Niet bepaald traditioneel, maar witte asperges met labneh, granaatappel, hazelnoot, munt en sumak is een heerlijk lente gerecht Een totaal andere manier van asperges bereiden dan je moeder of oma, maar zeker niet minder lekker. Probeer eens wat anders dan de geijkte asperges met Hollandaisesaus of aspergesoep!
Asperges met labneh
Hoewel het niet de traditionele manier is om asperges te bereiden, heeft het wel dezelfde soorten smaken. De labneh zorgt voor het romige en de vettigheid, de granaatappel en munt voor het frisje en de sumak zorgt voor het zuurtje. Mocht je dit laatste trouwens echt niet kunnen krijgen, gebruik dan wat rasp van de schil van een citroen.
Door yoghurt te gebruiken in plaats van een vette botersaus is dit recept ook nog eens een stukje gezonder. Dit recept is koolhydraatarm en glutenvrij, mocht je een plantaardige yoghurt gebruiken ook nog eens vegan en lactose vrij. Ik zou wel voor de meest neutrale plantaardige yoghurt gaan, je wilt de subtiele aspergesmaak van witte asperges niet overpoweren met bijvoorbeeld een kokosyoghurt.
Hoe weet je of asperges vers zijn?
Witte asperges zijn het lekkerst als ze vers zijn. Punt. Maar hoe weet je nou dat je een vers bosje koopt? Er zijn meerdere manieren om dit zelf makkelijk te testen:
- Wrijf twee asperges tegen elkaar; ze moeten dan een zacht piepend geluid maken.
- Het topje moet goed stevig zijn, niet zacht en al helemaal niet snotterig.
- De onderkant van de asperge mag niet ingedroogd zijn en niet meegeven als je erin knijpt.
Bewaar je verse witte asperges gewikkeld in een vochtige theedoek in de koelkast. Ze hebben iets meer aandacht en liefde nodig dan de veel stevigere groene asperges (lees hier nog meer verschillen tussen groene en witte asperges).
Pin deze Witte asperges met labneh!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Ik zou dit graag willen maken voor 4 personen. Om het wat voedzamer te maken zoek ik iets om erbij te doen (aardappelen, stukje vis etc). Wat zou hier lekker bij zijn?
Ik zou het combineren met gekookte of gestoomde krieltjes en een stukje gebakken zalm of juist gerookte zalm als je het gerecht koud wilt serveren.