Aardappel Tarte Tatin met Truffelkaas

Deel met vrienden en familie

Aardappel Tarte Tatin met Truffelkaas combineert drie dingen die los al heerlijk zijn: truffelkaas, aardappels en bladerdeeg. Samen gebakken, met de hulp van een beetje ui, knoflook en tijm, wordt dit echt een goddelijke combinatie. Ideaal als bijgerecht bij een feestmaaltijd, maar ook heerlijk afgekoeld bij een brunch.

Aardappel tarte tatin met truffelkaas

Deze heerlijke hartige aardappel tarte tatin maken we extra feestelijk en verrukkelijk met truffelkaas. Uiteraard kun je dit ovengerecht ook heel goed maken met andere soorten kaas, Ik kwam laatst ‘Sparkeling Wine’ kaas tegen, dat klinkt ook als een goude combinatie voor de feestdagen! Je kunt tegenwoordig heel goed online kaas bestellen.

De kaas die ik heb gebruikt is koekaas en bevat zeer weinig lactose, geen probleem dus voor mensen met een lactose-intolerantie. Heb je een koemelk-allergie, dan kun je natuurlijk beter kiezen voor een kaas op basis van schapen- of geitenmelk.

Hartige Aardappel Tarte Tatin met aardappel en truffelkaas
Truffelkaas, golden cow en sparkeling wine kaas in ronde verpakking

Hartige Tarte Tatin

Hoewel de traditionele Franse Tarte Tatin meestal wordt gemaakt met appels, kun je variaties vinden met andere vruchten, zoals peren, perziken of ananas. Daarnaast bestaan er ook hartige versies van Tarte Tatin, met groenten zoals tomaten, uien of wortelen. Het deeg kan ook verschillen, van bladerdeeg tot kruimeldeeg.

Wij gaan dus ook echt voor een hartige versie met aardappels, truffelkaas, uien en een heel klein een beetje tijm. Wil je een vleugje zoet toevoegen aan je hartige tarte tatin? Begin dan eerst met een heel klein beetje honing op je bakpapier, voordat je de kaas er over verdeelt. 

Aardappel Tarte Tatin met Truffelkaas

Aardappel Tarte Tatin met Truffelkaas combineert drie dingen die los al heerlijk zijn: truffelkaas, aardappels en bladerdeeg. Samen gebakken, met de hulp van een beetje ui, knoflook en tijm, wordt dit echt een goddelijke combinatie. Ideaal als bijgerecht bij een feestmaaltijd, maar ook heerlijk afgekoeld bij een brunch.
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 55 minuten

Kookgerei

  • 1 bakvorm 23cm
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 500 gr krieltjes
  • 3 kleine uien
  • 1 klont boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 130 gr truffelkaas grof geraspt
  • 1 rol bladerdeeg ongeveer 270 gr
  • 1 ei los geklopt
  • grof zeezout
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was de krieltjes en zet op met koud water en een goede snuf zout. Kook beetgaar en laat daarna goed uitstomen. Zodra je ze kunt vastpakken, snijden we ze in plakken van ongeveer 2 cm dik.
    500 gr krieltjes
  • Verwarm de oven voor op hetelucht stand, 180 °C
  • Snijd ondertussen de uien in halve ringen en fruit aan met een klont boter en een snuf zout, tot de uien goed glazig zijn. Voeg aan het einde een teentje knoflook en de blaadjes van je takje tijm toe.
    3 kleine uien, 1 klont boter, 1 teentje knoflook, 1 rol bladerdeeg, 1 takje tijm
  • Verkreukel een stuk bakpapier goed en bedek hier de bodem van je bakvorm mee. Verdeel hierover de geraspte truffelkaas.
    130 gr truffelkaas
  • Daarna mogen de krieltjes erop, met de snijzijde naar beneden. Bestrooi met een snufje zout en peper en schep daarna de uien erover.
    zout, peper
  • Dek af met bladerdeeg en snijd eventueel overtollig bladerdeeg weg. Stop de randjes in de vorm, net alsof je je liefje instopt met een dekentje.
  • Smeer in met het losgeklopte ei en bestrooi met wat grof zeezout.
    1 ei, grof zeezout
  • Bak 35-40 in het midden van de oven. Laat een beetje afkoelen voordat je de vorm omdraait en voorzichtig het bakpapier eraf pelt!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans, Westers
Trefwoord: aardappel, kerst bijgerecht, truffel, vegetarisch

Pin dit recept voor Aardappel Tarte Tatin met Truffelkaas

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan een foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Aardappel Tarte Tin met truffelkaas

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Meestal kom ik voor je multicooker recepen, maar deze intrigeerde me ook enorm! Ik heb hem vandaag gemaakt. Heerlijk (hoewel ik niet zo’n aardappel-eter ben). De truffel kaas en thijm zijn een mooie toevoeging.

    1. Mariska Author says:

      Wat leuk om te lezen, dankjewel!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close