Wat is miso? In het kort is het een gefermenteerde pasta uit Japan. Miso wordt al eeuwenlang gebruikt in de Japanse keuken en staat bekend om zijn rijke umami-smaak, die veel gerechten diepgang geeft. De pasta bestaat uit sojabonen, zout en koji, en soms ook rijst. Koji is een schimmelcultuur die zorgt voor de fermentatie van de sojabonen en geeft daarmee de miso zijn kenmerkende textuur en smaak.
Verschilende soorten miso
Er zijn grofweg drie verschillende soorten miso:
- Witte miso (Shiro Miso): deze miso is licht van kleur en heeft een milde, zoetere smaak. De miso wordt korter gefermenteerd, vaak tussen de 1 tot 3 maanden, en bevat meestal een hoger percentage rijst, wat bijdraagt aan de zachtere smaak. De kleur is beige of geel. Dit is ook het soort miso dat in Nederland het makkelijkst verkrijgbaar is, steeds vaker ook in de supermarkt.
- Rode miso (Aka Miso): rode miso wordt langer gefermenteerd, meestal 6 maanden tot 2 jaar, wat zorgt voor een donkere kleur en een intensere, hartige smaak. De langere fermentatie maakt deze miso ook duurder dan de Shiro Miso. Voor de Aka Miso zul je naar een Aziatische supermarkt moeten gaan.
- Gemengde miso (Awase Miso): dit is een combinatie van witte en rode miso, waardoor het een veelzijdig smaakprofiel heeft dat tussen mild en krachtig in ligt.
Hoe wordt miso gemaakt?
Miso wordt gemaakt door sojabonen te koken en te mengen met zout en de koji. Koji is een schimmel (Aspergillus Oryzae) die wordt gekweekt op granen, zoals rijst of gerst. Tijdens het fermentatieproces breekt koji de suikers in de sojabonen af, waardoor de kenmerkende smaak van miso ontstaat.
Recepten met miso
Miso kan op verschillende manieren gebruikt worden. Het bekendste recept is misschien wel misosoep. Verder wordt miso veel gebruikt in onder andere marinades, dressings en sauzen. Nu steeds meer mensen en culturen miso ontdekken, zie je ook meer fusiongerechten met miso ontstaan, zoals misoboter met gekarameliseerde ui, miso chocolate chip cookies en bijvoorbeeld onze eigen Bolognesesaus met een geheim ingrediënt.
Gezondheidsvoordelen van miso
Het gebruik van miso kan meerdere gezondheidsvoordelen opleveren:
- Probiotica: omdat miso een gefermenteerd product is, bevat het levende bacteriën die bijdragen aan een gezonde darmflora.
- Voedingsstoffen: miso is rijk aan antioxidanten, B-vitaminen (zoals B12) en essentiële mineralen zoals zink, wat belangrijk is voor het immuunsysteem.
- Umami: De rijke umami-smaak van miso kan helpen bij het verminderen van zout in gerechten, terwijl het toch vol van smaak blijft.
Hoe miso te bewaren
Miso blijft maanden, soms zelfs jaren houdbaar, mits je het goed luchtdicht bewaart in de koelkast. Het kan wel voorkomen dat de miso in de loop van de tijd een intensere smaak krijgt, waardoor je voor hetzelfde gerecht minder miso nodig hebt.
AH verkoopt ook Miso .Saitaku. Als sachets kant&klare soep. Met wakame seaweed. Ook andere soorten.
Ik maakte altijd miso drink als kopje bouillon op koudere dagen op de boot vakantie. Het is super gezond en zo voelt/proeft het ook