Artisjokken met citroenmayonaise

Deel met vrienden en familie

Artisjokken met citroenmayonaise is een luxe gerecht dat super makkelijk te maken is. Perfect bij de borrel of als voorgerecht.

Hoe eet je een artisjok?

Je eet ze door eerst de blaadjes eraf te plukken en dan het vruchtvlees uit de sappige onderkant te sabbelen. Nog lekkerder is het als je de onderkant even dipt in een heerlijke saus, zoals citroenmayonaise (hoewel truffel ook heel lekker combineert). Zo ga je door, totdat de blaadjes steeds dunner en zachter worden. De binnenste blaadjes kun je helemaal eten.

Op een geven moment kom je bij het hart. Hier vind je een soort van haartjes, ook wel hooi genoemd. Dit kun je er gemakkelijk af plukken met je vingers of er voorzichtig af scheppen of schrapen met een lepel. Dit hooi eet je niet op. Het hart wel, dat is misschien wel het lekkerste van de hele artisjok.

Artisjokken bereiden

Ingrediënten Artisjokken met citroenmayonaise

2 artisjokken
sap van 1 citroen
snuf zout

4 eetlepels (vegan) mayonaise
1 eetlepel citroensap
1 theelepel fijne mosterd
rasp van een citroen

Bereiding

  1. Verwijderen de stelen en de onderste harde blaadjes van de artisjokken. Smeer de snijkanten in met een beetje citroensap.
  2. Vul een flinke pan met water, een snufje zout en het sap van een citroen en breng aan de kook. Plaats hier de artisjokken in en breng opnieuw aan de kook. Drijven ze naar boven? Dek dan de artisjokken af met een bord, zodat ze onder water blijven. Anders worden ze bruin.
  3. Kook dit 30 minuten. De artisjokken zijn gaar zodra je de blaadjes er makkelijk uit kunt plukken.
  4. Terwijl de artisjokken aan het koken zijn maken we de citroenmayonaise. Dat houdt niet veel meer in dan de mayonaise, citroensap, fijne mosterd en de rasp van een citroen met elkaar mengen. Proef en pas eventueel de smaak nog hier en daar een beetje aan.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor Kerst? Bezoek dan zeker onze Kerstpagina vol met Kerstrecepten. 

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close