Tips voor een gevarieerd dieet

Deel met vrienden en familie

We hoeven ondertussen vast niet meer uit te leggen waarom gevarieerd eten zo belangrijk is voor je gezondheid en fitheid. Dat gaan we dan ook niet doen. Wel geven we in dit artikel enkele tips voor een gevarieerd dieet.

Wat is gevarieerd eten?

Volgens het Voedingscentrum maak je bij gevarieerd eten telkens andere keuzes binnen de vakken van de Schijf van Vijf. Je eet dan dus elke dag wat anders.

De Schijf van Vijf

Deze Schijf van Vijf is een voorlichtingsmodel, met wetenschappelijke onderbouwing, dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. Voedselproducten zijn daarbij in vijf categorieën (vakken) ingedeeld: Groente en fruit; oliën en vetten; vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel; brood, graanproducten en aardappelen; water, thee en koffie. Je dient uit elke categorie geregeld producten te eten, en tussen die producten af te wisselen om gezond en gevarieerd te eten en ervoor te zorgen dat je lichaam dat binnen krijgt wat het nodig heeft.

Afwisseling binnen de Schijf van Vijf

Elk voedingsmiddel bevat andere voedingsstoffen. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld vitamines en mineralen. Eet je te eenzijdig, dus teveel van hetzelfde, dan krijg je bijvoorbeeld teveel van dezelfde vitamines binnen, maar te weinig andere vitamines of mineralen. Daarom is het dus van belang om, binnen elke schijf van De Schijf van Vijf, steeds af te wisselen. Dus dagelijks andere groenten en fruit, afwisselen tussen vis, peulvruchten, vlees, ei en noten en de ene dag granen zoals volkorenpasta en de volgende dag aardappelen. Op die manier krijg je steeds wisselende voedingsstoffen binnen en dat is goed voor je lichaam en dus gezondheid.

Tips voor afwisseling

Zoals in de intro van dit artikel beloofd doen we je hierbij enkele tips voor een gevarieerd dieet. Dat doen we aan de hand van de Schijf van Vijf. Bij elke supermarkt heb je voldoende mogelijkheden om de ingrediënten van geregeld wisselende gerechten te kopen.

Groente en fruit

Kies dagelijks andere groente bij de warme maaltijd. Ga daarbij voor groenten van het seizoen. Dan weet je zeker dat je door het jaar heen gevarieerd eet! Bovendien is het ook nog eens heel leuk om op die manier met de seizoenen mee te bewegen. Eet elke dag tenminste 2 soorten groente en fruit. Dan wissel je ook binnen de dag al af.

Oliën en vetten

Zorg dat je bij het bakken vloeibaar bak- en braadvet en oliën afwisselt. Dus niet altijd alleen maar (olijf)olie gebruiken, of uitsluitend bakboter. In oliën zitten immers andere voedingsstoffen dan in de vetten van bakboter en die wil je beide (met mate) binnen krijgen.

Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten

Een van de bekendste adviezen voor gezond en gevarieerd eten is om een keer per week vis te eten en er daarbij voor te zorgen dat dit wekelijks een andere vissoort is. Ook wordt er aanbevolen om niet dagelijks vlees te eten, maar om je dieet af te wisselen met ongezouten noten, peulvruchten en ei.

Graanproducten en aardappelen

Zorg ook dat je voldoende koolhydraten binnen krijgt. Die haal je uit graanproducten zoals volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren couscous en uit aardappelen.

Water, thee en koffie

Drink voldoende (kraan)water. Die ken je vast wel! En voor de variëteit kun je dit afwisselen met het drinken van koffie en thee. Daarbij wordt er geadviseerd om 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken en niet teveel koffie en kruidenthee.

Een gezonde levensstijl

Naast afwisselend en gezond eten, zoals hierboven beschreven, is het ook goed om voldoende te bewegen. Elke dag tenminste 30 minuten wandelen of fietsen (of een andere vorm van bewegen) is heel goed voor je conditie en je algehele gezondheid. En een gezond lichaam dat regelmatig beweegt en de juiste, gevarieerde voeding binnenkrijgt is beter opgewassen tegen ziektes en de tand des tijds!

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close