Babi Pangang uit de Multicooker (Instant Pot / Crockpot Express)

Deel met vrienden en familie

Babi Pangang uit de Multicooker, zoals bijvoorbeeld een Instant Pot of Crockpot Express, maak je echt in een handomdraai. Dit recept geeft heerlijk zacht vlees in een hartige, zoetzure saus. Heerlijk met rijst, sambal en atjar.

Instant Pot Babi Pangang

Misschien weet je het wel: ik ben gek op de Aziatische keuken! Niet alleen op de meer traditionele recepten, maar ook op mijn eigen versies van de Chinese restaurantklassiekers in Nederland – de bekende afhaalmaaltijden. Zo staat er al een heerlijk recept voor Chinese loempia’s op mijn site, maar denk ook aan Tjap Tjoy, Bami, Chinese Nasi en Foe Yong Hai. Babi pangang uit de Instant Pot stond al tijden op mijn to-do lijst om met jullie te delen, ook om mijn lijstje met Nederlandse Instant Pot Recepten weer eens uit te breiden.

Instant Pot Babi Pangang afhaalmaaltijd met varkenvlees in zoet zure saus
Snelle Babi Pangang uit de Crockpot Express met komkommer sambal en atjar

Babi Pangang uit de Multicooker

Deze Babi Pangang kun je in elke multicooker maken, mits deze een hoge druk functie heeft. Denk aan de Instant Pot, Crockpot Express of bij voorbeeld de Espressions Smart Pressure Cooker.

Het is natuurlijk geen traditionele manier van Babi Pangang maken, maar het is wel een stuk sneller. Ik ben altijd gewend om Babi Pangang te maken met schouderkarbonade, maar het kan ook met hamlappen of varkenhaas. Die laatste is wel wat meer aan de prijs en dat vlees is natuurlijk wel wat minder vet.

Babi Pangang uit de Multicooker (Instant Pot / Crockpot Express)

Babi Pangang uit de Multicooker, zoals bijvoorbeeld een Instant Pot of Crockpot Express, maak je echt in een handomdraai. Dit recept geeft heerlijk zacht vlees in een hartige, zoetzure saus. Heerlijk met rijst, sambal en atjar.
Servings 6 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
HP in de Instant Pot 15 minuten
Totale tijd 40 minuten

Ingredients

Vlees

  • 800 gr schouderkarbonade
  • 1 kneepje citroensap
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 0.5 theelepel sambal
  • olie
  • zout

Babi pangang saus

  • 1 rode ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1-2 cm gember
  • 200 gram gezeefde tomaten half blik
  • 5 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels ketchup
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel maizena

Instructions

  • Verwijder het bot uit de schouderkarbonade en eventuele grote hompen vet en snijd in dikke repen van ongeveer 4x2cm. Marineer met 1 kneepje citroensap, 2 eetlepels oestersaus, 3 eetlepels sojasaus, 0.5 theelepel sambal en een snufje zout terwijl je de rest van het recept volgt.
    800 gr schouderkarbonade
  • Snipper je ui, pers je teentjes knoflook en snijd je gember fijn.
    1 rode ui, 4 tenen knoflook, 1-2 cm gember
  • Verwarm met de SAUTE-functie wat olie in de pot en bak hierin het vlees rondom bruin. 
    olie
  • Voeg ui en knoflook toe en fruit dit nog een minuut of twee mee.
  • Voeg nu alle ingrediënten voor de saus toe BEHALVE de maizena. Roer goed door een sluit de deksel van de pot.
    200 gram gezeefde tomaten, 5 eetlepels bruine basterdsuiker, 2 eetlepels ketchup, 100 ml water, 1-2 cm gember
  • Gebruik de MANUAL- of PRESSURE COOK-knop om ‘high pressure’ te selecteren en stel de timer in op 15 minuten.
  • Wacht na afloop van de timer nog minimaal 5 minuten, voordat je het ventiel opent. Haal de deksel eraf en activeer de SAUTE functie, meng maizena met een eetlepel koud water er roer dit er doorheen. Dik in tot de saus de gewenste dikte heeft.
    1 eetlepel maizena

