Congee is ultiem comfort food. Dit Chinese gerecht is traditioneel gezien bedoeld als ontbijt, maar hier gaat het veel beter naar binnen als warme lunch of zelfs als avondmaaltijd.
Congee kan op heel veel manieren bereid worden, met allemaal verschillende ingrediënten en toppings. De basis is altijd hetzelfde; het is rijst die lang gekookt wordt in bouillon. Wij geven je een vrij eenvoudige, maar oh zo lekkere, versie, die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Het is daarmee ook super kidsproof, wanneer je een beetje let op de hoeveelheid zout, kan dit al vanaf heel jong gegeten worden!
Wat eet je bij congee?
Je kunt deze hartige rijstepap gewoon zo eten, zonder veel opsmuk, maar met een klein beetje meer moeite maak je er echt een feestje van. Zelf kleed ik het graag aan met:
- Ragfijn gesneden gember
- Lente-ui
- Sojasaus
- Chili-olie
- Sesamzaadjes
Het pittige van de gember en het grassige van de lente-ui geven de congee extra frisheid. Wanneer we dit als avondeten serveren en we hebben die dag nog niet veel groente gegeten, dan vind ik het lekker om er wat doperwten of edamame boontjes doorheen te roeren!
Aziatische hartige rijstepap
Wat is congee eigenlijk? Wie nog nooit van congee heeft gehoord, heeft waarschijnlijk geen idee, maar congee is een Aziatische rijstepap. In tegenstelling tot wat we in Europa kennen, is dit geen zoete, maar een hartige rijstepap. Van origine is het een Chinees recept, maar je vindt het in de hele Aziatische keuken. In het Thais heet het bijvoorbeeld Yuk of Yok en wordt het gegeten met vissaus en gehaktballetjes, in het Indonesisch kennen ze het als Bubur en eet je het vaak met ketjap en sambal!
Pin dit recept voor Aziatische Congee!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.