Appelplaatkoek

Deel met vrienden en familie

Deze heerlijke Appelplaatkoek wil je vandaag nog in je oven schuiven. Het is weer die tijd van het jaar waarin de herfstkleuren zich laten zien, en de geur van versgebakken lekkernijen de keuken vult. Bij Flying Foodie houden we ervan om een twist te geven aan traditionele recepten, en deze appelplaatkoek is geen uitzondering. Of je nu een ervaren thuisbakker bent of gewoon zin hebt om iets lekkers te proberen, dit recept zal je zeker aanspreken!

appelplaatkoek met speculaaskruiden

Appelplaatkoek met havermout

Wat deze appelplaatkoek zo bijzonder maakt, zijn twee specifieke ingrediënten: speculaaskruiden en havermout. De speculaaskruiden voegen een onmiskenbare herfstachtige smaak toe, terwijl de havermout zorgt voor een heerlijke textuur en een lichte knapperigheid. Speculaaskruiden kan je goed in de winkel kopen (soms ook verkocht als koekkruiden), maar nog lekkerder is het om het zelf te maken met ons recept voor Speculaaskruiden. Naast smaak, zorgt het er ook nog eens voor dat je huis heerlijk gaat ruiken.

appelplaatkoek
appelplaatkoek met havermout

Geen zelfrijzend bakmeel nodig

Het mooie is dat je voor dit recept geen zelfrijzend bakmeel nodig hebt. Gewone bloem met een vleugje bakpoeder doet het werk perfect. Dit maakt het bakken van deze appelplaatkoek nog toegankelijker. Wil je wel graag zelfrijzend bakmeel gebruiken, omdat je dat bijvoorbeeld toch in huis hebt? Vervang dan de bloem EN het bakpoeder uit dit recept door zelfrijzend bakmeel.

Appelplaatkoek

Deze heerlijke Appelplaatkoek wil je vandaag nog in je oven schuiven. Het is weer die tijd van het jaar waarin de herfstkleuren zich laten zien, en de geur van versgebakken lekkernijen de keuken vult. Bij Flying Foodie houden we ervan om een twist te geven aan traditionele recepten, en deze appelplaatkoek is geen uitzondering. Of je nu een ervaren thuisbakker bent of gewoon zin hebt om iets lekkers te proberen, dit recept zal je zeker aanspreken!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur

Kookgerei

  • Oven
  • Bakpapier
  • steelpannetje
  • Mengkom

Ingrediënten

  • 6 appels
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel citroensap

Deeg

  • 200 gr havermout
  • 400 gr bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 300 gr licht bruine basterdsuiker
  • 300 gr boter gesmolten
  • 3 theelepels speculaaskruiden zie notitie
  • 1 snuf zout
  • 1 theelepel vanillepasta

Instructies

  • Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Meng met citroensap, suiker en kaneel. Zet apart.
    6 appels, 2 theelepels kaneel, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel citroensap
  • Meng alle droge ingrediënten bij elkaar in een grote kom.
    200 gr havermout, 400 gr bloem, 2 theelepels bakpoeder, 300 gr licht bruine basterdsuiker, 3 theelepels speculaaskruiden, 1 snuf zout
  • Smelt in een steelpannetje de boter en meng dit samen met de vanillepasta door de droge ingrediënten heen. Kneed kort, tot het deeg een beetje bij elkaar begint te komen.
    300 gr boter, 1 theelepel vanillepasta
  • Verdeel 3/4 van het deeg op de plaat, druk goed aan en zorg dat ook de hoeken even hoog zijn als de rest.
  • Verdeel hierover de appels, druk dit heel licht aan en ten slotte verdelen we het laatste deel deeg erover heen.
  • Plaats in het midden van de oven en bak in 40-50 minuten mooi gaar.
  • Laat de koek minimaal 15 minuten afkoelen op de plaat.

Notities

Zie ons eigen recept voor Speculaaskruiden!
Auteur: Mariska
Gang: Dessert, koek, taart, taartje
Keuken: Europees, Westers
Trefwoord: appel, appeltaart, bitterkoekjes, herfst, plaattaart

Pin deze Appelplaatkoek met Speculaaskruiden

Wil je dit recept niet vergeten? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest-borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terugvinden.

appelplaatkoek met havermout

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. wat is vanillepasta en waar kun je dat kopen?

    1. Mariska Author says:

      Hi Marleen, vanille pasta is een pasta gemaakt van vanille-peulen en suiker. Het ligt tussen vanille-peulen en -extract in. Het is alcoholvrij en verdunt je beslag niet. Je kunt het bij kookwinkels kopen, maar ook bijvoorbeeld bij de Dille&Kamille.

    2. Christel Van der taelen says:

      Her 1/4 deeg kruimel je of leg je dat erover?

      1. Mariska Author says:

        Kruimel!

  2. Wat voor appels adviseer je?

    1. Mariska Author says:

      Fris zoete appeltjes met een beetje zuur zijn het lekkerste. Denk aan elstar, kanzi, Jazz of soortgelijke appels. De laatste keer had ik appeltjes uit een zak van de AH, heb ze opgezocht en ze heten “AH appels”. Ras afhankelijk van het seizoen: Elstar, Jonagold, Junami, Royal Gala

  3. Jolanda Mulder says:

    Voor ongeveer hoeveel personen reken je dit recept? Zoek nog een lekker herfstig potluck receptje🤩
    Hoor het graag😊

    1. Mariska Author says:

      Zeker 20 a 24 koeken! Best veel dus en ideaal voor een potluck

  4. Mariëlle Cornelissen says:

    Bedankt voor het leuke recept. Zou je hier ook walnoten doorheen kunnen doen in stukjes?

    1. Mariska Author says:

      Ja dat zou zeker wel kunnen. Ik zou het dan wel alleen doen in de kruimels boven op ivm de structuur

      1. Mariëlle says:

        Dankjewel!

  5. lin wouters says:

    Hey Mariska,

    Het recept klinkt er lekker! Denk je dat het ook zou kunnen met volkoren speltmeel en kokosbloesemsuiker?

    1. Mariska Author says:

      Hi! Nog niet geprobeerd maar speltbloem zou geen probleem moeten geven. Kokosbloesem suiker zal de smaak wel beïnvloeden.

  6. Ik heb de plaattaart gemaakt. Wat een heerlijk recept. Hoe kan ik die het beste bewaren. En met een bolletje ijs is die heerlijkals dessert. Wel ff een beetje warm maken in de magnetron. Het is een 10 met griffel

    1. Mariska Author says:

      Op een koele plek kan je de koeken goed afgedekt zeker 2 a 3 dagen goed houden (hier zijn ze veel sneller op!). Je kunt ze natuurlijk ook gewoon invriezen.

      Opwarmen kan het beste in de oven op 180 graden, ongeveer 7 minuten.

  7. Gellie kok says:

    Hoe groot is bak blik

    1. Mariska Author says:

      Als je op de link van het bakblik in het recept klikt zie je de exacte maten!

  8. Zou je ook wat spijs tussen de appeltjes kunnen kruimelig? Met en hele laag eronder lijkt het me teveel worden.

    1. Mariska Author says:

      Een beetje er overheen kruimelen kan zeker. Het wordt dan wel weer een tikkie zoeter, moet je van houden.

  9. Heel erg lekker! Ik had nog een restje speltmeel en een restje amandelmeel en hiermee 100 gram van de bloem vervangen. Van de citroen heb ik de schil geraspt en door het deeg gedaan.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close