Zelf de lekkerste gehaktkruiden maken, zonder zout en zonder onzinnige toevoegingen. Hierna koop je nooit meer een bus met gehaktkruiden.
Wat zit er in gehaktkruiden?
Met gehakt kun je alle kanten op, dus ook met gehaktkruiden. Van oer-Hollandse, tot Bretonse of natuurlijk Spaanse ballen. Wij gaan met deze mix voor een Nederlandse gehaktbal, maar dan wel met een klein Italiaans tintje, zonder dat je echt Italiaanse ballen krijgt. Onze gehaktkruiden mix bestaat uit:
- uienpoeder
- knoflookpoeder
- mosterdpoeder
- oregano (gedroogd uiteraard)
- gemalen komijn
- peper
Waarom zelf een kruidenmix maken?
De supermarkt staat vol met kant-en-klare kruidenmixjes: lekker makkelijk, zo in je mandje en je bent klaar. Waarom zou je het dan zelf bij elkaar scheppen, met allemaal losse kruiden? Daar zijn twee belangrijke redenen voor:
- het is gezonder
- het is lekkerder
En stiekem is het ook niet zoveel werk, je maakt gelijk een paar porties voor de volgende keer.
Het is gezonder
Dat lijkt mij direct doorslaggevend, toch? Bijna alle kruidenmixen uit de supermarkt zitten vol met zout. Vaak staat zout helemaal vooraan op de ingrediëntenlijst, wat betekent dat daar het meeste van in zit. Ai.. Dat maakt de kruidenmixen ook nog eens heel duur, want je betaalt voornamelijk voor zout (wat spotgoedkoop is). De gehaktkruiden van dit merk bijvoorbeeld, bevat 25% specerijen… dat betekent dus dat de rest (75% !!!!) zout is.
Wanneer je voor baby’s of kleine kinderen kookt is het zeer belangrijk dat je minimaal zout gebruikt, dus een kruidenmix is dan vrijwel altijd uitgesloten. Dat terwijl het juist zo belangrijk is om ze van jongs af aan met verschillende smaken en kruiden kennis te laten maken.
Het is lekkerder
Behalve gezonder is je eigen kruidenmix ook lekkerder. Je moet natuurlijk wel een goed recept hebben, maar hé, daar zorgen wij wel voor. En ons recept kun je natuurlijk eenvoudig aanpassen naar je eigen smaak. Ik maak mijn eigen taco kruidenmix bijvoorbeeld vaak veel pittiger, want daar hou ik van. Ben jij juist helemaal niet van de pit, dan laat je met gemak de chili weg uit je kruidenmix.
Doordat je eigen kruidenmix daadwerkelijk kruiden bevat, en geen zout, geeft het veel meer smaak! Veel gehaktkruidenmixen bevatten standaard ook paneermeel, op zich handig, maar ik bepaal liever zelf hoeveel kruiden en hoeveel paneermeel er in mijn gehakt gaat.
Pin dit Gehaktkruiden recept zonder zout!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.