Asperges met labneh, granaatappel, hazelnoot, munt en sumak

Niet bepaald traditioneel, maar witte asperges met labneh, granaatappel, hazelnoot, munt en sumak is een heerlijk lente gerecht Een totaal andere manier van asperges bereiden dan je moeder of oma, maar zeker niet minder lekker. Probeer eens wat anders dan de geijkte asperges met Hollandaisesaus of aspergesoep!

Asperges met labneh

Hoewel het niet de traditionele manier is om asperges te bereiden, heeft het wel dezelfde soorten smaken. De labneh zorgt voor het romige en de vettigheid, de granaatappel en munt voor het frisje en de sumak zorgt voor het zuurtje. Mocht je dit laatste trouwens echt niet kunnen krijgen, gebruik dan wat rasp van de schil van een citroen.

Door yoghurt te gebruiken in plaats van een vette botersaus is dit recept ook nog eens een stukje gezonder. Dit recept is koolhydraatarm en glutenvrij, mocht je een plantaardige yoghurt gebruiken ook nog eens vegan en lactose vrij. Ik zou wel voor de meest neutrale plantaardige yoghurt gaan, je wilt de subtiele aspergesmaak van witte asperges niet overpoweren met bijvoorbeeld een kokosyoghurt.

witte asperges orgineel recept

Hoe weet je of asperges vers zijn?

Witte asperges zijn het lekkerst als ze vers zijn. Punt. Maar hoe weet je nou dat je een vers bosje koopt? Er zijn meerdere manieren om dit zelf makkelijk te testen:

  • Wrijf twee asperges tegen elkaar; ze moeten dan een zacht piepend geluid maken.
  • Het topje moet goed stevig zijn, niet zacht en al helemaal niet snotterig.
  • De onderkant van de asperge mag niet ingedroogd zijn en niet meegeven als je erin knijpt.

Bewaar je verse witte asperges gewikkeld in een vochtige theedoek in de koelkast. Ze hebben iets meer aandacht en liefde nodig dan de veel stevigere groene asperges (lees hier nog meer verschillen tussen groene en witte asperges).

Asperges met labneh, granaatappel, hazelnoot, munt en sumak

Porties 2 personen *
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 20 min

Equipment

  • Asperge schiller of dunschiller

Ingrediënten

  • 1 bosje witte asperges
  • 8 eetlepels dikke yoghurt
  • 0.25 theelepel gemalen komijn
  • 0.5 bosje munt
  • 40 gr hazelnoten (een handje)
  • 4 eetlepels granaatappelpitten (half bakje)
  • 1 theelepel sumak (naar smaak)
  • zout

Instructies

  • Snijd 2 cm van de onderkant van de asperges. Dit stuk is vaak verhout en taai. Laat eventueel de asperges 30 minuten in koud water weken, zodat ze makkelijker te schillen zijn.
  • Gebruik een asperge schiller of een dunschiller om de asperges te schillen. Begin ongeveer 2 cm onder de kop. De kop schil je dus niet.
  • Breng de asperges in water met een snufje zout aan de kook en kook 5 minuten. Plaats de deksel op de pan en laat ze zo nog 10 minuten nagaren in het warme water.
  • Meng de yoghurt met een snufje zout en gemalen komijn.
  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Hak ze grof met een mes.
  • Pluk de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn.
  • Verdeel de yoghurt over een de borden en leg daar de asperges op. Besprenkel dit met de granaatappelpitjes, hazelnoten en munt. Maak het af met een beetje sumak.

Notities

De daadwerkelijk porties zijn groter dan wat je op de foto ziet. Je kunt er makkelijk met ze tweeën van eten of maak er voor vier personen een voorafje van. 
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Midden-Oosters, Nederlands
Trefwoord: asperges

Pin deze Witte asperges met labneh!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

witte Asperges met labneh

 

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close