Notes

Lekker met rijst, atjar en een likje sambal!
Author: Mariska
Calories: 285kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Chinees, Nederlands
Trefwoord: afhaal, Instant Pot, Instant pot vlees

Nutrition

Calorieën: 285kcal | Carbohydrates: 17g | Protein: 30g | Fat: 10g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 4g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 89mg | Sodium: 838mg | Potassium: 641mg | Fiber: 1g | Sugar: 13g | Vitamin A: 71IU | Vitamin C: 5mg | Calcium: 39mg | Iron: 1mg

Pin dit recept voor Babi Pangang uit de Multicooker (Instant Pot / Crockpot Express)!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Babi Pangang uit de multicooker

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Marja de Jong says:

    Hoe doe ik dat met een crockpot

    1. Mariska Author says:

      Hi Marja, dit recept kan met alle multicookers met hoge druk functie gemaakt worden. Dus ook met de multicooker van Crockpot, hoef je geen aanpassingen aan het recept voor te doen.

  2. Sandra van Weert says:

    Hoi Mariska, ik heb sinds kort de Ninja Speedi multicooker. Heb ook jouw twee kookboeken gekocht. Nu twee keer een recept daaruit gemaakt. Waar ik mee worstel is dat het in jouw kookboeken vaak gaat over de ‘high pressure’ functie. Dat is toch de hoge druk functie? Welke is dat dan op de Ninja Speedi of heeft deze multicooker geen hoge druk functie?

    1. Mariska Author says:

      Hi Sandra, zover ik weet heeft de Speedi geen pressure cooking functie. De Ninja Foodi heeft dit.

  3. Hoi Mariska,

    Als ik de helft van de hoeveelheid van het vlees wil maken moet ik dan alle andere ingrediënten ook halveren of werkt dat anders onder hoge druk?

    Groetjes,
    Eelco

    1. Mariska Author says:

      Je komt in dit geval dan wel heel dicht in de twijfelzone of er genoeg vocht is voor druk. Wellicht dat het net aan gaat, je zou ook voor pot in pot kunnen gaan. Of je maakt ook gewoon alle saus gebruikt voor bij een Foe Yong Hai. Je kan de saus invriezen.

      1. Daar was ik al bang voor😅
        Dan maak ik het hele recept. Ik neem aan dat als er overblijft ik het kan sealen en invriezen.

        1. Mariska Author says:

          Ja heel goed zelfs

  4. Marielle says:

    Hi Mariska, ik ga straks dit recept maken maar dan met 1250 gram schouderkarbonades (zonder been). Zal ik de ingrediënten voor de saus met 50% vermeerderen of verwacht je dat er genoeg saus is?

    1. Mariska Author says:

      Ik zou voor dat laatste gaan!

      1. Marielle says:

        Lees net je reactie en had niets veranderd aan de hoeveelheden voor de saus. Beste keus inderdaad!

  5. Kim van Gils says:

    Super lekker recept! Toch misten mijn man en kinderen het knapperige korstje, dat het gerecht bij de Chinees vaak wel heeft. Zou ik daar met de crisp functie nog iets mee kunnen, denk je? Zelf vond ik ‘m zo overigens ook al heerlijk en beter dan van de Chinees!

    1. Mariska Author says:

      Dat zou je best eens kunnen proberen, ik zou dan wel het vlees is scheiden van de saus.

    2. Voor knapperige Babi pangang heeft Smaakmenutie een heel goed recept. Daar worden de schouderkarbonades na het marineren eerst gekookt in water met een scheutje azijn, afgekoeld en drooggedept wordt het gefrituurd in een laag hete zonnebloemolie in de koekenpan.

      1. Mariska Author says:

        Dit is wel een totaal andere bereiding waarbij je veel langer bezig bent.

  6. Het was heel erg lekker, heb er wel meer sambal in gedaan vanwege de hoeveelheid vlees. Voor herhaling zeker vatbaar.

  7. Jeroen van Keulen says:

    Hey! Geweldig recept, ga ik zeker proberen binnenkort hoor. De nutrition – is dat per 100 gram?

    Groetjes,
    Jeroen

    1. Mariska Author says:

      Nee dat is per portie, dit recept geeft in totaal 6 porties. Dat gaat er dan ook wel vanuit dat je het door zessen deelt en alle saus ook op eet.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close