Appelkruimeltaart

Deel met vrienden en familie

Dit heerlijke appelkruimeltaart recept is er een zonder fratsen. Geen extra’s toegevoegd, zoals noten of verschillende soorten kruiden, maar gewoon een simpele (maar o zo lekkere) appelkruimeltaart. Zoals oma ze maakte, of nou ja, bijna dan. Ik geloof dat mijn oma gewoon een pakje Koopmans gebruikte ;). Wel zit er citroenschil in het deeg, want dat deed zij ook altijd.


appeltaart

Geen fratsen, maar een gewone appeltaart

Hoewel je met appeltaart alle kanten op kunt en het zo modern kan maken als je maar wilt, ga ik deze keer voor een klassiek recept. Wel met kruimels bovenop. Dit is niet alleen erg lekker, maar zelf vind ik het ook makkelijker te maken. Met de kruimels ziet het er toch sneller mooi uit. Lapjes deeg zijn ook mooi, maar dan moet je toch echt netjes werken en laat ik daar nou net niet zo heel goed in zijn…

Ben jij gek op bakken? Probeer dan ook eens onze:

Appelkruimeltaart met kaneel

Appelkruimeltaart

Dit heerlijke appelkruimeltaart recept is er een zonder fratsen. Geen extra’s toegevoegd, zoals noten of verschillende soorten kruiden, maar gewoon een simpele (maar o zo lekkere) appelkruimeltaart. Zoals oma ze maakte, of nou ja, bijna dan. Ik geloof dat mijn oma gewoon een pakje Koopmans gebruikte ;). Wel zit er citroenschil in het deeg, want dat deed zij ook altijd.
Porties 12 puntjes
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten

Ingrediënten

Deeg

  • 225 gr bloem
  • 1 citroen
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • 75 gr bruine suiker
  • 200 gr boter kamertemperatuur
  • 1 ei kamertemperatuur
  • 1 snuf zout

Vulling

  • 1.5 kilo appels
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 tot 2 eetlepels kaneel

Instructies

  • Was de citroen goed en rasp de schil fijn (alleen het geel, het witte is bitter). Meng de geraspte schil met alle overige ingrediënten voor het deeg. Je hoeft niet te lang te mixen of kneden, zodra het samen plakt is het al goed. Is je deeg te plakkerig? Voeg dan wat bloem toe. Voelt het te droog? Probeer dan nog wat meer te kneden met warme handen, waarschijnlijk is de boter nog niet warm genoeg. Werkt dit niet, voeg dan beetje bij beetje boter toe, tot het wel soepel wordt.
    1 citroen, 2 theelepels bakpoeder, 125 gr witte basterdsuiker, 75 gr bruine suiker, 200 gr boter, 1 ei, 1 snuf zout
  • Duw 2/3 van het deeg samen, bedek met plasticfolie en laat dit 15 minuten rusten in de koelkast.
  • De rest van het deeg gebruiken we voor de kruimels. Probeer er kruimels van te wrijven met je vingers.
    Lukt dit niet? Voeg dan lepel bij lepel bloem toe, tot dit wel lukt. De kruimels mogen ook afgedekt de koelkast in.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (mijn oven heeft zeker 10 minuten nodig om op temperatuur te komen, is de jouwe sneller, dan kun je dit ook op een later moment doen).
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in partjes. Pers de citroen die we voor het deeg geraspt hebben uit boven de appels en meng goed door. Meng de suiker met kaneel en strooi dit over de appels, schep goed om, zodat alles bedekt is.
    1 citroen, 1.5 kilo appels, 2 eetlepels suiker, 1 tot 2 eetlepels kaneel
  • Vet je vorm goed in.
    Vroeger gebruikte ik altijd een springvorm voor mijn taarten, maar nu gebruik ik liever een vorm met een losse bodem. Die komt veel makkelijker los en de korst barst dan niet bij het open doen van de springvorm. Ik ben zelf gek op mijn Golden Heritage vorm, die gebruik ik al jaren. Deze vorm lijkt er op, maar is iets goedkoper.
  • Haal het deeg uit de koelkast en gebruik het om de bodem en de randen van de taart mee te bedekken. Schep met een schuimspaan de appels in de vorm, zo voorkom je teveel vocht in je taart. Je zult zien dat de appels er wat boven uitsteken, maak je geen zorgen, komt goed.
  • Bak de taart 30 minuten in het midden van de oven. Haal de taart voorzichtig uit de oven en duw eventueel zachtjes met een spatel de appels een beetje naar beneden.
  • Strooi de kruimels nu op de appeltaart en bak deze nog 30-35 minuten, tot alles mooi goudbruin en gaar is.
  • Laat op een rooster minimaal 10 minuten afkoelen, voordat je de taart uit de vorm haalt. Het mooiste worden de punten als je haar pas aansnijdt als ze volledig is afgekoeld. Zelf heb ik daar absoluut geen geduld voor, daarnaast: hoe lekker is warme appelkruimeltaart?
Auteur: Mariska
Gang: Dessert, taart, Zoetigheid
Keuken: Europees, Nederlands
Trefwoord: appel, appeltaart, kerst dessert, kidsproof, sinterklaas

Pin deze Appelkruimeltaart!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Appelkruimeltaart recept pin

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Is bovenstaande appeltaart qua volume geschikt voor de 5,7 Ltr. instant pan?

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close