Aardappel Anders Bacon en Ui

Deel met vrienden en familie

Ben je fan van Aardappel Anders met bacon en ui? Dan moet je deze zelfgemaakte versie met aardappels, een romige saus van kookroom, kaas en bloem, gebakken ui en knapperige stukjes bacon eens proberen. Gebruik verse aardappels voor een rijkere smaak of kies snelle schijfjes uit de supermarkt. Ideaal als makkelijk bijgerecht of als complete Aardappel Anders ovenschotel voor het hele gezin.

Zelfgemaakte Aardappel Anders met Bacon en Ui

Deze zelfgemaakte versie van Aardappel Anders met bacon en ui is heerlijk vol van smaak en wordt bereid met verse ingrediënten. In plaats van kant-en-klare producten maken we een romige saus van kookroom, water, bloem en kaas. Voor een lichtere variant kun je melk gebruiken, terwijl kookroom een rijke smaak toevoegt. Aardappels zijn de ster van het gerecht, vers of uit een verpakking. Gebakken uien geven extra smaak, en blokjes bacon maken het helemaal af.

Het recept is eenvoudig aan te passen aan je eigen voorkeuren. Voeg bijvoorbeeld verse kruiden zoals tijm of rozemarijn toe voor extra smaak, of kies voor gerookte kaas in plaats van gewone kaas. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Recept Aardappel Anders Bacon Ui
Romige aardappels als bijgerecht

Leuk en makkelijk bijgerecht

Deze ovenschotel is niet alleen perfect als hoofdgerecht, hij is ook ideaal als makkelijk bijgerecht. Serveer de romige aardappeltjes in individuele ovenschaaltjes voor een feestelijke presentatie. Combineer het gerecht met een van deze 11 hoofdgerechten met vlees voor een compleet diner!

Hoe lang moet de ovenschotel in de oven?

Net als de kant-en-klare versie hoeft dit recept voor Aardappel Anders maar 30 minuten in de oven. Verse aardappels garen sneller en nemen de romige saus beter op, maar voorverpakte aardappelschijfjes zijn een prima optie als je tijd wilt besparen.

Aardappel Anders met Bacon en Ui

Ben je fan van Aardappel Anders met bacon en ui? Dan moet je deze zelfgemaakte versie met aardappels, een romige saus van kookroom, kaas en bloem, gebakken ui en knapperige stukjes bacon eens proberen. Gebruik verse aardappels voor een rijkere smaak of kies snelle schijfjes uit de supermarkt. Ideaal als makkelijk bijgerecht of als complete Aardappel Anders ovenschotel voor het hele gezin.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 uur 40 minuten
Totale tijd 5 uur 55 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 3 uien
  • olijfolie
  • 150 gr bacon blokjes of reepjes
  • 800 gr aardappelschijfjes voorgekookt *
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 200 ml bouillon groente- of kippenbouillon
  • 250 ml kookroom
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 50 gr geraspte kaas optioneel
  • zout
  • peper

Instructies

  • Bak de baconreepjes of blokjes even kort in een koekenpan. Je hebt waarschijnlijk geen vet nodig omdat de bacon al vet genoeg is.
    150 gr bacon
  • Snijd de uien in dunne halve ringen en bak deze zachtjes in wat olijfolie en een snuf zout, tot ze net aan bruin beginnen te worden.
    3 uien, olijfolie
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smeer een ovenschaal in met een dun laagje olie of boter.
  • Smelt de boter in een steelpan, roer de bloem er doorheen en bak een aantal minuten mee. Roer goed door elkaar. Je hebt nu een roux gemaakt. Het is niet de bedoeling dat de roux echt bruin wordt.
    50 gr boter, 50 gr bloem
  • Schenk nu scheut voor scheut de kookroom en bouillon erbij en roer dit goed door de roux, totdat deze alles heeft opgenomen. Bij de eerste paar keer zul je misschien denken, wat heb ik nu voor rare klont gecreëerd? Dit is normaal, geen zorgen. Blijf dit herhalen, tot je een mooie egale saus hebt, zonder klontjes.
    200 ml bouillon, 250 ml kookroom
  • Haal de saus van het vuur en roer de gebakken uien er doorheen. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en als het nodig is nog een snufje zout.
    1 snuf nootmuskaat, zout, peper
  • Verdeel de helft van de aardappelschijfjes in de ovenschaal. Schenk de helft van de saus erbij en verdeel de helft van de bacon reepjes. Herhaal dit met de overige aardappelschijfjes en saus.
    800 gr aardappelschijfjes
  • Sprenkel de overige bacon en geraspte kaas eroverheen en bak in het midden van de oven voor 30 tot 40 minuten. De kaas moet mooi bruin zijn.
    50 gr geraspte kaas

Notities

* ik ga voor verse aardappels. Deze schil ik, snijd ik in plakken met een mandoline en was deze goed. Daarna kook ik ze tot ze bijna gaar zijn in zout water. Afgieten en daarna goed laten uitstomen.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: aardappel

Pin dit recept!

Wil je dit recept bewaren? Voeg het toe aan je favoriete Pinterest-bord en inspireer anderen met jouw culinaire creatie!

Aardappel Anders Bacon Ui geserveerd als romig aardappel bijgerecht in kleine bakjes

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close