Aardappelpuree met kaas en pittig kruim

Aardappelpuree met kaas en pittig kruim

Heerlijke romige aardappelpuree met kaas en pittig kruim. Met een paar simpele handelingen maak je van een simpel en standaard recept een echte smaaksensatie!

Goed, om de aardappelpuree gaat het niet persé in dit recept. De echte held is namelijk het pittige kruim bovenop. Hoewel er geen stukje vlees aan te pas komt, komt de smaak sterk overeen met chorizo en heeft het ook nog eens heerlijke, knapperige structuur. Volgens mij niet alleen heel erg lekker op aardappelpuree, maar ook bij salades, een stukje vis of een bord pasta. Gebruik dus gerust je eigen favoriete aardappelpuree recept!

Aardappelpuree met pittige kruim

Benodigdheden Aardappelpuree met kaas en pittig kruim

Aardappelpuree met kaas

500 gr kruimige aardappels
125 ml room
1 flinke teen knoflook
50 gr geraspte Parmezaanse kaas (of meer naar smaak)

zout, peper en nootmuskaat

Pittig kruim
10 gr boter
4 eetlepels Panko kruim
halve theelepel gerookte, pittige paprikapoeder
zout, peper
verse peterselie

Bereiding

Pittig kruim

Smelt de boter in een steelpan. Voeg Panko, paprikapoeder en een snuf zout en peper toe en roer goed door. Schep regelmatig door en bak dit op middelhoog vuur, totdat de Panko weer goed knapperig is. Snipper peterselie en meng dit door het kruim heen.

Aardappelpuree met kaas

  1. Schil de aardappel en snijd in blokjes van gelijke grootte. Spoel af en zet in ruim koud water met flink zout op.
  2. Breng het water aan de kook en kook de aardappelblokjes tot ze gaar zijn. Giet het water af en laat de blokjes nog 2 minuten na stomen met de deksel erop.
  3. Terwijl de aardappels aan het koken zijn gaan we al aan de slag met de room. Giet alle room in een steelpannetje, met een snuf peper en nootmuskaat. Snijd de knoflook grof en voeg die ook toe. Zet zacht op, zodat het allemaal rustig verwarmt (niet koken!).
  4. Als de aardappelen uitgestoomd zijn, gaan we ze meteen stampen. Ik gebruik hier zelf een ouderwetse stamper voor, maar een pureeknijper werkt ook heel erg goed.
  5. Giet in drie delen de warme room erbij. Dit doe je niet alleen om de aardappels goed de kans te geven alles op te nemen, je ziet dan ook makkelijker of je niet net teveel room toevoegt. De stukjes knoflook kunnen achterblijven in de steelpan, die hebben hun werk gedaan.
  6. Roer de Parmezaan er doorheen. Proef en breng op smaak met wat peper en zout. Bestrooi met de pittige kruim.

Tip: Het pittige kruim kun je makkelijk van tevoren maken en in een luchtdichte container bewaren, maar dan wel zonder de verse peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *