Wat zijn kaffir lime leaves en wat doe je ermee?

Kaffir Lime Leaves zijn een vaste bezoeker in zowel de Thaise, Indonesische als andere Zuid-Oost Aziatische keukens. Maar wat is het precies, waar koop je ze en hoe ga je ermee om?

Hoewel het in het Nederlands limoenblad wordt genoemd, is die naam wat misleidend. De blaadjes komen namelijk niet van een ‘gewone’ limoen, zoals wij die kennen, maar van een kaffir limoen. Deze is een slag groter en heeft een bobbelige schil. De bladeren groeien per twee aan elkaar, aan lange groene takken met flinken doornen. In Nederland zijn de blaadjes bijna altijd los van elkaar gehaald, zoals je kunt zien op de foto’s.

Losse Kaffir lime leaves

Het geeft de gerechten een frisse en aromatische smaak, die zo authentiek is voor de Zuid-Oost Aziatische keukens. Als ik een gerecht maak met deze gekke blaadjes, waan ik mij gelijk in Indonesië.

Behalve bij het koken, zouden de oliën uit het bladeren ook goed zijn voor je haren en je tanden.

Limoenblad detail foto

Hoe gebruik je kaffir lime leaves?

Er zijn grofweg drie manieren om deze heerlijke blaadjes te gebruiken.

  1. Infusie: je kunt de blaadjes (net zoals laurier) gebruiken om te laten trekken in een soep of stoofpot. Scheur de blaadjes grof. Deze blaadjes eet je dan niet op.
  2. Currypasta: vijzel en/of maal de blaadjes helemaal fijn voor een currypasta. Hierbij komen alle oliën goed vrij.
  3. Garnering: verwijder de nerf en snijd hele dunne reepjes van de blaadjes. Sprenkel deze over je gerecht.

Recepten met kaffir lime leaves

Zelf gebruik ik onder andere kaffir lime leaves in:

Maar ze zijn ook heerlijk (fijn gesneden) door een simpele nasi met kurkuma. In drankjes doet het blaadje het ook heel goed, bijvoorbeeld om je sapje of kombucha op te vrolijken of in een Gin Tonic.

Waar te koop?

Helaas ligt kaffir lime nog niet standaard in de Nederlandse supermarkten. Heel jammer, maar gelukkig zijn in de meeste Aziatische toko’s te koop. De kans dat je verse vindt is heel erg klein, maar een heel goed alternatief zijn bevroren blaadjes. Zelf heb ik deze standaard in mijn vriezer liggen, ik koop ze meestal bij Amazing Oriental. Je kunt daarnaast ook gedroogde en vermalen kaffir lime vinden, maar deze geven bij lange na niet dezelfde smaak. Je mist dan echt de olie die het specifieke aroma geeft.

Bevroren Kaffir lime leaves in zakje

Soms kun je ze ook vinden onder de Indonesische naam: djeroek poeroet of de Thaise naam: bai magrood.

Verse bladeren blijven in de koelkast ongeveer een week goed, maar veel langer in de vriezer. Zorg dat ze wel droog zijn, anders plakken ze aan elkaar.

Alternatieven voor Kaffir lime

Helaas zijn deze er niet. Kaffir lime heeft een specifieke, eigen smaak die je direct naar Azië vervoert bij het proeven. Kun je de blaadjes echt niet vinden, dan kun je wel gewoon limoensap en de schil gebruiken. Het is absoluut niet hetzelfde, maar je gerecht zal niet mislukken en limoenschil is natuurlijk ook heerlijk!

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close