft in het weekend natuurlijk heerlijk om te doen!

Van deur-tot-deur verkoop tot het best verkochte product op Amazon


Na het zien van dit filmpje besloot ik zelf een Instant Pot aan te schaffen. Niet alleen het succesverhaal, maar ook het feit dat ze daadwerkelijk gebruikersreviews lezen en die gebruiken om hun product constant te verbeteren sprak mij heel erg aan.

Mijn persoonlijke ervaring

Inmiddels heb ik de Instant Pot zo’n vier maanden in huis en ik ben er nog steeds heel erg blij mee. De pot bevalt nog veel beter dan verwacht en inmiddels heb ik er van alles in gemaakt.

Rijst en quinoa komen er bijvoorbeeld super fluffy uit en je hoeft niet meer op de pan te letten. Vlees wordt boterzacht en ik kan nu gerechten als babi ketjap en stoofvlees binnen 30 tot 45 minuten op tafel zetten. Daarnaast heb ik ook het idee dat de smaken als het ware in de gerechten worden geperst.

Bij de gerechten die minder goed gelukt zijn in mijn pot, lag dat voornamelijk aan de gebruikte kruiden. Bij het maken van een goede curry, ook in de Instant Pot, moet je wel echt genoeg kruiden toevoegen. Dit lag niet aan de pot; in een ‘gewone’ pan was dit ook gebeurd, maar daar kun je tijdens het koken wel makkelijk proeven en het gerecht nog aanpassen.

Schoonmaken gaat super makkelijk, wat niet geheel onbelangrijk is. Ik merk namelijk dat producten die je moeilijk schoon krijgt steeds minder gebruikt worden in onze keuken. Een groot gedeelte van de onderdelen kan in de vaatwasser, maar zelf doe ik het gewoon met de hand. Het is zo gepiept, de hele RVS binnenkant haal je er makkelijk uit.

Instant Pot met bananen bladeren hoes

Je kunt ontzettend veel accessoires kopen voor de Instant Pot, zoals bovenstaande leuke magnetische hoezen. Ik kocht deze via Etsy.

Een aantal kleine nadelen

  • Als de pot dicht is, kun je niet zien wat er gebeurt en dus ook niet ingrijpen als je ziet dat het fout gaat. Daar werd ik als beginnende gebruiker een beetje nerveus van ;).
  • De afsluitring neem de geur op van je eten. Zelf vind ik dit niet erg en er zijn natuurlijk wel manieren om die geur er weer uit te krijgen.
  • Er is geen start knop… na het instellen begint de pot automatisch. Vooral in het begin is dit erg wennen, ik ben gewend dat je ergens op ‘start’ of ‘aan’ moet drukken.

Instant Pot met Europese stekker

Online gaan er nogal wat verhalen in de rondte waarin mensen beweren dat er geen Instant Pot bestaat met een Europese stekker ofwel verbaasd zijn dat ze een Instant Pot bezorgd hebben gekregen met de verkeerde stekker. Ook wordt er beweerd dat er alleen Instant Pots zijn met Amerikaanse stekkers en voltages. Natuurlijk weet ik niet wat er daar mis is gegaan, maar ik kan je vertellen dat ik super makkelijk, zonder gedoe, een Instant Pot met Europese stekker heb kunnen kopen. Ik kocht mijn exemplaar bij de Duitse Amazon, deze op precies te zijn. Binnen een paar dagen werd deze gratis bij mij thuis bezorgd en kon ik meteen aan de slag.

Instant Pot met Europese stekker

Een andere optie is natuurlijk om een Instant Pot te kopen met een Engelse stekker (bijvoorbeeld bij Amazon.co.uk) en een converter te gebruiken (ook wel reisstekker genoemd). Wat je in ieder geval niet moet doen is een Instant Pot kopen uit Amerika: deze heeft niet alleen een verkeerde stekker, maar werkt ook op een ander voltage.

Nieuwsgierig naar recepten voor de Instant Pot? Wij hebben een hele pagina vol heerlijke Nederlandse Instant Pot Recepten. Ik probeer steeds weer wat nieuws, dus de rubriek zal blijven groeien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *