Albondigas: Spaanse gehaktballetjes

Deel met vrienden en familie

Albondigas zijn verrukkelijke Spaanse gehaktballetjes in een heerlijke, licht pittige saus met tomaat en gerookte paprika. Lekker zo als hapje, als onderdeel van een tapas avond of gewoon bij je hoofdgerecht.

Spaanse tapas recepten

Wie is er nou niet gek op Spaanse tapas gerechten? Albondigas staan standaard op mijn wensenlijstje als we voor een tapas avond gaan. Naast natuurlijk patatas bravas, brood met aioli en van die lekkere groene pimenton pepertjes. Het lekkerst op een terras in de zon met een glas tinto de verano, maar ook heel goed te doen thuis, aan je eigen eettafel.

Spaanse Albondigas

Albondigas: Spaanse gehaktballetjes

In dit Spaanse gerecht gaan twee soorten paprikapoeder. Gewone paprikapoeder, ook wel zoete paprikapoeder. Weinig zoets aan, maar niet zo pittig als de andere variant. Dat is namelijk een heerlijk gerookte pittige variant. Die geeft het recept echt zijn authentieke smaak. Je kunt er ook voor kiezen om zowel in het gehakt, als in de saus de pittige gerookte variant te gebruiken. Kun je echt niet tegen pittig? Vervang de gerookte paprikapoeder dan ook door de zoete versie.

Albondigas: Spaanse gehaktballetjes

Albondigas zijn verrukkelijke Spaanse gehaktballetjes in een heerlijke, licht pittige saus met tomaat en gerookte paprika. Lekker zo als hapje, als onderdeel van een tapas avond of gewoon zo bij je hoofdgerecht.
Porties 3 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten

Spaans gehaktbrood

  • 300 gr rundergehakt
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 eetlepel paprikapoeder
  • 0.5 theelepel komijnpoeder
  • 1 snuf cayennepeper
  • 1 snufje zout
  • 1 ei
  • 1 handje paneermeel (eventueel meer)

Tomatensaus

  • 1 blik tomatenpulp
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder (pittig)
  • zout
  • olijfolie

Instructies

  • Pureer de ui, knoflook samen met de kruiden en een ei tot een papje en meng dit door het gehakt heen. Uiteraard kun je de knoflook en ui ook heel fijn snijden of raspen.
  • Voeg beetje bij beetje paneermeel, tot je een mooi samenhangend gehaktmengsel hebt. Draai balletjes.
  • Snipper je sjalot en je teentjes knoflook voor de saus fijn.
  • Verwarm olie in een braad- of hapjespan en bak hierin de ballen rondom bruin. Haal ze uit de pan en leg even apart.
  • Fruit de ui in de pan, tot deze glazig wordt en voeg de knoflook toe. Fruit dit nog een minuut mee.
  • Voeg de paprikapoeder en tomatenpuree toe en fruit dit ook weer een minuut mee.
  • Voeg de inhoud van je blik tomatenpulp toe en vul het blik voor de helft met water. Dit mag ook in de pan. Roer goed door en plaats de gehaktballetje terug in de pan. Breng aan de kook en laat vervolgens zacht pruttelen tot de gehaktballetjes gaar zijn en de saus dik is (ongeveer 20 minuten). Roer regelmatig door en voeg eventueel extra water toe als het te droog begint te worden.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Trefwoord: gehakt, gehaktballetjes, tapas

 

Pin deze Albondigas Spaanse gehaktballetjes!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Albondigas spaanse gehakballetjes tapas

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close