Aardperensoep met paddenstoelen

Deel met vrienden en familie

Heerlijke, hartige aardperensoep met gebakken paddenstoelen en bieslook. Zo lekker dat je blijft zitten met de vraag: waarom eet ik aardperen niet vaker? Met heel weinig ingrediënten maak je heel simpel dit wat luxe smakende soepje.

Aardperensoep

Wat zijn aardperen?

Aardperen, ook wel topinamboer, zijn een knol die familie is van de zonnebloemplant. Zelf vind ik dit ook wel terugkomen in de smaak: het doet mij namelijk denken aan een combinatie van zonnebloempitjes en artisjokken. In het Engels worden ze ook wel ‘Jerusalem Artichokes’ genoemd en zo staan ze ook wel eens hier op de menukaart. Het zijn grillig gevormde dingen; niet moeders mooiste om eerlijk te zijn. Ze lijken een beetje op een kruising tussen een stuk gember en een casave.

Je kunt ze rauw eten, heel goed krokant bakken, maar er dus ook soep van maken. Zelf ben ik gek op soep, dus dit recept moet ik ook met jullie delen.

Aardperensoep met paddenstoelen

Ingrediënten Aardperensoep met paddenstoelen

500 gr aardperen
700 ml bouillon (groente of kip)

150 gr paddenstoelen
verse bieslook (fijn gesneden)
olie, zout en peper

Bereiding

  1. Was en schil de aardperen, zelf vind ik dit het makkelijkste gaan met een dunschiller. Je kunt ook een theelepel gebruiken, zoals bij een stuk gember.
  2. Snijd in kleine gelijke stukken en breng met de bouillon aan de kook. Laat het daarna zacht koken, tot de aardperen mooi zacht zijn, zo’n 35 minuten.
  3. Ondertussen vegen we de paddenstoelen schoon met een stukje keukenrol. Snijd fijn en bak ze in de koekenpan mooi goudbruin met wat olie. Daar mag je best de tijd voor nemen, zodat het vocht goed uit de paddenstoelen verdampt.
  4. Zodra de aardperen uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt, mag de pan van de warmtebron en gaan we het pureren tot soep. Dit kan in een blender, Nutribullet of gewoon met een staafmixer. Ik gebruik mijn Nutribullet, want die vind ik het makkelijkste schoon te maken. Proef de soep en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Schep in kommen en serveer de gebakken paddenstoelen erbij. Besprenkel met verse bieslook.

 

Pin deze Aardperensoep met paddenstoelen!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Aardperensoep met paddenstoelen kerst pin

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close