Aziatische appel crumble

Deel met vrienden en familie

Aziatische appel crumble is heerlijk fris en fruitig. Lekkere zachte, zoetzure appeltjes met een knapperige crumble korst. Jong of juist stokoud, dit toetje tovert een glimlach op je gezicht. Lekker zo, maar natuurlijk helemaal een feest met een bolletje ijs erbij! Sla de appels alvast in, dit recept ga je nog heel vaak maken!

Aziatische appel crumble met Indonesische smaakmakers

In de vulling van deze crumble vinden we heerlijke Aziatische smaakmakkers terug, zoals:

  • Kaffir lime (djeroek poeroet)
  • Limoen
  • Gember 
  • En donkerbruine basterdsuiker

De crumble topping lijkt heel erg op een “gewoon” crumble-beslag, maar in deze versie zit een klein handje pinda’s verstopt! Net genoeg om verrast te worden: hmm, wat is dat toch? Om snel nog een hap te nemen. Het zijn allemaal smaakmakers die veel voorkomen in de Indonesische keuken, alleen dan vaak in een hartig gerecht. Bijna alle smaakmakers van deze Aziatische crumble komen bijvoorbeeld ook voor in een Indonesische satésaus. Grappig hoe je met veel dezelfde ingrediënten toch een totaal ander gerecht kunt maken, want deze appel crumble smaakt absoluut niet naar satésaus!

Indonesische appel crumble

Welke appels gebruik je?

Zelf heb ik kleine, zoete appeltjes gebruikt voor mijn appel crumble. Die hebben we vaak liggen, dus dat is makkelijk in gebruik. Jonagold, Kanzi, en Elstars werken ook allemaal prima. Kies gewoon wat je hebt liggen of wat goed verkrijgbaar is. Een zuurdere groene appel, zoals een Granny Smith, zou ik niet aanraden in combinatie met de limoen die we gebruiken in dit gerecht.

Aziatische appel crumble

Aziatische appel crumble is heerlijk fris en fruitig. Lekkere zachte, zoetzure appeltjes met een knapperige crumble korst. Jong of juist stokoud, dit toetje tovert een glimlach op je gezicht. Lekker zo, maar natuurlijk helemaal een feest met een bolletje ijs erbij! Sla de appels alvast in, dit recept ga je nog heel vaak maken!
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 10 min
in de oven 20 min
Totale tijd 30 min

Kookgerei

  • Vijzel
  • Oven
  • Bakblik of ovenschaal

Ingrediënten

  • 1 kilo appels
  • 1 stuks limoen
  • 4 bolletjes stemgember
  • 2 blaadjes kaffir lime leaf
  • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker

Crumble

  • 50 gr pinda gezouten
  • 125 gr bloem
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 snuf zout
  • 80 gr boter koud!
  • kokosijs optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Schil de appels en snijd in blokjes. Knijp de limoen uit en meng dit goed door de appels heen.
  • Snijd de gember klein en doe dit bij de appels.
    Tip: je kunt stemgember ook heel goed door een knoflookpers halen. Werkt super snel en geeft minder geplak in de keuken.
  • Rits de nerf uit de blaadjes kaffir lime en snijd fijn. Plaats in een vijzel met de bruine suiker en een snufje zout. Vijzel met een wrijvende beweging, tot alles goed met elkaar mengt. Schep dit ook bij de appels en meng alles goed door. Schep in een bakblik of schaal.

De crumble laag

  • Hak de pinda's zo fijn mogelijk en meng dit met de bloem, witte basterdsuiker, zout en kaneel door elkaar.
  • Snijd de koude boter in kleine blokjes en meng deze met je handen door het bloemmengsel. Kneed dit losjes, tot er kruimels ontstaan.
  • Verdeel dit over de schaal met appels.

De oven in

  • Bak in het midden van de oven tot de crumble goudbruin is, ongeveer 20 minuten.
  • Laat even afkoelen en serveer zo los, of met een bolletje kokosijs!
Auteur: Mariska
Gang: Dessert
Keuken: Aziatisch, fusion, Westers
Trefwoord: appel, dessert, gember, indonesisch, kerst dessert, toetje

Pin deze Aziatische appel crumble!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden

Aziatische apple crumble

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close