Aligot is een simpel, maar verrukkelijk Frans gerecht met aardappels en Tome fraîche de l’Aubrac. Het is de smeuïgste aardappelpuree die je maar kunt verzinnen en als hij goed gemaakt is kun je er heerlijke, romige slierten mee trekken. Een soort combinatie van aardappelpuree en kaasfondue. Klinkt allemaal heel fancy, maar is verraderlijk simpel te maken; niet alles uit de Franse keuken is moeilijk en ingewikkeld. Het is in ieder geval niet veel moeilijker dan een gewone aardappelpuree.
Aligot, Franse aardappelpuree met kaas
Aligot is een heerlijke Franse aardappelpuree met kaas, niet te verwarren met aligoté. Dat is een druivensoort gebruikt in wijn. Ook lekker, maar natuurlijk heel wat anders. Ik zie mij al het etentje voor me waar je voor de wijn had moet zorgen, maar aankomt met je lekkere puree.
Tome fraîche de l’Aubrac
De kaas die je traditioneel gebruikt voor aligot is Tome fraîche de l’Aubrac. Deze zachte kaas is op basis van koeienmelk. Nou is deze zeker wel bij de betere kaaswinkels te verkrijgen, maar mocht het je toch niet lukken, dan heb ik een oplossing voor je. Eigenlijk meerdere zelfs!
Veel genoemde alternatieven zijn Cantal of Salers kaas. Zelf vind ik de combinatie Gruyère en geraspte Mozzarella heel erg lekker en goed werken. Je hoort van goed bereidde aligot lange dikke draden te kunnen trekken en dat werkt met de combinatie van deze goed verkrijgbare kaas zeker wel.
Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!
Pin deze Aligot!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.