Indonesisch gehaktbrood is een absolute winnaar, maar ook super makkelijk te maken. Wanneer je ‘m doorsnijdt, word je verrast met een ei en de pindasaus bovenop maakt het helemaal af. Ideaal als warme maaltijd, bijvoorbeeld met nasi of gele rijst en boontjes, maar ook heel lekker koud op een broodje!
Authentiek of niet?
Gehaktbrood is een traditioneel Duits, Scandinavisch en Belgisch gerecht en het is een neef van de Nederlandse gehaktbal. Niet echt Indonesisch dus.
Maar dit gehaktbrood bevat wel allemaal kruiden die veel gebruikt worden in de Indonesische keuken. Sambal oelek is dit natuurlijk niet, volgens mij kennen ze dit in Indonesië niet eens, maar het is in Nederland de meest gangbare sambal. Zo houden we het recept toegankelijk. maar gebruik gerust een ander soort sambal!
Zelf gebruik ik voor deze versie half-om-half gehakt, dat is half rundvlees en half varken. Vervang dit gerust met rundergehakt.
Dit gehaktbrood is prima koolhydraatarm te houden, mits je de juiste pindakaas gebruik. Eerder schreef ik hier al over de verborgen suikers in pindakaas.
Pin dit Indonesisch gehaktbrood met pindasaus!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Klinkt lekker! Volgende week maar eens maken! Wat eet jij hier verder bij?
Hmm van alles, groente vaak sperzieboontjes, bimi of broccoli. Dan gewoon rijst of gebakken aardappeltjes. Het is ook heel lekker in plakjes op brood.
Voor hoeveel personen is dit recept?
Ongeveer 4 tot 6 personen
Kan dit recept ook gebruikt worden in een slowcooker? En weet je dan de instelling! High of low en welke tijd?
Hi Miriam, zelf geen ervaring mee met dit recept, maar ik zie niet in waarom niet. Ik zou voor 4 tot 5 uur gaan op de stand low. Wel een eetlepel of twee vocht op de bodem.
Hoeveel eieren worden er gebruikt? Ik zie ze niet vermeld staan in het recept
3 a 4 eieren
Ziet er lekker uit, maar waar kun je koolhydraatarme pindakaas kopen?
Hi Esther, ik ben gek op de pindakaas van de pindakaaswinkel. De 100% pinda pindakaas van de AH en jumbo zijn ook suikervrij. Je kunt er ook voor kiezen om de topping van het gehaktbrood achterwegen te laten.
Hi mariska,
Kan je dit ook invriezen om later te bakken?
Hi Lisa, in theorie kan dat. Zelf bak ik het altijd en vries het daarna (in plakken) in. Wil je het ver van te voren maken? Anders kan het ook gewoon prima een dag in de koelkast staan, goed verpakt uiteraard.
Hoe maak jij de pindasaus
Hi Eric, dat staat in stap 7 beschreven. Dit is een simpele en snelle versie (uiteraard heel lekker!), hier vind je een iets uitgebreidere versie : https://www.flyingfoodie.nl/recept/romige-satesaus-kokosmelk/
Hallo Mariska,
Ik heb deze schotel gemaakt volgens jouw beschrijving en het gegeten met frietjes.
Het was HEERLIJK,
Hartelijk bedabkt dat je dit met iedereen wil delen!
Groetjes
Rolf
Goed om te lezen Rolf! Met frietjes maak je er natuurlijk ook wel een echt feest van.
Wat een ontzettend lekker gerecht is dit. De smaken komen zo goed samen. Echt om te smullen.
zou dit graag maken in de IP heb deze sinds kort moet ik ze dan even aanbakken en dan 12 min hp lijkt me erg lekker
Eigenlijk heb ik nog nooit een gehaktbrood gemaakt in de pot. Toevallig heb ik voor eind deze week een aantal experimenten met gehaktbrood uit de IP op de planning staan. Ik denk dat je met 12 minuten goed in de in richting zit.
Ipv aanbraden van het gehaktbrood zou je ook het eerst in de IP kunnen bereiden en daarna nog even kort onder de grill.
oke dank je wel ga het proberen
Hoi hoi, nou wil ik dit recept dit weekend gaan maken, maar ik vraag me even iets af. Misschien domme vraag, maar moet er nou ook daadwerkelijk pindakaas door het gehaktbrood of alleen als pindasaus over het gehaktbrood?
Groetjes, Chantal.
Hi, ja er moet daadwerkelijk pindakaas door het gehaktbrood. Wij gebruiken altijd pindakaas die 100% pinda is.
Dank je wel! Ben heel benieuwd!