Wat is een Quick Release?

Deel met vrienden en familie

Quick Release (of kortweg QR) is een term die je, wanneer je aan de slag gaat met recepten voor de Instant Pot, zeker vaker tegenkomt. Maar wat betekent Quick Release precies? Hoe werkt het en wanneer gebruik je het?

Een Instant Pot, en als het goed is elke elektrische multicooker met hoge druk, kun je (gelukkig) pas openen nadat de druk van de pan is. De druk van de pan halen kun je op twee manieren doen: met een ‘quick release’ of via een ‘natural release’. Release, of vrijlaten, slaat in dit geval op de stoom in de pan.

Wat is een Quick Release?

Bij een quick release open je het ventiel van de Instant Pot handmatig, voordat alle druk van de pot is. Bij de meeste modellen van de Instant Pot doe je dit door het ventiel naar voren te draaien, naar de ‘Venting’ stand. Hierdoor komt in rap tempo alle stoom uit de pot en gaat de druk van de pot af. Dit doe je pas nadat de timer afgelopen is, anders gaat de pot de druk weer opbouwen voor het verder gaat met het programma dat je ingesteld hebt. Je kunt het ventiel direct openen, zodra de timer klaar is.

Is dat niet gevaarlijk?

Veel beginnende gebruikers zijn bang om een quick release te doen; er gaan spookverhalen rond. In het kort: nee, het is niet gevaarlijk. Je kunt het wel op een gevaarlijke manier doen.

  1. Hang niet met je gezicht boven het ventiel wanneer je het opendraait.
  2. Blokkeer de uitgang van het ventiel niet, bijvoorbeeld met een doek.
  3. Hou je handen uit de buurt van het ventiel, gebruik alleen het uitstekende hoekje om het ventiel te openen.

Als je dat doet, kan er niets mis gaan. Uiteraard ga ik er dan ook van uit dat je Instant Pot op een rechte en stabiele ondergrond staat en de stoom vrij naar boven weg kan. Vind je het toch eng om zo dichtbij te komen met je vingers? Gebruik dan een houten lepel om het ventiel openen te gooien. Niet schrikken de eerste keer, de stoom komt er vrij krachtig uit en dat gaat ook best lang door!

Instant pot Quick release
Ventiel op een Instant Pot Duo

Wanneer gebruik je een QR?

Een quick release gebruik je wanneer je niet wilt dat de ingrediënten in de pot nog verder doorgaren. Dit is vaak het geval met groente, vis, zeevruchten en pasta’s. Deze ingrediënten verpieteren wanneer ze te gaar worden. Een andere reden kan zijn omwille van tijd. Een QR neemt hoogstens 2 minuten in beslag, terwijl een NR veel langer duurt. Kun je niet langer wachten? Doe dan een quick release!

Voorbeelden van recepten waarin een QR wordt gebruikt:

Wist je dat we ook een Nederlands E-book hebben voor de Instant Pot E-Book: Basisrecepten voor de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close