Zo kun je zelf eieren pasteuriseren

Deel met vrienden en familie

Sommige, vooral klassieke, recepten vragen om rauwe eieren. Denk aan mayonaise, tiramisu en chocolademousse. Heerlijk, maar ja, er gaat dus wel een rauw ei in en niet iedereen vindt dit een prettig en veilig idee. Wil je veilig rauwe eieren kunnen eten? Dan kun je zelf eieren pasteuriseren.

Zijn rauwe eieren gevaarlijk voor je gezondheid?

Rauwe eieren kunnen salmonella bevatten, wat niet bevorderlijk is voor je gezondheid. In Nederland is het risico op een salmonella besmetting zeer klein. Jaarlijks zijn er ongeveer 30.000 besmettingen met salmonella. Niet iedereen die besmet raakt met salmonella wordt ziek. Mensen die wel ziek worden krijgen meestal buikkrampen, zijn misselijk, moeten braken en hebben diarree. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts of spierpijn. Slechts een klein deel gaat naar de huisarts en van deze groep belandt een nog kleiner deel in het ziekenhuis (bron RIVM).

De kans dat er wat mis is met je ei is dus heel erg klein, maar in sommige situaties wil je zelfs het allerkleinste risico niet nemen. Als je zwanger bent, kookt voor kleine kinderen of bijvoorbeeld te maken hebt met een zeer afgezwakte gezondheid.

Verschil witte en bruine eieren

Oplossingen

Uiteraard is het belangrijk om schoon en hygiënisch te werken. De meeste salmonella zit aan de buitenkant van de eieren op de schaal. Het is dus belangrijk goed je handen te wassen, nadat je heb gewerkt met de schaal. Goed verhitten van het ei lost het probleem op, maar soms is dat geen optie omdat je een rauw ei nodig hebt.

Je kunt er dan voor kiezen om een recept te zoeken dat hetzelfde resultaat geeft, maar dan zonder eieren, zoals bijvoorbeeld deze tiramisu zonder rauwe eieren.

In de supermarkt vind je tegenwoordig gepasteuriseerd eiwit en dat is natuurlijk een hele fijne oplossing. Helaas is er nog geen versie met eigeel. Maar je kunt dus ook zelf thuis je eieren pasteuriseren. Het is een simpel, maar precies werkje, waar je een kookthermometer voor nodig hebt.

Recept zelf eieren pasteuriseren

Je hebt hier geen bijzondere apparatuur voor nodig, behalve een digitale keukenthermometer.

Zelf eieren pasteuriseren

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Auteur Mariska

Ingrediënten

  • middelgrote eieren rauw
  • digitale thermometer

Instructies

  • Laat de eieren op kamertemperatuur komen. Als je ze uit de koelkast haalt duur dan zo'n 15 tot 20 minuten.
  • Leg de eieren voorzichtig in een pan met koud water, zodat de eieren met ongeveer 2,5 cm water bedekt worden. Let op, het is belangrijk dat het water gewoon koud is en niet lauw of warm.
  • Verwarm het water tot 60 graden en houd deze temperatuur 3 minuten vast. Leg ze vervolgens in een bak met koud water om weer af te koelen.
    Let op: zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger dan 61 graden wordt, want vanaf deze temperatuur begint je ei te stollen en krijg je langzaam een gekookt ei!

Notities

De gepasteuriseerde eieren blijven een week goed in de koelkast.

Eieren pasteuriseren met sous-vide

Een nog eenvoudigere manier van eieren pasteuriseren is via de sous vide methode. De eerste stappen zijn hetzelfde, maar vervolgens stel je de machine in op 57°C en laat je de eieren 75 minuten in dit warme badje liggen. Daarna spoel je ook deze eieren af met koud water, tot ze weer op kamertemperatuur zijn en niet doorgaren.
Je hebt hier dus wel een sous vide apparaat voor nodig, zoals bijvoorbeeld de Chefix, Anova (zelf goede ervaringen mee!) of de Instant Pot Pro.

Let op: je bent zelf verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close