Wijn in 2016!

Deel met vrienden en familie

Wijn trends 2016 Horecava Blog

Wijn werd de afgelopen decennia steeds populairder: Nederlanders drinken ieder jaar meer wijn. En hoewel de trend in 2013 iets brak, is wijn nog steeds hot! En vergeleken met andere landen in Europa, zijn we slechts middenmoter. Genoeg ruimte voor groei dus.

In 2015 was de toegankelijke wijnbar duidelijk in opkomst en bij Flying Foodie zagen we dit ook. Zo kwamen we afgelopen jaar bijvoorbeeld bij GlouGlou en T’s Bites & Wine in Amsterdam over de vloer en deden we mee aan andere events waar wijn centraal stond, zoals de Wijnspijs wandeling en een Art Taste diner van Viniteus. Ook in 2016 gaan we opzoek naar leuke nieuwe wijnbars en wijn events!

Wijn trends 2016 Horecava Blog

Op de Horecava kon je dit jaar workshops en informatiesessies volgen over  onder andere de nieuwste wijntrends en de samenstelling van de wijnkaart. Tijdens de beurs werd ook bekend worden gemaakt welke rode en welke witte wijn zich de ‘Huiswijn van het Jaar’ mogen gaan noemen. Een leuke verkiezing, want een goede huiswijn leert mensen van wijn te genieten en is vaak een opstap naar de betere wijnen! Van een betaalbare, maar toch heerlijke huiswijn zijn wij zeker fan!

Wijn trends 2016 Horecava Blog
Op de Horecava interviewde ik een echte wijnkenner: Ron Brandsen van Groupe Du Vin.

In 2015 werden wijnbars steeds populairder. Verwacht je dat deze trend zich door zal zetten in 2016?
Ja, dat verwacht ik zeker. Vooral de toegankelijke wijnbars, waarbij wijn goed gecombineerd wordt met spijs. Waar men wel echt kennis heeft van wijn, maar de klanten niet vermoeit met alle verschillende noten en diepgaande kennis. Daar zijn de mensen gewoon minder naar op zoek. Zelf kom ik uit de kop van Noord-Holland en ook daar zie je steeds meer wijnbars verschijnen. Het is dus een trend die ook buiten de randstad voorkomt!

Wat verwacht je dat de wijntrend van 2016 zal worden?
Behalve natuurlijk de toegankelijke wijnbars, zoals ik al eerder noemde en het combineren van wijn met spijs, verwacht ik dat biologische en organische wijnen in 2016 een trend zullen worden. Je ziet dat de prijs en kwaliteit daarvan steeds beter wordt.

Verder zijn steeds meer mensen op zoek naar persoonlijk advies. Ze zoeken iemand die luistert en meedenkt; welke wijn past er het beste bij mijn gerecht?

Welke wijn is op het moment jouw persoonlijke favoriet?
Dat zijn er eigenlijk twee. In de winter ben ik gek op een rode Casa Silva Los Lingues Carmenere. Deze wijn heeft een heerlijke volle, rijpe smaak. Daarbij heb ik er ook goede herinneringen aan; dat helpt ook altijd bij een wijn.
Voor wit ben ik op dit moment gek op de Marques de Murrieta Capellania. Deze wijn is echt een feestje; niet één die je zomaar drinkt. Deze wijn brengt een heel orkest aan smaken met zich mee, eentje die je moet leren drinken.

Wijn trends 2016 Horecava Blog

Kortom, toegankelijke wijnbars waar ze wijn en spijs goed combineren en biologische/organische wijnen zullen de trend worden in 2016! Iets waar wij bij Flying Foodie heel erg blij mee zijn.

Dit artikel heb ik geschreven ter ere van het 60 jarige bestaan van de Horecava in 2016, waar ik samen met nog 4 bloggers ambassadeur van ben. De Horecava vindt elkaar plaats in januari. Heb je de Horecava dit jaar gemist? Like dan de Horecava Facebookpagina zodat je volgend jaar er zeker niets hoeft te missen, tot die tijd kan je genieten van alle prachtige foto’s en zeer inspirerend filmpjes die zijn gemaakt op de Horecava.

Ben je nieuwsgierig naar de andere trends voor 2016? Lees dan ook eens de posts over Brood in 2016 en het Combineren van sterke drank met eten.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Super leuk om te lezen dit. Ik ben ook echt benieuwd wat dé trend van 2016 gaat worden. Zelf hou ik erg van wijn en vind het heerlijk om op een terrasje met vriendinnen een heerlijk wijntje te bestellen.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close