Lekker eten en drinken gaan hand in hand voor mij. Het perfecte moment om de twee te combineren? Brunch. Daarom geef ik je vier dranksuggesties om jouw brunch cocktails net even wat extra’s te geven. Snel en lekker, met New Amsterdam Vodka en Barefoot Wine.
In de herfst en winter vind ik het heerlijk om zelf op zondag een brunch te maken in plaats van buiten de deur te eten. Lekker uitslapen en vervolgens in de keuken rommelen om bijvoorbeeld een frittata te maken, American pancakes, scones – of een eitje met avocado in de oven en wat andere lekkernijen. Nog leuker is het wanneer je vrienden uitnodigt voor een gezellige brunch – en daar hoort natuurlijk wat lekkers te drinken bij! Ik zie vaak dat mensen voor bellini’s of mimosa’s gaan, maar daar hou ik persoonlijk niet zo van. Veel leuker om eens wat andere cocktails op tafel te zetten.
Recentelijk was Flying Foodie bij een workshop van New Amsterdam Vodka en Barefoot Wine in het Hard Rock Cafe in Amsterdam – en dat riep veel inspiratie op. Hoewel deze merken nog niet veel naamsbekendheid hebben in Nederland, ken ik ze omdat ze overal te vinden zijn in Amerika. New Amsterdam Vodka is bijvoorbeeld een van de officiële sponsors van de Tigers, het honkbalteam van Detroit, een stad waar ik regelmatig te vinden ben – en daar is ook Barefoot Wine overal verkrijgbaar. Tijdens een speciale workshop in het Hard Rock Cafe werd er een boekje open gedaan over de achtergrond van de merken en was er volop ruimte om heerlijke cocktails te proberen. Want die kan je zowel met wijn als vodka maken!
Leuk weetje: wist je dat Barefoot Wine naast heerlijke wijnen ook al 25 jaar een voorvechter is voor de LHBT gemeenschap en homorechten? Kijk, dat is iets dat ik enorm in een merk kan waarderen. Tegenwoordig worden veel bewuste keuzes gemaakt voor producten die biologisch, duurzaam of fair trade zijn – maar persoonlijk vind ik het ook fijn als een merk dezelfde waardes heeft als ikzelf. Door de jaren heen heeft Barefoot Wine op allerlei manieren steun geleverd aan LHBT organisaties binnen en buiten Amerika. Misschien heb je ze ook wel in Amsterdam tijdens de Canal Parade van Pride gezien! Daarnaast is dit merk ook steeds meer op grote festivals in Nederland te vinden waar veel aandacht voor gelijkheid en identiteit is – bijvoorbeeld bij Milkshake.
Goed bezig dus, maar vooral – de wijn smaakt ontzettend lekker. Ook in een nieuw jasje voor jouw brunch!
1. ‘Down the Aisle’ brunch cocktail
Een van de eerste Californische wijnen die ik in Amerika dronk was een White Zinfandel, in een klein Italiaans restaurantje in Michigan. Ik was meteen verkocht! Ik verwachtte eigenlijk een zoete rosé, maar niets was minder waard. Lichte ondertonen van aardbeien, perziken en peren, maar dan op een frisse manier. Ik was daarom ook blij om deze wijn weer te zien tijdens de workshop. Onze getalenteerde barman in het Hard Rock Cafe maakte tijdens de workshop heerlijke cocktails die goed passen bij allerlei hapjes.
- 2 delen Barefoot White Zinfandel
- 1 deel gin
- 1 deel bruisend mineraalwater
- 1 flinke scheut citroen of limoensap
- 3 aardbeien (ontdooid uit de vriezer kan prima)
- 0,5 tot 1 deel simple syrup* (dit kan je weglaten als je het niet te zoet wilt)
- 2 schijfjes komkommer ter garnering
Kneus de aardbeien een beetje in een glas (bijvoorbeeld met een lepel), voeg ijsblokjes toe, en schenk vervolgens de andere ingrediënten in het glas. Roer het even door en garneer het glas met de schijfjes komkommer. Proost!
2. Bubbly Pink Moscato
Wil je liever iets met bubbels dat prima gaat met allerlei gerechten, zonder dat je zelf aan het mixen moet? Dan raad ik je absoluut deze Pink Moscato aan. Lichtzoet en fris combineert dit heerlijk met bijvoorbeeld een frittata of luxe broodjes met zalm. Het is net even iets toegankelijker dan champagne en ideaal om eens te proberen als je normaal niet luncht met een alcoholisch drankje erbij. En als er iets over blijft… dat gaat vervolgens prima de volgende week op bij een borrel.
Hoewel veel van mijn vriendinnen houden van een goed glas wijn bij het eten, merk ik dat er onder de mannen vaak wat minder animo voor is. Eerlijk is eerlijk – zelf ben ik ook geen enorme wijndrinker. Ik hou wel van iets sterkers. Dat betekent niet meteen een fles tequila op tafel, maar een fijne vodka mix. New Amsterdam heeft dit goed begrepen – hun vodka is vijf keer gedistilleerd, zodat je een zachte en verfijnde smaak krijgt. Heerlijk met wat ijs, maar ook in cocktails natuurlijk.
3. Amsterdam Mule
Wellicht ken je dit beter onder de noemer ‘Moscow Mule’. Met een paar ingrediënten zet je in een handomdraai een verfrissende cocktail neer. Ik ben zelf een voorstander van werken uit de losse pols – maar pak er eventueel gewoon een shotglaasje bij als je snel wilt meten.
- 2 delen New Amsterdam vodka
- 3 delen ginger beer (of ginger ale)
- ½ deel vers limoensap
- ½ deel simple syrup*
Giet de vodka eerst over ijs, gevolgd door de simple syrup en het limoensap. Vul vervolgens het glas aan met ginger beer – en je bent klaar! Extra mooi: voeg een takje munt toe.
4. Bloody Mary
Een klassieker die zelden misstaat op tafel, vind ik. Vol pit, een lekkere kick van de vodka en tegelijkertijd toch nog even wat vitamines binnen krijgen. Ook ideaal als je brak bent na een avondje stappen en voor hair of the dog (ofwel, vuur bestrijden met vuur) gaat. In een paar minuten maak je zelf een verse Bloody Mary mix! Als je liever voor snel en makkelijk gaat, dan kan je deze ook bij de betere slijterij vinden.
- 1,5 delen New Amsterdam Vodka
- 3 delen (vers) tomatensap
- 3 druppels Tabasco
- 3 druppels Worchester sauce
- Een scheutje vers citroen- of limoensap
- Peper en zout
- Garnering: een augurk, stuk selderij, olijven – wat jij wilt! En een satéprikker.
Meng het (vers) tomatensap met de Tabasco, Worchester sauce, citroen of limoen en de kruiden. Proef of het naar jouw smaak is en voeg eventueel wat extra pit toe. Als de mix klaar is, voeg je de vodka toe en schenk je alles over in een glas met ijs. Prik de garnering op een satéprikker en voila.
Wat je ook op tafel zet deze zondag voor de brunch – hier past minimaal een van deze vier drankjes bij! Welke ga jij maken? Of heb je een andere favoriet? We horen graag van je!
*simple syrup: deze maak je door gelijke delen suiker met water te koken in een pannetje, totdat de suiker is opgelost en er een soort siroop ontstaat.