Wat is ‘Kosher Salt’ oftewel koosjer zout?

Deel met vrienden en familie

Regelmatig komen we recepten tegen waarin ‘Kosher Salt’ wordt gebruikt. Wat is koosjer zout precies, waarvoor wordt het gebruikt en misschien nog wel het belangrijkste: waarmee kun je het vervangen als je het niet in huis hebt.

Wie wel eens een Amerikaans recept doorleest zal het vast zijn opgevallen: ze gebruiken daar bijna standaard kosher salt.

Wat is het?

Wanneer zout wordt geproduceerd, al dan niet uit zeewater of uit zoutmijnen, wordt er zeewater/pekelwater verdampt. Nadat al het water is verdwenen, blijven er zoutkristallen over. Deze zoutkristallen kunnen op verschillende manier verwerkt worden tot verschillende soorten zout.

Koosjer zout is grofkorrelig vergeleken met normaal keukenzout. Het heeft een kristalachtige structuur met het minimum aan toegevoegde stoffen. Zo bevat koosjer zout over het algemeen geen jodium.

Koosjer Zout op donkere achtergrond

Joodse roots

Zelf heb ik altijd gedacht dat koosjer zout een zoutsoort is die op een bepaalde manier verwerkt is, zodat het binnen het Joodse Koosjer dieet valt. Hier ben ik vast niet de enige in, want hoewel dit niet helemaal klopt, zit de waarheid wel in de buurt.

Het oorspronkelijke doel van koosjer zout was om het bloed uit het vlees te trekken en het daarmee koosjer te maken. In het Joodse dieet mag er namelijk wel vlees worden gegeten, maar niet samen met het bloed.

Hoe vervang je kosher salt?

Je kunt kosher salt het best vervangen door grof zout. Wordt het zout in het recept echt in het gerecht gebruikt, bijvoorbeeld in een saus, dan kun je het makkelijk vervangen door gewoon keukenzout. Grofweg kun je er vanuit gaan dat je 1,5 theelepel koosjer zout kan vervangen door 1 theelepel keukenzout.

 

Vond je dit een leuke post en nieuwsgierig naar meer? In de rubriek ‘Flying Foodie legt uit‘ hebben we eerder onder andere de verschillen behandeld tussen gemberbier en ginger ale, bakpoeder en baking soda, Tofu en tempeh en tot slot het verschil tussen kruiden en specerijen.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Daphne says:

    Is kosher zout hetzelfde als zee zout

    1. Dat kan, maar het licht heel erg aan het soort zeezout aangezien de structuur voor koosjer zout erg belangrijk is.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close