Deel met vrienden en familie

Ajam Pedis is een heerlijk pittig (pedis!) Indonesisch kipgerecht, dat ook wel bekend staat als Duivelse Kip. Maak het net zo pittig als jij lekker vindt en geniet van je zelfgemaakte ajam pedis, zonder pakjes of zakjes!

Ajam Pedis

Heerlijk toch, kipgerechten uit de Indonesische keuken? Serveer het met lekkere witte rijst of Nasi Kuning als je je feestelijk voelt, samen met simpele groentjes, zoals sperziebonen. Als ik zin heb om uitgebreid te koken, maak ik er ook graag Sticky Indonesische Aubergine (Terong Blado) bij. Het zachte en zoete van de Terong Blado combineert heerlijk met het pittige van de Ajam Pedis!

Indonesische duivelse kip

Duivelse Kip

Ajam Pedis, ook wel geschreven als Ayam Pedis, wordt soms ook wel ‘Duivelse Kip’ genoemd. Je denkt misschien dat deze kip loei-heet is, toch valt dit mee. Pittig is natuurlijk heel erg afhankelijk van wat je gewend bent, maar ik ben recepten tegengekomen die slechts 1 eetlepel Sambal Oelek gebruiken, tot recepten die voor 8 eetlepels gaan. Je kunt het dus zo ‘duivels’ maken als je zelf wilt.

Naast Sambal Oelek kun je ook andere soorten sambal gebruiken. Zelf vind ik Sambal Badjak of Sambel Pedis van Oma Dée heel lekker in combinatie met mijn Duivelse Kip. Deze bevat ook geen tot weinig zout, waardoor je het lekker pittig kan maken, zonder dat het té zout wordt. 

Ajam Pedis

Ajam Pedis is een heerlijk pittig (pedis!) Indonesisch kipgerecht, dat ook wel bekend staat als Duivelse Kip. Maak het net zo pittig als jij lekker vindt en geniet van je zelfgemaakte ajam pedis, zonder pakjes of zakjes!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten

Ingrediënten

  • 4 grote kipkarbonades met bot en vel
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 duim gember
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 0.5 theelepel gemalen koriander
  • 2 -10 theelepels sambal pedis
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 stengel citroengras gekneusd en in een knoop gelegd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 salamblad of laurier
  • 2 kaffir lime leaves gekneusd
  • 2 tomaten in partjes
  • 100 ml water

Instructies

  • Snijd knoflook, ui en gember fijn en stamp dit in een vijzel tot een boemboe, samen met de palmsuiker. Meng de sambal, koriander en komijn er doorheen. Proef en voeg eventueel extra sambal toe (let op, het geheel wordt iets milder tijdens de bereiding).
    5 teentjes knoflook, 1 grote ui, 1 duim gember, 1 eetlepel palmsuiker, 1 theelepel gemalen komijn, 2 -10 theelepels sambal pedis, 2 theelepels sambal badjak, 0.5 theelepel gemalen koriander
  • Dep de kip droog en bestrooi met een snuf zout. Bak deze kort in de pan met de velkant naar beneden, tot deze knapperig is. Haal de kip weer uit de pan.
    4 grote kipkarbonades
  • Fruit de boemboe samen met de salamblaadjes, kaffir lime en tomatenpuree in de pan, tot deze lichtruin wordt.
    1 eetlepel tomatenpuree, 2 salamblad, 2 kaffir lime leaves
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe, roer door en leg de kip erbij met de vel kant omhoog.
    1 stengel citroengras, 2 eetlepels ketjap manis, 2 tomaten, 100 ml water
  • Laat dit zo'n 20 minuten sudderen, tot de kip gaar is. Voeg eventueel water toe als de saus te droog wordt.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: kip, pittig

Pin deze Ajam Pedis!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Ajam Pedis

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close