Is knoflook gezond? Jazeker! Knoflook is een fantastische smaakmaker in gerechten en ook nog eens heel gezond. In oude medische geschriften wordt de plant al geroemd om zijn geneeskrachtige werking. Zo schreef de Griekse arts Hippocrates knoflook al voor bij een groot aantal aandoeningen. Vandaag deel ik 8 gezondheidsvoordelen van knoflook met jullie!
Zo gezond is knoflook
1. Ontstekingsremmend
Knoflook bevat zwavelverbindingen, zoals allicine, die het knolletje een sterke geur en smaak geven. Daarnaast hebben deze verbindingen ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen heeft knoflook overigens alleen in rauwe vorm. De zwavelverbindingen worden bovendien snel afgebroken. Voeg rauwe knoflook dus pas als laatste toe aan een gerecht dat je niet verhit. Denk aan een lekkere saus of dip.
2. Gunstig voor je weerstand
Knoflook lijkt bijzonder gunstig voor je weerstand te zijn. Daar zijn in ieder geval aanwijzingen voor. Mensen die in een onderzoek knoflooksupplementen namen, waren 63 procent minder vaak verkouden dan mensen die een nepmedicijn slikten. De gemiddelde duur van een verkoudheid nam ook af onder invloed van knoflook. De verkoudheidsduur was maar liefst 70 procent lager bij de mensen die knoflook namen. Zij waren slechts 1,5 dag verkouden, terwijl de groep mensen die een placebo had genomen maar liefst vijf dagen met een verkoudheid rondliep.
3. Goed voor je bloeddruk
Knoflook kan bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek. De gebruikte dosis is wel erg hoog en komt overeen met vier teentjes per dag.Nu hoeft dat geen probleem te zijn als je recepten hebt die lekker veel knoflook bevatten. Onderaan dit artikel vind je links naar een recept met maar liefst honderd (!) knoflooktenen.
4. Beter uithoudingsvermogen
Knoflook heeft een opwekkende geur en smaak, dus je kunt je wellicht voorstellen dat de plant kan worden ingezet om jezelf op te peppen. Het knolletje was daarom misschien wel één van de eerste prestatie verhogende middelen. Zo kregen Olympische atleten in het oude Griekenland knoflook toegediend om hun uithoudingsvermogen te verbeteren. Ook in vele andere culturen kregen arbeiders knoflook om hen kracht te geven en hun werkcapaciteit te verhogen.
5. Ondersteunt een gezond cholesterol
Knoflook kan bijdragen aan een gezond cholesterol. Zo blijken knoflooksupplementen het totale en het slechte LDL-cholesterol te verminderen bij mensen met een te hoog cholesterol. Het goede HDL-cholesterol blijft intact of neemt zelfs toe bij het slikken van knoflooksupplementen. Dat is goed nieuws voor iedereen die een hoog cholesterolgehalte wil voorkomen.
6. Beschermt tegen oxidatieve stress
Bij oxidatieve stress zijn er te veel vrije radicalen in je lijf. Deze kunnen schade veroorzaken aan de cellen van weefsels en organen. Knoflook helpt om oxidatieve stress te voorkomen en daarmee je cellen gezond te houden.
7. Werkt ontgiftend
Als je veel knoflook eet, kan dat helpen om je organen te beschermen tegen schade door zware metalen. Voor deze beschermende werking zijn de zwavelverbindingen in het knolletje verantwoordelijk. Medewerkers van een accufabrikant, die veel werden blootgesteld aan het metaal lood, deden mee aan een onderzoek naar het effect van knoflook. Na vier weken knoflook eten bleek dat de hoeveelheid lood in hun lichaam met bijna twintig procent was afgenomen.
Het eten van knoflook had ook een positief effect op veel symptomen van loodvergiftiging. Zo nam hun hoofdpijn en hoge bloeddruk af. Drie doseringen knoflook bleken even goed te helpen als een medicijn tegen deze symptomen.
8. Goed voor je botten
Je zou het misschien niet verwachten, maar knoflook heeft een positief effect op je botten. Dat blijkt uit onderzoek onder vrouwen die de menopauze waren gepasseerd. Het hielp om hun oestrogeenniveau op peil te houden. Dit hormoon is nodig voor sterke botten.
Als je oestrogeen is afgenomen door de overgang en je hierdoor last hebt van buikvet, lees dan dit artikel.
5 recepten met veel knoflook
Als je van de kracht van knoflook wil profiteren, dan hebben wij hier vijf recepten met lekker veel knoflook:
- Sappige udon noodles met knoflookgarnalen
- Sambal Kip
- Knoflooksoep
- Kip met 40 tenen knoflook
- Knoflookcurry met 100 knoflooktenen
Eet smakelijk en geniet direct van de gezondheidsvoordelen van knoflook!
Bronnen:
Borlinghaus, J., et al. (2014). Allicin: chemistry and biological properties. Molecules, 19(8), 12591-12618.
Josling, P. (2001). Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Advances in therapy, 18(4),189-93.
Ried, K. (2020). Garlic lowers blood pressure in hypertensive subjects, improves arterial stiffness and gut microbiota: A review and meta-analysis. Experimental and therapeutic medicine 19(2), 1472–1478.
Rivlin, R.S. (2001). Historical perspective on the use of garlic. The Journal of nutrition, 131(3s), 951S-4S.
Silagy, C. et al. (1994). Garlic as a lipid lowering agent–a meta-analysis, Journal of the Royal College of Physicians of London, 28(1), 39-45.
Sobenin, I.A. et al. (2008). Lipid-lowering effects of time-released garlic powder tablets in double-blinded placebo-controlled randomized study. Journal of atherosclerosis and thrombosis, 15(6), 334-8.
Avci, a. et al. (2008). Effects of garlic consumption on plasma and erythrocyte antioxidant parameters in elderly subjects. Gerontology, 54(3),173-6.
Kianoush, s. et al. (2012). Comparison of therapeutic effects of garlic and d-Penicillamine in patients with chronic occupational lead poisoning. Basic & clinical pharmacology & toxicology, 110(5):476-81.
Mozaffari-Khosravi, H., et al. (2012). The effect of garlic tablet on pro-inflammatory cytokines in postmenopausal osteoporotic women: a randomized controlled clinical trial. Journal of Dietary Supplements, 9(4), 262-271.