6 x de Gezondste Lentegroenten

Deel met vrienden en familie

De lente staat voor een fris, nieuw begin. Er zijn in deze periode steeds meer verse groenten van de koude grond verkrijgbaar. Eten volgens de seizoenen geeft je de mogelijkheid om groenten en fruit te eten wanneer ze op hun best zijn en lokaal worden geproduceerd. Het is de meest duurzame en gezonde manier om je lichaam te voeden. Dit zijn de gezondste lentegroenten om je bord mee te vullen:

Radijs

Radijsjes zijn geliefd vanwege hun knapperigheid en pittige smaak. Dit maakt deze karakteristieke lentegroente perfect voor frisse salades en andere lentegerechten. Bijvoorbeeld deze Caesar salade met kippendijen.

Radijsjes bevatten veel vezels en daarnaast antioxidanten. Vezels zorgen ervoor dat je je lang verzadigd voelt en ze bevorderen een goede stoelgang. Antioxidanten beschermen de cellen van onze organen en andere weefsels tegen schadelijke vrije radicalen.

Asperges

De asperge is een populaire lentegroente die vrijwel geen calorieën levert en boordevol voedingsstoffen zit. Zo vind je in deze typische lentegroente veel vezels, vitamine A, C en K.

Ook diverse B-vitamines zijn in asperges te vinden, net als de mineralen kalium, magnesium, koper en calcium. De groente bevat zelfs wat eiwitten, waardoor deze extra verzadigend is.

Asperges hebben bovendien antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Daarnaast zijn ze een vochtafdrijver die het natuurlijke ontgiftingsproces van ons lichaam in de lente ondersteunt.

Je kunt asperges koken, grillen en bereiden in de Instant Pot. Verse asperges knappen als je ze breekt. Probeer eens dit bijzondere recept van asperges met labneh, granaatappel en munt.

Ceasar salad met kippendijen main
Lentegroente asperges

Rabarber

Deze lentegroente beschouwen we vaak als fruit. We gebruiken hem dan ook vaak in zoete gerechten. Toch is dit één van de gezondste lentegroenten die er bestaat. Rabarber is erg vezelrijk en bevat diverse mineralen en vitamine K, wat goed is voor de botten.

De lentegroente bevat bijna net zoveel B-vitamines als het beste vitamine B-complex, alleen dan in kleine hoeveelheden. Net als asperges heeft de groente ontstekingsremmende eigenschappen en bevat deze weinig calorieën.

Je kunt de rabarber als topping op je yoghurt of kwark gebruiken, maar deze ook hartig klaarmaken. Lekker dus als groente bij het avondeten!

Spinazie

Spinazie is een bladgroente die bol staat van de voedingsstoffen. In deze lentegroente vind je niet alleen een behoorlijke hoeveelheid ijzer, maar ook veel vitamine K.

Vitamine A en C zijn eveneens in goede hoeveelheden in spinazie te vinden. Net als de B-vitamine folaat en diverse antioxidanten.

Je kunt spinazie zowel rauw als gekookt eten. In een smoothie doet de groente het eveneens prima. Net als in een stamppot, pannenkoek of omelet. Maak eens deze lekkere frittata met spinazie en zalm.

Rabarber Cheong Koreaanse siroop zonder verhitting
Sla recept lentegroenten

Tuinbonen

Houd je van tuinbonen? Deze voorjaarsgroente kun je met schil en al eten, tenzij die niet te oud is natuurlijk. In de winkel koop je vaak tuinbonen in grote peulen, die taai zijn. Om jonge peulen te eten, moet je tuinbonen eigenlijk zelf in je tuin kweken of bij de groenteboer de kleinste peulen uitzoeken.

Tuinbonen zijn erg gezond. Ze bevatten waardevolle vitamines en mineralen, zoals folaat (natuurlijk foliumzuur) en vitamine C. Ook veel andere voedingsstoffen zijn in tuinbonen te vinden. Ze bevatten zelfs wat eiwit en veel vezels. Je eet ze bijvoorbeeld bij deze oranje kip of bij pittige Indonesische eieren.

Sla

Sla heb je in allerlei soorten en maten. Sommige slasoorten, zoals ijsbergsla, zijn minder interessant wat betreft voedingsstoffen. Andere slasoorten, zoals Romaine sla, leveren een goede hoeveelheid voedingsstoffen.

Zo bevat Romaine sla naast veel vocht en vezels, veel vitamine A en K, ook behoorlijk wat folaat en vitamine C. Verder vind je in deze slasoort nog andere vitamines en mineralen in kleinere hoeveelheden. Dit zijn 5 recepten met sla waar je je voordeel mee kunt doen.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Je geeft hele fijne en nuttige tips over de groenten én niet te vergeten lekkere recepten. Wat ik nu miste was een tip asperges rauw (dunne) In stukjes als salade of in een salade klaar te maken. De smaak is zachter en ze knisperen als een appel. Héérlijk!!!

    1. Mariska Author says:

      Wat een leuke toevoeging, dankjewel!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close