Aziatische gehaktballetjes met 5-spice

Deel met vrienden en familie

Heerlijke smeuïge gehaktballetjes met een Aziatische twist. Binnen en handomdraai maak je deze heerlijke gehaktballetjes, die hun Aziatische smaak hebben te danken aan het gebruik van 5-spice. Zowel warm als koud heerlijk.

Meestal als ik thuis vraag “wat wil je eten?”, komen gehaktballetjes voor in het rijtje (samen met lasagne, gewokte spinazie en gerookte zalm). Meestal rol ik met mijn ogen (waarom vraag ik het eigenlijk nog?), maar soms rol ik ook gewoon gehaktballetjes. Omdat ik de laatste tijd nogal succesvol geëxperimenteerd heb met gehakt in combinatie met  5-spice, stroop en sojasaus, besloot ik er een keer gehaktballetjes van te maken. Ik kan eerlijk zeggen dat ze echt heel erg geslaagd zijn.

Heb je geen stroop in huis? Dan kun je ook honing gebruiken. 5-spice daarentegen is wel erg belangrijk voor dit recept. Het is een Chinees kruidenmengsel dat bestaat uit een combinatie van venkel, szechuanpeper, kaneel, kruidnagel en steranijs. Je vindt het in de meeste Aziatische toko’s, maar ik zag dat Jonnie Boer ook een 5-spice mix verkoopt .

Ik bak mijn balletjes graag af in de oven. Zo blijven ze naar mijn mening lekker smeuïg en verbranden ze niet in de pan. Je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om ze geheel in de pan af te bakken. Sla dan de stappen met de oven over en laat ze wat langer in de pan.

Ingrediënten Aziatische gehaktballetjes met 5-spice

voor 20 à 30 gehaktballetjes
250 gr gehakt
1 middelgroot ei
2 theelepels sojasaus
2 theelepels stroop
2 theelepels 5-spice
1 à 2 theelepels Sriracha hotsauce of sambal oelek
1 à 2 handjes paneermeel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng het gehakt met alle ingrediënten op de paneermeel na goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje het paneermeel toe, tot je een goede bal kan vormen van het gehakt.
  3. Rol het gehakt in balletjes en bak deze in een pan met wat olie en boter (of één van beide) tot de buitenkant mooi bruin is. Schud regelmatig met de pan, zodat de balletjes omrollen en gelijkmatig bruinen.
  4. Zodra de balletjes mooi bruin zijn, plaats je ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak je ze 8 tot 12 minuten in de oven (afhankelijk van hoe groot je balletjes zijn)!

Eet smakelijk! Warm zijn ze heerlijk, maar ook koud zijn ze erg lekker!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Het recept klinkt ontzettend goed! Deze kruidencombinatie met stroop ga ik eens aan mijn vader doorgeven!

  2. Bedoel je appelstroop?

    1. Nee, ik bedoel gewone stroop. Ik denk wel dat appelstroop ook heel goed zou kunnen.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close