Alcoholvrije stoofperen

Deel met vrienden en familie

Alcoholvrije stoofperen zijn super lekker en heel simpel te maken met bessensap. Hoewel stoofpeertjes meestal met rode wijn of port gemaakt worden, maak je ze ook heel makkelijk alcoholvrij. Eigenlijk heb je alleen stoofperen, suiker en bessensap nodig, maar ik vind het altijd wel lekker om extra kruiden toe te voegen. Hierbij dus mijn recept voor alcoholvrije stoofpeertjes!

Alcoholvrije stoofperen

Stoofperen maken is weinig werk, maar je bent wel een tijdje aan het stoven. Ik vind het dus lekker om voor meerdere keren te maken. Bewaar de stoofperen zo’n twee weken in hun kookvocht in de koelkast. In de vriezer blijven ze drie maanden goed. Mijn sap vonden ik en mijn proevers meer dan zoet genoeg en daarom voeg ik geen extra suiker toe. Heb je zelf een zuur sap, dan kun je altijd wat witte suiker toevoegen.

Uiteraard hebben we ook een recept met alcohol online staan, namelijk stoofperen met sherry.

Wat eet je er bij?

Maar waar smaken deze alcoholvrije stoofperen goed bij? Gewoon zo, met een bakje vla, met stoofvlees en aardappelpuree, op een tosti met gorgonzola en rucola, met panna cotta… Waarschijnlijk kun je zelf nog wel een paar heerlijke combinaties bedenken. Omdat ze geen alcohol bevatten, kun je ze ook heel lekker ’s ochtends bij je yoghurt of kwark eten!

Alcoholvrije stoofperen

Alcoholvrije stoofperen met bessensap

Hoewel stoofpeertjes meestal met rode wijn of port gemaakt worden, maak je ze ook heel makkelijk met bessensap. Eigenlijk heb je alleen stoofperen, suiker en bessensap nodig, maar ik vind het altijd wel lekker om extra kruiden toe te voegen.
Servings 5 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten

Kookgerei

  • Stoof-, braad- of hapjespan1

Ingredients

  • 1 kilo stoofperen
  • 750 ml bessensap
  • 2 stokjes kaneel
  • 3 stuks kruidnagel
  • 1 steranijs
  • 0.5 vanilleboon

Instructions

  • Schil de peren en verwijder het kontje, de steeltjes kun je laten zitten.
    1 kilo stoofperen
  • Leg alle stoofperen in een pan, samen met het bessensap, een stokje kaneel, kruidnagels en steranijs.
    750 ml bessensap, 2 stokjes kaneel, 3 stuks kruidnagel, 1 steranijs
  • Snijd de halve vanilleboon in de lengte doormidden en schraap de vanillezaadjes er uit. Voeg zowel de lege peul als zaadjes toe aan je pan met peren.
    0.5 vanilleboon
  • Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens de warmtebron lager, zodat het geheel nog lekker kan pruttelen. Stoof je de peren in 1,5 tot 2 uur lekker zacht.
  • Draai de stoofpeertjes zo nu en dan om, liever niet met een metalen lepel, want dan is de kans groot dat je de peren beschadigt. Ze moeten wel mooi heel blijven!
  • Serveer je heerlijke alcoholvrije stoofperen met een klein beetje van het kookvocht.

Notes

Bewaar de stoofperen zo’n twee weken in hun kookvocht in de koelkast. In de vriezer blijven ze drie maanden goed.
Author: Mariska
Gang: Bijgerecht, Dessert
Keuken: Europees, Westers
Trefwoord: kerst bijgerecht, kerst dessert, stoofperen

Pin deze Alcoholvrije stoofperen!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Alcoholvrije stoofperen

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. John van Hal says:

    Punt 5: het moet beschadigt zijn, niet beschadigd. Zal wel niet geapprecieerd worden, maar toch.

    1. Mariska Author says:

      Beste John,

      Dat klopt, ik heb het aangepast! Heb je het recept toevallig ook geprobeerd en zo ja, hoe vond je ze?

      Groetjes,
      Maris

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close