Alternatieven voor de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Ben je op zoek naar alternatieven voor de Instant Pot? Wij zetten er een aantal op een rij en leggen uit wat de verschillen zijn. Zo kun jij de voor jou beste, elektrische en multifunctionele snelkookpan kiezen!

Een Instant Pot in een elektrische, multifunctionele snelkookpan, maar niet elke elektrische, multifunctionele snelkookpan is een Instant Pot. Klinkt logisch toch? Instant Pot is het merk, maar online wordt de term ook vaak gebruikt om het soort snelkookpan aan te geven en dat kan best verwarrend zijn. Een Crockpot is dus ook geen Instant Pot, want het is een ander merk, maar wordt soms wel zo genoemd.

Een Instant Pot koop je simpel op Amazon.de (Duitsland) je kunt kiezen uit de gewone Instant Pot Duo60 (deze heb ik zelf), de kleinere Instant Pot IP Duo-30 Mini of de grotere met een inhoud van 8 liter. Amazon heeft regelmatig aanbiedingen. Koop een Instant Pot niet uit Amerika, je krijgt dan niet alleen een pot geleverd met een voor ons verkeerde stekker, ook is die niet zomaar geschikt voor ons elektrische netwerk vanwege een ander voltage. Sinds kort is de Duo60 ook te koop bij de Nederlandse Amazon.

Op Flying Foodie hebben we al flink wat Nederlandse Instant Pot recepten online staan, deze kun je natuurlijk ook in de alternatieve snelkookpannen maken.

Alternatieven voor de Instant Pot

Crockpot Express Pot
crockpot

Crockpot is een zeer populair merk uit Amerika, ze zijn voornamelijk bekend om hun slowcookers en wat minder om hun multifunctionele snelkookpannen. De snelkookpannen lijken ontzettend op de Instant Pot. Een klein verschil tussen de twee is dat de binnenpot van de Crockpot een antiaanbaklaag heeft. Hierdoor is het gemakkelijker schoon te maken, maar het kan lastiger zijn om ingrediënten bruin te bakken tijdens het gebruik van de brown / saute-functie en na het zien van dit onderzoek van de keuringsdienst van waarde slecht voor je gezondheid. Wat ons betreft is de crock-pot daarmee ook en no-go geworden.

Het is dus een beetje een kwestie vak smaak: ga je voor Cola of Pepsi? Voor sommigen kan het ook als voordeel gelden dat de Crockpot in Nederland te koop is bij onder andere bol.com. De prijs ligt rond de 135 euro en is daarmee iets duurder dan de Instant Pot.

AmazonBasics

Amazon Basics 23
Sinds kort heeft het bedrijf dat de Instant Pot beroemd heeft gemaakt, Amazon, zijn eigen elektrische snelkookpan op de markt gezet. De AmazonBasics is een stuk goedkoper dan de Instant Pot. De naam verklapt al een beetje dat het een ‘basic’ model is. Zo heeft het bijvoorbeeld geen yoghurt functie en heb ik de ‘warm houd functie’ ook niet kunnen vinden. De inhoud is ‘slechts’ 4,5 liter, wat voor een klein huishouden best prima kan zijn.

Deze snelkookpan heeft ook veel minder gebruikers dan de Instant Pot (en Crockpot) en je zult dus veel minder recepten vinden met specifieke instructies voor deze pot.

De prijs van deze pot ligt rond de 75 euro.

Pressure King Pro

Een ander alternatief voor de Instant Pot is de Pressure King Pro. Net zoals de Crockpot heeft de Pressure King Pro een binnenpot met antiaanbaklaag. De Pressure King richt zich voornamelijk, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, op slowcooking en minder op hoge druk koken. Voor de rest zijn er weinig verschillen met de Instant Pot. Net zoals bij AmazonBasics zijn er minder recepten specifiek voor deze pot beschikbaar.

Deze pot is te koop bij bol.com en de prijs ligt rond de 70 euro.

Een gewone snelkookpan
gewone snelkookpan

Alle recepten die je in een Instant Pot maakt, kun je in theorie ook maken in een gewone snelkookpan. Alleen je mist dan wel alle voordelen van de voorgeprogrammeerde programma’s, een pot die zelf weet wanneer hij genoeg druk heeft opgebouwd en de timer moet starten. Je zult er meer op moeten letten, etcetera. Bij pannen van mindere kwaliteit is het soms mogelijk om de pan al te openen, voordat alle druk eraf is: zeer gevaarlijk dus.

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, ik ging daar tenminste van uit, is een gewone snelkookpan niet goedkoper dan zijn elektrische vriendjes. Gemiddeld zie je prijzen van 65 tot 130 euro voorbij komen, met zelfs een uitschieter van 437 euro!!! (zal dit dan de Ferrari onder snelkookpannen zijn?). Zelf zou ik absoluut kiezen voor een elektrische variant, dat werkt zoveel eenvoudiger!

Hopelijk heb ik jullie zo wat meer inzicht kunnen geven. Zelf ben ik ontzettend blij met mijn Instant Pot. Ik haal veel meer uit mijn pot dan ik ooit had gedacht!

 

Alternatieven voor de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Ik vind het echt zo enorm goed klinken, zelf heb ik net een slowcooker van vintagefamily en die gebruik ik ook enorm graag. Zeker voor stoofpot, soepen etc.

  2. stephanie Nooren says:

    Hi Mariska heb je ook mensen gehoord over de sage fast slow pro? Ik ben aan het bedenken welke “pan” het meest geschikt is voor ons en iedere keer kom ik bij Sage uit. Groetjes Stephanie

    1. Hi Stephanie, nee die kende ik nog niet, maar heb hem natuurlijk meteen opgezocht! Ben wel nieuwsgierig wat je aantrekt aan deze pan, hij lijkt de zelfde functionaliteit te hebben als een Instant Pot en is duurder. Daarnaast heeft een IP ook een uitgestelde start, en afhankelijk van het model (voor dezelfde prijs als deze) ook vaak een sousvide, yoghurt en/of een airfryer optie. Maar misschien mis ik iets, ik ben heel nieuwsgierig :)!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close