Aardappels in Zoutkorst

Deel met vrienden en familie

Aardappels in Zoutkorst is een verrassend eenvoudig en smaakvol bijgerecht, dat je met minimale ingrediënten bereidt. Met alleen zeezout en water creëer je een stevige korst, waarin de aardappels perfect gaar stomen. Hierdoor worden ze heerlijk zacht van binnen en krijgen ze een subtiele ziltige smaak.

Aardappels in zoutkorst

Deze aardappels in zoutkorst maak je in een handomdraai. Je hebt ook niet veel meer nodig dan zeezout, water en als je wilt nog wat kruiden en specerijen. Zelf vind ik het bijvoorbeeld lekker om rozemarijn of tijm toe te voegen aan mijn zoutmix. De fijngeraspte schil van een citroen of sinaasappel werkt ook heel goed.

Als je water gebruikt, hoef je na gebruik het zout niet weg te gooien, je kunt het dan nog een keer gebruiken. Een andere optie is eiwit te gebruiken, in plaats van water. Dan kun je het zout wat meer vormen, bijvoorbeeld als je de aardappels per stuk wilt omhullen. Dit is vooral leuk met grote aardappels, het lijken dan net dino-eieren. 

Aardappels gebakken in zoutkorst

Bijgerechten met Aardappel

Aardappels in zoutkorst gebakken zijn een ideaal bijgerecht. De rol van bijgerecht hebben aardappels wel vaker, wat dacht je bijvoorbeeld van: 

Of één van de andere bijgerechten met aardappel.

Aardappels in Zoutkorst

Aardappels in Zoutkorst is een verrassend eenvoudig en smaakvol bijgerecht, dat je met minimale ingrediënten bereidt. Met alleen zeezout en water creëer je een stevige korst, waarin de aardappels perfect gaar stomen. Hierdoor worden ze heerlijk zacht van binnen en krijgen ze een subtiele ziltige smaak.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappels
  • 1 kilo zeezout
  • 200 ml water
  • kruiden en specerijen optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C
  • Was de aardappels goed, maar laat ze wel heel. Het is belangrijk dat je aardappels hebt zonder rare plekjes of uitloop.
    1 kilo aardappels
  • Meng beetje bij beetje het water bij je zout, tot je iets krijgt wat lijkt op nat zand. Als je het samen knijpt, behoudt het zijn vorm. De ene keer heb je meer water nodig dan de andere keer. Begin met 100 ml.
    1 kilo zeezout, 200 ml water
  • Meng hierna eventueel je kruiden, specerijen of andere smaakmakers er doorheen.
    kruiden en specerijen
  • Neem je schaal of plaat en leg hier een laagje zout op, nestel de aardappels hierin en bedek ze goed met zout. Druk goed aan. Zorg dat je geen aardappel meer ziet.
  • Bak de aardappels in zoutkorst minimaal 45 minuten in de oven.
  • Laat daarna de korst afkoelen, zodat de korst niet meer gloeiend heet is en je het makkelijk kan aanraken. Tik met bijvoorbeeld een lepel open en graaf je aardappeltjes uit!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Europees, Frans
Trefwoord: aardappel, bijgerecht, kerst bijgerecht

Pin dit recept voor Aardappels in Zoutkorst!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Aardappels in zoutkorst

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close