Avgolemono is een klassieke Griekse kippensoep met citroen en ei. De citroen maakt de soep fris en geeft het een heerlijke geur. Het ei maakt het een heerlijke, romige en rijke soep, die supermooi gebonden is. Net anders dan de kippensoep die we in Nederland maken, maar tegelijk ook heerlijk herkenbaar!
Avgolemono
Avgolemono is een klassiek recept uit de Griekse keuken, dat niet zo bekend is in Nederland. Misschien omdat het niet echt een zomers gerecht is dat je snel op het strand zal eten. En we gaan als Nederlanders toch vooral in de zomer op vakantie in Griekenland. Het is daar in de winter, of als je ziek bent, heerlijk verwarmend comfort food.
Ei in kippensoep?
Om te voorkomen dat je een kippensoep met een roerei krijgt, in plaats van een heerlijke avgolemono, is het belangrijk dat je de eiersaus op temperatuur brengt, voordat je ‘m toevoegt aan de soep (temperen).
Dit is helemaal niet ingewikkeld: je voegt eerst wat hete soep bij je eieren, roert dit goed door, voordat je het in de grote pan met soep gooit. Deze techniek gebruik je bijvoorbeeld ook bij het maken van custard.
Nadat we de saus hebben toegevoegd, halen we de pan met soep van het vuur. Maak je geen zorgen over rauwe eieren, de warmte van de soep zorgt ervoor dat het ei precies genoeg stolt. Het resultaat is heerlijk romig, zonder dat er daadwerkelijk room bij komt kijken!
Wat eet je erbij?
Je hoeft helemaal niets extra’s bij avgolemono te eten, het is een goedvullende maaltijdsoep. Je kunt er eventueel, net als bij andere soepen, een stuk brood bij eten.
Pin dit recept voor Avgolemono!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.