Babyproof pannenkoekjes met wortel zijn ideaal! Ze zijn niet alleen heel erg lekker, ik snoep zelf regelmatig mee, maar ook nog eens perfect om je baby zelf te leren eten. Ze hebben een fijne structuur om te kunnen pakken met hun kleine vingertjes. Doordat een hele stapel pannenkoekjes slechts één ei bevat, en ze zeker in het begin maar een paar per keer eten, is het ideaal om ze aan kleine hoeveelheden ei te laten wennen. Daarnaast zit er natuurlijk ook groente in en een klein beetje kruiden.
De combinatie van wortel en speculaaskruiden zorgt ervoor dat deze pannenkoekjes naar worteltaart smaken. Heerlijk! De ‘frosting’ op de foto is yoghurt. Dit is leuk voor de foto (en smaakt ook prima trouwens!), maar de pannenkoekjes hebben dit niet nodig. Zeker als je baby net begint met eten kan dit een knoeiboel worden.
Hoe maak je babyproof pannenkoekjes?
Voor het maken van babyproof pannenkoekjes zijn vier dingen belangrijk, namelijk:
- Zout
- Dikte en structuur
- Soort bloem
- Soort melk
De eerste is heel simpel: je laat het zout geheel weg uit de pannenkoekjes. Zout is slecht voor kleine kinderen, hier lees je meer over hoeveel zout een baby of kindje mag op een dag. De dikte en structuur pas je aan aan de behendigheid van je kindje. Een dikkere, luchtige pannenkoek pakt (zeker in het begin) veel makkelijker vast dan een dunne.
Welke bloem gebruik je voor baby pannenkoeken?
De darmen van baby’s moeten wennen aan tarwe. Het is dan ook het advies om dit rustig op te bouwen. Zit jouw kindje nog niet vol aan de tarwe, dan kun je nog steeds makkelijk pannenkoekjes maken. Vervang een deel van de gewone bloem door rijstebloem. Je kunt dit dan stapsgewijs afbouwen. Kun je geen rijstebloem vinden? Het wordt ook vaak verkocht in het vak met babyeten bij de verschillende soorten pap.
Wat voor melk gebruik je voor baby pannenkoeken?
Je kunt heel veel soorten melk gebruiken voor deze babyproof pannenkoekjes. Wel is het belangrijk dat er geen toegevoegde suiker in zit en geen lactose. Het Voedingscentrum adviseert namelijk dat tot 1 jaar baby’s hun lactose voornamelijk uit hun babymelk halen (moeder of kunst). Je kunt dus ook borstmelk gebruiken in deze pannenkoeken. Kunstvoeding, lactosevrije melk en plantaardige melk zijn ook helemaal prima. Let wel altijd op de hoeveelheid zout. Vanaf 1 jaar mag je gewone (koe)melk gebruiken. Officieel heb je dan een dreumes en geen baby meer, maar geloof me, deze pannenkoeken vinden ze dan nog steeds ontzettend lekker!
Vind je dit een leuk recept en wil je meer recepten en tips voor de voeding van je kleintje? Kijk dan zeker eens op onze baby- en kidsproof pagina’s.
Pin deze Babyproof pannenkoekjes met wortel!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.