Raad ik een koolhydraatarm dieet aan?

Deel met vrienden en familie

Vaak wordt mij gevraagd of ik een koolhydraatarm dieet aanraad. Waarschijnlijk omdat ik regelmatig koolhydraatarme recepten deel en dat zal vast een goede reden hebben, toch? En hoe zit het dan met al mijn recepten die juist vol koolhydraten zitten? Is dit niet wat tegenstrijdig? In deze post vertel ik jullie of een koolhydraatarm dieet gezond is, of ik zelf altijd koolhydraatarm eet en of ik een koolhydraatarm dieet aanraad.

Koolhydraat Dieet

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Bij het Voedingscentrum heb ik het volgende gevonden: “Bij een koolhydraatarm dieet eet je minder koolhydraten dan aanbevolen”. Helaas heb ik geen vaste of officiële definitie kunnen vinden van hoeveel koolhydraten per dag, per maaltijd of per 100 gram dit dan zijn. Een koolhydraatarm dieet, of koolhydraatbeperkt dieet, kan dus voor iedereen wat anders betekenen. Daarnaast kan een recept ook een koolhydraatarme variant op een bestaand recept zijn, maar toch nog behoorlijk wat koolhydraten bevatten. Het is dan eigenlijk een alternatief met minder koolhydraten.

Het doel van het dieet kan ook verschillen: sommige koolhydraatarme diëten zijn gericht op het verbeteren van bloedsuikerwaarden en anderen juist om af te vallen.

Maar vast staat dat je doel is minder koolhydraten dan ‘normaal’ tot je te nemen.

Kipfilet gevuld met boursin en omwikkeld met spek

Is koolhydraatarm eten gezond?

Een koolhydraatarm dieet kan heel gezond zijn, maar dat is het natuurlijk niet vanzelf en wordt bepaald door hoe je dat zelf invult. Een Mac n Cheese recept met bloemkool en gevulde aubergines zijn beide koolhydraatarm, maar duidelijk is dat de aubergine een stuk gezonder is dan de in heerlijke kaas zwemmende bloemkool.

Een koolhydraatarm dieet kan gezond zijn mits, zoals bij elk dieet, je goed varieert. Wat het vaak gezonder maakt is dat je meestal (en dat zie je ook bij onze koolhydraatarme recepten) meer groenten gebruikt dan in normale recepten. Een simpele pasta met tomatensaus en garnalen bevat weinig tot geen groenten. Maak je het koolhydraatarm, dan eet je opeens een hele courgette met z’n tweeën.

Koolhydraatarme lasagne met courgette en gehakt

Eet ik zelf koolhydraatarm?

Ja en nee. Ik heb een hele tijd koolhydraatarm gegeten, maar dan wel ongeveer 80% van de tijd. Zodat als ik een keer uit eten ging, ik best een keer voor een gerecht met koolhydraten kon gaan of een goed glas wijn kon nemen, zonder mij daarover slecht te voelen. Voor mij werkt het ook averechts als ik mijzelf alles ontzeg. Het werkte zeker voor mij: ik merkte dat ik minder hongeraanvallen kreeg en het steeds makkelijker vond om gezonde keuzes te maken en niet te veel te snaaien. In de periodes dat ik dit goed deed kreeg ik vaak complimenten over hoe ik eruit zag en ja, ik viel er ook mee af.

Tijdens mijn zwangerschap ben ik hier grotendeels mee gestopt. De eerste maanden voornamelijk omdat ik constant misselijk was en het enige wat hielp chips en crackers waren. Aangezien een koolhydraatarm dieet voor mij vooral als doel heeft om me goed te voelen, was de keuze snel gemaakt.

Ik merkte tijdens mijn zwangerschap dat ik de dag ook niet goed doorkwam zonder koolhydraten, zeker bij de lunch. Daarnaast had ik absoluut geen trek in soep en salades, wat de koolhydraatarme opties zijn bij mij op kantoor. Ik had gewoon erg veel behoefte aan brood en wilde mezelf dat niet ontzeggen.

bloemkool couscous met kippengehaktballentjes

Dus raad ik een koolhydraatarm dieet aan?

Nee, ik ben namelijk geen diëtist of arts en vind daarom dat ik geen dieet kan aanraden. Daarnaast ken ik je persoonlijke situatie niet. Wanneer je bijvoorbeeld veel fysiek zwaar werk doet heeft je lichaam totaal andere behoeftes en zit dan waarschijnlijk te springen om de snelle energie die koolhydraten bieden. Heb je een kantoorbaan en ga je elke dag met de auto op pad is dat natuurlijk weer heel anders.

Wel raad ik het iedereen aan wat vaker een koolhydraatarme maaltijd te eten: je wordt hier niet alleen een stuk creatiever van in de keuken, je zult ook zien dat de meeste koolhydraatarme recepten een hoop meer groenten bevatten dan de recepten die je gewend bent en dat doet iedereen goed!

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close