Hollandse Viskoekjes (Oma’s Recept)

Deel met vrienden en familie

Hollandse Viskoekjes, geïnspireerd op mijn oma’s recept. Mijn oma kookte vroeger altijd veel en stond vooral bekend om haar gebakken schol, verrukkelijke gehaktballen én haar viskoekjes. Als de volwassenen bij mijn oma op bezoek kwamen, gingen ze steevast direct naar de keuken om te zien wat er in de pannen zat (en vaak om stiekem iets te proeven). Ik vond dat altijd heel onbeleefd, maar eerlijk gezegd, als mijn oma nu nog leefde, had ik die gewoonte waarschijnlijk ook overgenomen! Mijn oma stuurde ze altijd met een grote glimlach de keuken uit.

Hollandse Viskoekjes

Als ik aan haar viskoekjes denk, zie ik mijn oma weer in haar keuken staan en kan ik ze bijna proeven. Het exacte recept heb ik helaas niet; ze is overleden voordat ze het me kon leren. Ik heb echter vaak met haar meegekeken en natuurlijk veel geproefd. Met hulp van mijn moeder heb ik de smaak kunnen achterhalen en mijn schoonmoeder heeft geholpen met de mogelijke technieken.

Oma’s viskoekjes recept, maar dan net even anders

Mijn opa was dol op vissen en van de karpers die hij ving, maakte mijn oma viskoekjes. Later vingen mijn vader en oom de vis voor haar. Zelf werk ik liever met kabeljauw. Dit is niet alleen veel makkelijker te verkrijgen, maar ook minder bewerkelijk dan karper met al zijn graten.

Oma's viskoekjes recept

Een knapperig korstje

Er zijn twee manieren om een korstje te maken. Het knapperigste (en naar mijn mening lekkerste) resultaat krijg je door eerst een laag fijn paneermeel om het viskoekje te doen, gevolgd door een laag grof paneermeel. Vind je dit teveel werk, sla deze stappen dan gerust over.

Op zoek naar een sausje erbij? Ravigottesaus saus smaakt hier heerlijk bij, maar ook een simpel sausje van grove mosterd en mayonaise doet het erg goed bij deze viskoekjes!

Hollandse Viskoekjes

Hollandse Viskoekjes, geïnspireerd op mijn oma's recept. Mijn oma kookte vroeger altijd veel en stond vooral bekend om haar gebakken schol, verrukkelijke gehaktballen én haar viskoekjes. Vandaag deel ik mijn eigen variatie op haar viskoekjes.
Porties 8 koekjes
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 260 gr kabeljauw filet
  • 150 - 200 gr aardappel
  • 1 klein klontje boter
  • 10 gr peterselie
  • 1 sjalot
  • 0.5 blokje visbouillon
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf witte peper
  • 1 snuf nootmuskaat

Voor het korstje

  • fijn paneermeel
  • 2 eiwitten
  • 1 eetlepel bloem
  • grof paneermeel panko
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Was de aardappelen en kook ze in zo'n 7 minuten gaar in een pan met gezouten water. Giet de aardappelen af en stamp/prak het tot een puree met een klein klontje boter.
    150 - 200 gr aardappel, 1 klein klontje boter, 1 snuf zout
  • Snijd de peterselie fijn en snipper de sjalot zo fijn mogelijk (tip: je kunt uien ook heel goed raspen). Roer beiden samen met het verkruimelde blokje bouillon door de aardappelpuree heen.
    10 gr peterselie, 0.5 blokje visbouillon, 1 sjalot
  • Controleer de kabeljauw op graatjes en snijd grof in stukken. Maal in een keukenmachine de vis fijn.
    260 gr kabeljauw
  • Voeg de aardappelpuree toe en mix goed door elkaar. Breng op smaak met een snuf zout, een goede hoeveelheid witte peper en wat nootmuskaat. Vorm hier viskoekjes van en leg deze op een stuk bakpapier, zodat ze niet aan je werkblad blijven plakken.
    1 snuf witte peper, 1 snuf nootmuskaat

Het korstje

  • Zet drie kommen of diepe borden neer. In de eerste doe je fijn paneermeel en in de derde grof paneermeel of panko. In de middels mix je twee eiwitten met de bloem tot een papje. Klontjes? Haal het mengsel dan door een zeef heen.
    fijn paneermeel, 2 eiwitten, 1 eetlepel bloem, grof paneermeel
  • Haal de koekjes door het fijne paneer, druk goed aan en schud overbodig paneer er voorzichtig af. Je kunt nu klaar zijn, maar als je echt een goed korst wilt haal je nu hetzelfde viskoekje door het eiwitmengel en vervolgens door het grove paneer.
  • Herhaal dit tot al je viskoekjes gepaneerd zijn.
  • Verwarm een goede laag olie in een koekenpan met hoge randen en bak de viskoekjes op middelhoog vuur in zo'n 1,5 minuut per kant mooi goudbruin.
    zonnebloemolie

Notities

Op zoek naar een sausje erbij? Ravigottesaus saus smaakt hier heerlijk bij, maar ook een simpel sausje van grove mosterd en mayonaise doet het erg goed bij deze viskoekjes!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Europees, Nederlands
Trefwoord: klassiek, tomaat, vis

Pin dit recept voor Hollandse viskoekjes

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Hollandse viskoekjes zoals oma deze maakt

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close