Congee – Ultiem comfort food

Deel met vrienden en familie

Congee is ultiem comfort food. Dit Chinese gerecht is traditioneel gezien bedoeld als ontbijt, maar hier gaat het veel beter naar binnen als warme lunch of zelfs als avondmaaltijd.

Congee kan op heel veel manieren bereid worden, met allemaal verschillende ingrediënten en toppings. De basis is altijd hetzelfde; het is rijst die lang gekookt wordt in bouillon. Wij geven je een vrij eenvoudige, maar oh zo lekkere, versie, die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Het is daarmee ook super kidsproof, wanneer je  een beetje let op de hoeveelheid zout, kan dit al vanaf heel jong gegeten worden!

Aziatische rijstepap Congee

Wat eet je bij congee?

Je kunt deze hartige rijstepap gewoon zo eten, zonder veel opsmuk, maar met een klein beetje meer moeite maak je er echt een feestje van. Zelf kleed ik het graag aan met:

  • Ragfijn gesneden gember
  • Lente-ui
  • Sojasaus
  • Chili-olie
  • Sesamzaadjes

Het pittige van de gember en het grassige van de lente-ui geven de congee extra frisheid. Wanneer we dit als avondeten serveren en we hebben die dag nog niet veel groente gegeten, dan vind ik het lekker om er wat doperwten of edamame boontjes doorheen te roeren! 

Chinese Congee rijstepap

Aziatische hartige rijstepap

Wat is congee eigenlijk? Wie nog nooit van congee heeft gehoord, heeft waarschijnlijk geen idee, maar congee is een Aziatische rijstepap. In tegenstelling tot wat we in Europa kennen, is dit geen zoete, maar een hartige rijstepap. Van origine is het een Chinees recept, maar je vindt het in de hele Aziatische keuken. In het Thais heet het bijvoorbeeld Yuk of Yok en wordt het gegeten met vissaus en gehaktballetjes, in het Indonesisch kennen ze het als Bubur en eet je het vaak met ketjap en sambal!

Chinese Congee

Congee is ultiem comfort food. Dit Chinese gerecht is traditioneel gezien bedoeld als ontbijt, maar hier gaat het veel beter naar binnen als warme lunch of zelfs als avondmaaltijd.
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 1 uur 25 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Totale tijd 2 uur 55 min

Ingrediënten

Bouillon

  • 3 plakken verse gember
  • 3 stuks lente-ui grof in stukken gehakt
  • 1 blokje bouillon kip
  • 2 stuks kippenbouten met bot en vel
  • 1 snuf zout
  • paar korrels witte peper
  • 1,5 liter water

Congee

  • 1,5 liter bouillon
  • 200 gr sushirijst
  • 4 stuks kippendijen
  • 2 eetlepels oestersaus

Toppings

Instructies

Bouillon maken

  • Voeg alle ingrediënten voor de bouillon toe aan een grote pan en breng aan de kook.
  • Zet zachter en laat zo'n 75 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
  • Proef en voeg eventueel wat zout toe, maar let op, maak de soep niet te zout als je de congee wilt kunnen eten met een scheutje sojasaus.
  • Laat een klein beetje afkoelen, vooral voor je veiligheid, en zeef de soep vervolgens.

Congee koken

  • Breng de bouillon aan de kook en voeg de rijst toe. Roer een keer goed door en breng weer aan de kook, laat zacht koken.
  • Snijd ondertussen de kippendijen in reepjes en meng deze met de oestersaus. Laat 30 minuten marineren, voordat je de kip toevoegt aan de congee en mee laat koken.
  • Roer zo nu en dan de congee door en blijf koken tot de rijst uit elkaar begint te vallen en het een soort pap wordt. Dit kan tussen de 45 en 75 minuten in beslag nemen. Het is erg afhankelijk van bijvoorbeeld je rijst en de pan.

Serveren

  • Schep de congee in kommen en serveer met ragfijne gesneden verse gember, lente-ui, sojasaus en eventueel chili-olie en geroosterde sesamzaadjes!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, lunch, ontbijt
Keuken: Aziatisch, Chinees
Trefwoord: rijst

Pin dit recept voor Aziatische Congee!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Chinese Congee rijstepap

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close