Ajam Pangang uit de Multicooker (Instant Pot / Crockpot Express)

Deel met vrienden en familie

Ajam Pangang uit de Multicooker, zoals bijvoorbeeld een Instant Pot of Crockpot Express, maak je echt super makkelijk en snel. Dit recept geeft heerlijk sappige kip in een hartige, zoet-zure saus. Heerlijk met rijst, sambal en atjar. Beetje kroepoek erbij en je bent klaar om te smullen van deze Chinees-Nederlandse klassieker.

Instant Pot Ajam Panang met rijst en zuur

Instant Pot Ajam Pangang Recept

De Aziatische keuken blijft mij keer op keer inspireren, zeker ook wanneer ik aan de slag ga met mijn eigen draai aan bekende Chinese restaurantklassiekers in Nederland. Denk aan die vertrouwde afhaalmaaltijden waar we allemaal zo dol op zijn. Op mijn site vind je bijvoorbeeld al recepten voor Foe Yong Hai, Chinese Nasi, Bami en Tjap Tjoy. Na het succes van mijn Babi Pangang uit de Instant Pot werd het hoog tijd om ook de kipvariant te maken: Ajam Pangang. Misschien ook wel omdat jullie er maar naar bleven vragen 😉 Een mooie aanvulling op mijn verzameling Nederlandse Instant Pot Recepten!

Ajam Pangang uit de multicooker

Deze Ajam Pangang maak je eenvoudig in elke multicooker met een hoge druk functie, zoals de Instant Pot, Crockpot Express of de Espressions Smart Pressure Cooker.

Hoewel het niet de traditionele bereidingswijze is, scheelt deze methode je flink wat tijd in de keuken. Zelf gebruik ik graag kippendijfilet voor een sappig resultaat, maar je kunt ook kipfilet nemen als je liever voor een mager stuk vlees gaat. Hou er dan wel rekening mee dat kipfilet iets sneller droog kan worden. Dit Ajam Pangang recept is natuurlijk geen traditionele bereiding, want dan moet je eerst kip roosteren. Dit recept is speciaal gemaakt voor de multicooker en is stukken sneller klaar.

Close up Instant Pot Ajam Panang

Rijst erbij

Met slechts een paar minuten op hoge druk maak je de meest verrukkelijke, zoet-zure kip in je multicooker. Nou is de kans groot dat je bij je Ajam Pangang graag rijst wilt eten. Ik heb het recept zo gemaakt, dat je met de pot-in-pot methode tegelijkertijd je rijst kunt bereiden. Meteen een pan minder nodig wat bijna altijd ideaal is!

Ajam Pangang uit de Multicooker (Instant Pot / Crockpot Express)

Ajam Pangang uit de Multicooker, zoals bijvoorbeeld een Instant Pot of Crockpot Express, maak je echt super makkelijk en snel. Dit recept geeft heerlijk sappige kip in een hartige, zoet-zure saus. Heerlijk met rijst, sambal en atjar. Beetje kroepoek erbij en je bent klaar om te smullen van deze Chinees-Nederlandse klassieker.
Servings 6 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
HP in de Instant Pot 5 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

Vlees

  • 8 kippendijen
  • 1 kneepje citroensap
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 0.5 theelepel sambal bv sambal oelek
  • olie
  • zout

Babi pangang saus

  • 1 rode ui
  • 4 tenen knoflook
  • 2-3 cm gember
  • 200 gram gezeefde tomaten half blik
  • 5 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels ketchup
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel maizena

Optioneel

  • 1 deel rijst
  • 1 deel water
  • 1 snuf zout

Instructies

  • Snijd de kippendijen in grote blokjes. Marineer met 1 kneepje citroensap, 1 eetlepel oestersaus, 1 eetlepel sojasaus, 0.5 theelepel sambal en een snufje zout terwijl je de rest van het recept volgt.
    8 kippendijen, 1 kneepje citroensap, 1 eetlepel oestersaus, 1 eetlepel sojasaus, 0.5 theelepel sambal, zout
  • Maal je ui, teentjes knoflook en gember fijn. Eventueel met een scheutje olie. Dit gaat makkelijk in bijvoorbeeld een NutriBullet of keukenmachine.
    1 rode ui, 4 tenen knoflook, 2-3 cm gember
  • Verwarm met de SAUTE-functie wat olie in de pot en bak hierin de kip rondom bruin. 
    olie
  • Voeg ui, knoflook en gember toe en fruit dit nog een minuut of twee mee.
  • Voeg nu alle ingrediënten voor de saus toe BEHALVE de maizena. Roer goed door. Geen rijst? Doe dan nu de deksel op de pot.
    200 gram gezeefde tomaten, 5 eetlepels donkerbruine basterdsuiker, 2 eetlepels ketchup, 100 ml water

Rijst

  • Meet je rijst af en was deze goed. Laat uitlekken en plaats in je losse pot/schaal. Giet er water bij, plus een snufje zout.
    1 deel rijst, 1 deel water, 1 snuf zout
  • Plaats je trivet bovenop de kip. Leg hier eventueel je sling bovenop en plaats hier je potje met rijst bovenop. Sluit de deksel.

We gaan weer verder

  • Gebruik de MANUAL- of PRESSURE COOK-knop om ‘high pressure’ te selecteren en stel de timer in op 5 minuten.
  • Wacht na afloop van de timer nog minimaal 3 minuten, voordat je het ventiel opent. Haal de deksel eraf en de rijst eruit. Activeer de SAUTE functie, meng maizena met een eetlepel koud water er roer dit er doorheen. Dik in tot de saus de gewenste dikte heeft.
    1 eetlepel maizena

Notities

Lekker met rijst, atjar en een likje sambal!
Voedingswaarde berekend zonder rijst.
Author: Mariska
Calories: 247kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Chinees, Nederlands
Trefwoord: afhaal, Instant Pot, instant pot kip

Nutrition

Calorieën: 247kcal | Carbohydrates: 17g | Protein: 30g | Fat: 6g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 2g | Trans Fat: 0.03g | Cholesterol: 143mg | Sodium: 492mg | Potassium: 504mg | Fiber: 1g | Sugar: 13g | Vitamin A: 102IU | Vitamin C: 6mg | Calcium: 43mg | Iron: 2mg

Pin dit recept voor Ajam Pangang uit de Multicooker (Instant Pot / Crockpot Express)!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Ajam Pangang uit de Crockpot Express

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hilde Van De Sande says:

    Hallo Mariska, bedankt voor je recept. Ik ga het zeker binnenkort een keer maken, maar heb nog een vraag. De kcal is dat per portie en zonder rijst?

    1. Mariska Author says:

      Hi Hilde, heel graag gedaan hoop dat het recept je zal smaken. De kcal zijn inderdaad per portie en zonder rijst, dus echt alleen de ajam pangang.
      Mocht je het graag willen weten: Rijst bevat ongeveer 350 kcal per 100 gram ongekookte rijst, en 120 kcal per 100 gram gekookte rijst. Meestal eet je ongeveer 75 gr rijst per persoon (net als bij pasta trouwens!)

  2. Brigitta says:

    Wil dit recept maken maar ben zeer benieuwd. Waar in je rijst doe in de cockpot, lijkt mij zeer handig om te gebruiken hier in. Grr Brigitta

    1. Mariska Author says:

      Dit zet je er boven met een trivet en/of sling in een potje/schaaltje.

  3. Brigitta says:

    Bedankt voor je antwoord! Had het al gevonden en ook gelijk besteld🤣

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Close
© Copyright Flying Foodie
Close