Op zoek naar een makkelijke, smaakvolle maaltijd met bonen? Deze romige pasta met kikkererwten en chorizo is allesbehalve saai. Smeuïg, kruidig en binnen 30 minuten op tafel. Perfect voor een doordeweekse avond of als comfort food waar je je goed bij voelt. Dankzij de kikkererwten zit je langer vol én krijg je lekker veel vezels en eiwitten binnen. Geen kikkererwten in huis? Met witte bonen is dit gerecht net zo lekker!
Zelf eten wij dit gerecht regelmatig, zeker op drukke dagen. We hebben verschillende soorten bonen geprobeerd, maar deze versie met kikkererwten viel hier thuis het best in de smaak. De frisse citroen maakt echt het verschil — het haalt het hele gerecht op en voorkomt dat het te zwaar of muf wordt. Stiekem heb ik zelf een zwak voor de romigheid van witte bonen, maar de bite van kikkererwten doet het gewoon nét iets beter in dit gerecht.
Pasta met bonen
Pasta en bonen zijn misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt, maar geloof me: ze zijn een match made in food heaven. Bonen geven je saus net dat beetje extra body en textuur, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan. Ze nemen de smaken van je saus perfect op, en zorgen voor een lekker volle hap. Denk aan een smeuïge saus met de kruidigheid van chorizo, waar de bonen zich heerlijk in nestelen. Comfort food, maar dan met nét een beetje meer karakter. Ik gebruik van die verse braadworst-achtige chorizoworstjes, dus niet een harde worst.
Serveertip: maak er een simpele salade bij van bijvoorbeeld rucola, komkommer en een simpele citroendressing. Je hebt die citroen toch al liggen!
Pasta met kikkererwten
Kikkererwten zijn super veelzijdig en doen het verrassend goed in warme gerechten. Ze blijven stevig, zonder melig te worden, en geven je pastasaus een fijne bite. In dit recept zorgen ze voor balans: waar de chorizo zoutig en kruidig is, blijven de kikkererwten mild en aards. En ze doen meer dan alleen structuur geven — dankzij hun natuurlijke eiwitten maken ze je maaltijd ook nét wat vullender. Wel handig om niet direct na een pastamaaltijd weer trek te hebben. De combinatie met een romige saus en frisse citroen maakt het helemaal af. Extra fijn: je haalt ze zo uit blik, dus ideaal voor drukke dagen waarop je toch iets lekkers en voedzaams op tafel wilt zetten.
Zelf vervangen wij de kikkererwten uit dit recept soms ook door andere bonen die we in huis hebben. Eigenlijk werken alle bonen wel, als er maar geen kant-en-klare saus bij zit.
Tips & Variaties
- Vegetarisch? Vervang de chorizo door zongedroogde tomaten of gegrilde paprika
- Geen kikkererwten in huis? Witte bonen werken ook perfect. Dit geeft net wat meer romigheid aan het gerecht
- Pittiger? Voeg dan wat cayennepeper of chili-olie toe!
- Meer groente? Voeg een handje (of twee) spinazie toe!
Bewaren en opwarmen
Heb je een restje over? Lucky you! Bewaar het maximaal 2 dagen in de koelkast. Opwarmen doe je het beste in een pannetje met een klein scheutje water of extra room. Magnetron werkt natuurlijk ook snel en makkelijk, maar persoonlijk ben ik daar niet zo’n fan van.
Pin dit recept voor Pasta met Bonen en Chorizo.
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.