Artisjok bereiden in de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Artisjok bereiden in de Instant Pot, simpeler kan het haast niet. Met dit basisrecept bereid je een heerlijke artisjok, die je daarna lekker uit elkaar kunt plukken. Geen gedoe meer met omhoogdrijvende artisjokken!

Artisjok bereiden is eigenlijk heel erg simpel, ook zonder Instant Pot. Alleen drijven ze dan vaak naar boven en moet je het oplossen met een bord of gewicht en erbij blijven, om te checken of het goed blijft gaan. Met de Instant Pot gaat dit veel simpeler. Gewoon in de pot, 20 minuten op HP en daarna met een een QR!

Artisjok bereiden in de Instant Pot
Geen Instant Pot, maar wel trek in een artisjok? We hebben ook een recept met de ‘normale’ bereiding voor je!

Een artisjok eten, hoe doe je dat?

Nieuwsgierig naar artisjok, maar heb je eigenlijk geen idee hoe je ze moet eten? Geen probleem, ik leg het uit. Je eet ze door eerst de blaadjes eraf te plukken en dan het vruchtvlees van de blaadjes te schrapen met je tanden. Dit gaat heel makkelijk, zelfs mijn dreumes met 4 tanden doet dit zo! Als je veel kracht moet zetten, is je artisjok niet gaar genoeg. Nog lekkerder is het als je de onderkant even dipt in een saus, zoals citroen- of bijvoorbeeld truffelmayonaise. Zo ga je door, totdat de blaadjes steeds dunner en zachter worden. De binnenste blaadjes kun je helemaal eten.

Artisjok bereiden in de Instant Pot

Op een gegeven moment kom je bij het hart. Hier vind je een soort van haartjes, ook wel hooi genoemd. Dit kun je er gemakkelijk af plukken met je vingers of er voorzichtig vanaf scheppen of schrapen met een lepel. Dit hooi eet je niet op, dat heeft een hele onprettige, harige structuur. Het hart wel, dat is misschien wel het lekkerste van de hele artisjok. Let wel op, als je dit niet direct besprenkelt met citroensap zal het gaan oxideren en een blauwgrijze kleur krijgen. Ziet er niet heel erg charmant uit, maar het beïnvloedt de smaak niet!

Artisjok bereiden in de Instant Pot

Artisjok bereiden in de Instant Pot, simpeler kan het haast niet. Met dit basisrecept bereid je een heerlijke artisjok, die je daarna lekker uit elkaar kunt plukken. Geen gedoe meer met omhoogdrijvende artisjokken!
Porties 1 artisjok (of meer!)
Voorbereidingstijd 10 minuten
HP in de Instant Pot 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

 • Instant Pot of andere elektrische hogedrukpan
 • Scherp mes

Ingrediënten

 • 1 artisjok
 • 0.5 citroen
 • 250 ml water
 • 1 snuf zout

Instructies

 • Snijd de stam en kop van de artisjok, je kunt de artisjok nu rechtop laten staan.
  Artisjok stap-1
 • Knip de scherpe puntjes van de grotere bladeren af. Dit gaat het makkelijkste met een stevige schaar.
  Artisjok stap-2
 • Smeer de snijzijdes in met een beetje citroen en besprenkel de artisjok met een snufje zout.
  Artisjok stap-3
 • Plaats je trivet in je Instant Pot en giet er 250 ml water bij. Zelf snijd ik vaak mijn citroen in stukjes en gooi die erbij in het water.
 • Plaats de artisjok op het trivet en sluit de pot. Controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 20 minuten.
 • Zodra de timer is afgelopen gaan we voor een Quick Release, je haalt dus gelijk de druk van de pot af!
Auteur: Mariska
Gang: Appetizer, Bijgerecht, borrel, Snack
Keuken: Frans, French, Mediterranean, Westers
Trefwoord: artisjok, groente, snack

Pin dit recept voor Artisjok bereiden in de Instant Pot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden. Bijvoorbeeld bij je favoriete Instant Pot recepten

Instant Pot artisjok met citroen mayo

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close