Aligot

Deel met vrienden en familie

Aligot is een simpel, maar verrukkelijk Frans gerecht met aardappels en Tome fraîche de l’Aubrac. Het is de smeuïgste aardappelpuree die je maar kunt verzinnen en als hij goed gemaakt is kun je er heerlijke, romige slierten mee trekken. Een soort combinatie van aardappelpuree en kaasfondue. Klinkt allemaal heel fancy, maar is verraderlijk simpel te maken; niet alles uit de Franse keuken is moeilijk en ingewikkeld. Het is in ieder geval niet veel moeilijker dan een gewone aardappelpuree.

Aligot

Aligot, Franse aardappelpuree met kaas

Aligot is een heerlijke Franse aardappelpuree met kaas, niet te verwarren met aligoté. Dat is een druivensoort gebruikt in wijn. Ook lekker, maar natuurlijk heel wat anders. Ik zie mij al het etentje voor me waar je voor de wijn had moet zorgen, maar aankomt met je lekkere puree.

Aligot franse aardappelpuree

Tome fraîche de l’Aubrac

De kaas die je traditioneel gebruikt voor aligot is Tome fraîche de l’Aubrac. Deze zachte kaas is op basis van koeienmelk. Nou is deze zeker wel bij de betere kaaswinkels te verkrijgen, maar mocht het je toch niet lukken, dan heb ik een oplossing voor je. Eigenlijk meerdere zelfs!

Veel genoemde alternatieven zijn Cantal of Salers kaas. Zelf vind ik de combinatie Gruyère en geraspte Mozzarella heel erg lekker en goed werken. Je hoort van goed bereidde aligot lange dikke draden te kunnen trekken en dat werkt met de combinatie van deze goed verkrijgbare kaas zeker wel.

Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!

Aligot

Aligot is een simpel, maar verrukkelijk Frans gerecht met aardappels en Tome fraîche de l'Aubrac. Het is de smeuïgste aardappelpuree die je maar kunt verzinnen en als hij goed gemaakt is kun je er heerlijke, romige slierten mee trekken. Een soort combinatie van aardappelpuree en kaasfondue. Klinkt allemaal heel fancy, maar is verraderlijk simpel te maken; niet alles uit de Franse keuken is moeilijk en ingewikkeld. Het is in ieder geval niet veel moeilijker dan een gewone aardappelpuree.
Porties 5 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

 • Stamper of pureeknijper (of een vork & spierballen)

Ingrediënten

 • 1 kilo kruimige aardappelen
 • 50 gr boter
 • 350 gr Tome fraîche de l'Aubrac of een alternatief
 • 150 gr crème fraîche
 • 2 teentjes knoflook
 • zout
 • peper

Instructies

 • Schil de aardappels en snijd in blokjes van gelijke grootte. Spoel af en zet in ruim water met flink zout op. Het water moet koud zijn, dan koken de aardappels beter en gelijkmatiger.
  1 kilo kruimige aardappelen
 • Breng het water aan de kook en kook de aardappelblokjes tot ze gaar zijn, ze zijn dan makkelijk door te prikken met een vork en je kunt natuurlijk ook even proeven. Giet het water af, doe de deksel terug op de pan en laat de blokjes nog 2 minuten na stomen.
 • Ondertussen raspen we de kaas en smelten we de boter samen met de crème fraîche en geperste teentjes knoflook in een steelpannetje.
  50 gr boter, 350 gr Tome fraîche de l'Aubrac, 150 gr crème fraîche, 2 teentjes knoflook
 • Als de aardappels uitgestoomd zijn, gaan we ze meteen stampen en halen we de puree daarna door de zeef.
 • Roer direct de kaas en het warme crème fraîche mengsel door je aardappels en roer tot alles goed met elkaar vermengd is.
 • Breng op smaak met zout en peper.
  zout
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans, Westers
Trefwoord: aardappel, bijgerecht, kerst bijgerecht, kerst recept

Pin deze Aligot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close