Aardappel Anders – Ovenschotel met Knoflook en Tuinkruiden

Deel met vrienden en familie

Aardappel Anders, ken jij dat nog? Toen het net uitkwam aten wij het nooit, omdat het te duur was, maar jongens, wat was ik er nieuwsgierig naar. Laagjes aardappel met een heerlijke romige saus en een knapperig kaaskorstje. Aardappel Anders is heel makkelijk zelf te maken, zonder pakjes en zakjes, of in dit geval: zonder potje. Dan is het ook nog eens veel lekkerder (en  goedkoper!)

Wist je dat het potje al in 1996 op de markt kwam? Het is dus bijna 30 jaar oud! Vroeger aten we het dus niet omdat het te duur was, tegenwoordig ben ik niet meer gecharmeerd van de ingrediënten en is het nog steeds te duur voor wat je ervoor krijgt.

Zelf gemaakte Aardappel Anders Ovenschotel met knoflook en kruiden

Aardappel Anders zelf maken

Onze versie van Aardappel Anders maak je met verse ingrediënten, een beperkte hoeveelheid e-nummers en bevat geen koolzaadolie. Aardappels zijn uiteraard onmisbaar voor dit gerecht. Mijn keuze viel op verse aardappels, maar je hebt ook de optie om schijfjes te gebruiken. Voor de Aardappel Anders-saus hebben we een mix van kookroom, water, bloem en kaas nodig. Extra smaak krijgt de schotel door toevoegingen zoals kruiden, knoflook, zout en peper. Het recept biedt genoeg ruimte voor creativiteit, zoals het toevoegen van blokjes bacon voor extra smaak, of het experimenteren met verschillende kruiden. Indien je een lichtere variant wilt, kun je melk gebruiken in plaats van kookroom, terwijl room juist zorgt voor een rijkere versie van deze Aardappel Anders ovenschotel

Ook kun je de ovenschotel heel goed uitbreiden met bijvoorbeeld paddenstoeltjes, paprika of courgette. 

Hoe lang moet de ovenschotel in de oven?

Net zoals de versie uit het potje hoeft deze ovenschotel maar 30 minuten in de oven. Ik heb wel het idee dat verse aardappels sneller garen en de saus beter opnemen, dan kant-en-klare aardappelschijfjes.

Aardappel Anders Ovenschotel met Knoflook en Tuinkruiden

Aardappel Anders, ken jij dat nog? Toen het net uitkwam aten wij het nooit, omdat het te duur was, maar jongens, wat was ik er nieuwsgierig naar. Laagjes aardappel met een heerlijke romige saus en een knapperig kaaskorstje. Aardappel Anders is heel makkelijk zelf te maken, zonder pakjes en zakjes, of in dit geval: zonder potje. Dan is het ook nog eens veel lekkerder (en  goedkoper!)
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 800 gr aardappelschijfjes voorgekookt *
  • 50 gr boter
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 50 gr bloem
  • 200 ml bouillon groente- of kippenbouillon
  • 250 ml kookroom
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 3 eetlepels verse kruiden peterselie, dille, bieslook
  • 50 gr geraspte kaas
  • zout
  • peper
  • olijfolie optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smeer een ovenschaal in met een dun laagje olie of boter.
    olijfolie
  • Smelt de boter in een steelpan, voeg de geperste teentjes knoflook toe en bak dit een halve minuut zachtjes mee. Roer de bloem er doorheen en bak een aantal minuten mee. Roer goed door elkaar. Je hebt nu een roux gemaakt. Het is niet de bedoeling dat de roux echt bruin wordt.
    50 gr boter, 2 teentjes knoflook, 50 gr bloem
  • Schenk nu scheut voor scheut de kookroom en bouillon erbij en roer dit goed door de roux, totdat deze alles heeft opgenomen. Bij de eerste paar keer zul je misschien denken, wat heb ik nu voor rare klont gecreëerd? Dit is normaal, geen zorgen. Blijf dit herhalen, tot je een mooie egale saus hebt, zonder klontjes.
    200 ml bouillon, 250 ml kookroom
  • Haal de saus van het vuur en roer de verse kruiden er doorheen. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en als het nodig is nog een snufje zout.
    1 snuf nootmuskaat, 3 eetlepels verse kruiden, zout, peper
  • Verdeel de helft van de aardappelschijfjes in de ovenschaal. Schenk de helft van de saus erbij. Herhaal dit met de overige aardappelschijfjes en saus.
    800 gr aardappelschijfjes
  • Sprenkel de geraspte kaas eroverheen en bak in het midden van de oven voor 30 tot 40 minuten. De kaas moet mooi bruin zijn.
    50 gr geraspte kaas

Notities

* ik ga voor verse aardappels. Deze schil ik, snijd ik in plakken met een mandoline en was deze goed. Daarna kook ik ze tot ze bijna gaar zijn in zout water. Afgieten en daarna goed laten uitstomen.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: aardappel

Pin dit recept voor Aardappel Anders Ovenschotel!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Aardappel Anders Ovenschotel zonder pakjes of zakjes

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close