Appelcompote uit de Instant Pot

Appelcompote uit de Instant Pot is een makkelijke en snelle manier om een heerlijke appelcompote te maken. Schil je appels, snijd ze in kwarten en hup, in de Instant Pot. Vijf minuten op hoge druk en je appelcompote is klaar. Wat is een pressure cooker toch een feest. Ik geef jullie een basisrecept waar je heel gemakkelijk mee kunt variëren, door bijvoorbeeld ander fruit (zoals cranberries of peren) en andere kruiden toe te voegen (denk bijvoorbeeld aan steranijs en gember).

Voor de Foodblog Swap van december mocht ik aan de slag met een recept van Sandra, van Culi Sandra. Sandra heeft een heerlijk bourgondisch blog met veel simpele recepten. Ik ging aan de slag met haar appelcompote en besloot er een Instant Pot versie van te maken.

Suikervrije appelcompote

In dit recept voeg ik zelf geen extra suiker toe, we geven deze compote namelijk ook aan onze baby. Die vindt het al helemaal geweldig zonder toegevoegde suikers. Zelfs als we niet zijn favoriete combinatie met cranberries maken. Het is wel aan de zurige kant, maar zelf vind ik dat juist lekker fris. Voeg gerust suiker toe. Dit kan ook na het maken, met bijvoorbeeld honing of ahorn siroop.

Cranberry appelcompote

Welke appels gebruik je voor Appelcompote uit de Instant Pot?

Je kunt alle soorten appels gebruiken. Traditioneel gezien wordt er vaak gekozen voor Jonagold, Goudrenet en Elstar appels en deze werken in de Instant Pot ook erg goed. Zelf kijk ik gewoon naar welke appels in de aanbieding zijn of er lekker uit zien. Tot nu toe heb ik goede ervaring met zowel Elstar, Jazz en Kanzi appels. Let wel op, hoe zoeter de appel is van zichzelf, hoe meer (fruit)suiker ze bevatten.

Appelcompote uit de Instant Pot

Maak super snel en simpel de lekkerste appelcompote in je Instant Pot of andere pressure cooker.
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 5 min
HP in de Instant Pot 5 min
Totale tijd 10 min

Equipment

  • Instant Pot of andere elektrische hoge druk pan

Ingrediënten

De basis

  • 5 appels
  • 1 à 2 stokjes kaneel (of gemalen kaneel, naar smaak)
  • 200 ml water

Optionele extra's

  • Honing, agave, suiker of andere zoetmakers
  • Cranberries, peer of ander fruit

Instructies

  • Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Je hoeft de appels niet klein te snijden zoals je dit zal doen bij het bereiden van appelcompote in een normale pan.
  • Doe dit samen met stokjes kaneel, water en eventuele andere smaakmakers in de pot en sluit de deksel en het ventiel.
  • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 5 minuten.
  • Zodra de timer afloopt kun je voor een Quick Release gaan (*), maar je kunt het ook gewoon nog even lekker laten staan.
  • Prak de appel iets fijner met een vork. Prakken is een groot woord, een beetje door de pan roeren is al genoeg.

Notities

* gebruik je veel cranberries, dan zou ik voor een Natural Release gaan of een doek over je ventiel plaatsen waneer je deze opent. 
Ga je voor een grotere hoeveelheid appelcompote? Hou dan de hoeveelheid water en de tijd hetzelfde! Meer water is dan niet nodig!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Dessert, Zoetigheid
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: Instant Pot

 

Pin deze Appelcompote uit de Instant Pot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Appelcompote uit de Instant Pot

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close