Avgolemono

Deel met vrienden en familie

Avgolemono is een klassieke Griekse kippensoep met citroen en ei. De citroen maakt de soep fris en geeft het een heerlijke geur. Het ei maakt het een heerlijke, romige en rijke soep, die supermooi gebonden is. Net anders dan de kippensoep die we in Nederland maken, maar tegelijk ook heerlijk herkenbaar!

Avgolemono

Avgolemono is een klassiek recept uit de Griekse keuken, dat niet zo bekend is in Nederland. Misschien omdat het niet echt een zomers gerecht is dat je snel op het strand zal eten. En we gaan als Nederlanders toch vooral in de zomer op vakantie in Griekenland. Het is daar in de winter, of als je ziek bent, heerlijk verwarmend comfort food.

Griekse kippensoep Avgolemono

Ei in kippensoep?

Om te voorkomen dat je een kippensoep met een roerei krijgt, in plaats van een heerlijke avgolemono, is het belangrijk dat je de eiersaus op temperatuur brengt, voordat je ‘m toevoegt aan de soep (temperen).

Dit is helemaal niet ingewikkeld: je voegt eerst wat hete soep bij je eieren, roert dit goed door, voordat je het in de grote pan met soep gooit. Deze techniek gebruik je bijvoorbeeld ook bij het maken van custard.

Nadat we de saus hebben toegevoegd, halen we de pan met soep van het vuur. Maak je geen zorgen over rauwe eieren, de warmte van de soep zorgt ervoor dat het ei precies genoeg stolt. Het resultaat is heerlijk romig, zonder dat er daadwerkelijk room bij komt kijken!

Griekse kippensoep Avgolemono met citroen en dille

Wat eet je erbij?

Je hoeft helemaal niets extra’s bij avgolemono te eten, het is een goedvullende maaltijdsoep. Je kunt er eventueel, net als bij andere soepen, een stuk brood bij eten.

Avgolemono

Avgolemono is een klassieke Griekse kippensoep met citroen en ei. De citroen maakt de soep fris en geeft het een heerlijke geur. Het ei maakt het een heerlijke, romige en rijke soep, die supermooi gebonden is. Net anders dan de kippensoep die we in Nederland maken, maar tegelijk ook heerlijk herkenbaar!
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten

Ingrediënten

  • 1 kip of 4 poten
  • 2 uien
  • 1 bol knoflook
  • 2 wortels
  • 2 blaadjes laurier
  • peperkorrels
  • zout
  • 1.5 liter water
  • 250 gr orzo of rijst

Avgolemono

  • 3 eieren
  • 2 citroenen
  • 1 bosje dille

Instructies

  • Verwijder de schil van de uien en snijd in vieren. Snijd de bol knoflook doormidden en de wortels grof in stukken. Doe dit allemaal in de pan.
    2 uien, 1 bol knoflook, 2 wortels
  • Voeg water, laurier, peperkorrels, kip en flink wat zout toe en breng aan de kook.
    2 blaadjes laurier, peperkorrels, zout, 1.5 liter water, 1 kip
  • Laat de soep 60 minuten pruttelen. Na ongeveer een half uur even je kippetje omdraaien, zodat hij aan alle kanten lekker gaar wordt.
  • Je kunt dit ook in de Instant Pot doen, voor 20 minuten op HP (hoge druk).
  • Haal je kip eruit en leg deze op een bord of plank om af te koelen. Zodra je kip koud genoeg is om aan te kunnen raken, is het de bedoeling dat je de kip gaat plukken. Je plukt met je vingers (of met een vork, als je dit vies vindt) het vlees van de botten van de kip en legt deze apart.
  • Haal de rest van de soep door een zeef en giet terug in de pan. Voeg nu ook de kip weer toe.
  • Voeg de orzo of rijst toe en kook dit tot het gaar is. Zie hiervoor de verpakking of proef af en toe.
    250 gr orzo
  • Pers de citroenen uit en klop dit samen met de eieren los. Giet hier een klein schepje warme soep bij en roer goed door. Doe dit nog drie keer.
    3 eieren, 2 citroenen
  • Giet het nu bij je soep en roer goed door. Haal de soep van de warmtebron en laat staan.
  • Serveer de avgolemono met vers gesneden dille!
    1 bosje dille
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: citroen, Instant pot soep, kippensoep, Soep

Pin dit recept voor Avgolemono!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Griekse kippensoep Avgolemono

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close