Baklava Strudel

Deel met vrienden en familie

Baklava Strudel stopt al het lekkere van de baklava (de nootjes, de honing, het vleugje sinaasappel en kaneel) in een knapperig strudel jasje. Heel wat anders dan de klassieke strudel, maar minstens zo lekker én je hoeft er geen appel voor te schillen!

Baklava Strudel

Baklava is een heerlijke en populaire lekkernij die zijn oorsprong kent in het Midden-Oosten. Er wordt ook veel van genoten in de Mediterrane- en Balkan-keukens. De exacte oorsprong van baklava wordt betwist, met verschillende landen die aanspraak proberen te maken op de uitvinding ervan. We kunnen er wel vanuit gaan dat het recept een lange geschiedenis heeft.

Verschillende landen en regio’s kennen hun eigen variaties op baklava. Griekse baklava bevat bijvoorbeeld vaak lagen gehakte walnoten, terwijl Turkse baklava een combinatie van walnoten en pistachenoten kan gebruiken. In sommige regio’s kunnen kaneel of kruidnagel aan het notenmengsel worden toegevoegd voor extra smaak. Ik hoef je vast niet te vertellen dat deze baklava strudel uiteraard geen traditioneel baklava recept is. 

Baklava strudel met honing
Doorgesneden baklava rol

Feestelijke Recepten

Baklava strudel is echt een ideaal gerecht voor tijdens een feestelijk etentje of brunch. Simpel te maken, zeker als je van tevoren de nootjes al gemalen hebt. Op alleen taart kun je natuurlijk niet leven, dus mocht je op zoek zijn naar meer feestelijke recepten, kijk dan zeker eens op onze pagina Kerstrecepten voor een feestelijk 2023. Op die pagina vind je elk jaar weer meer recepten.

Baklava Strudel

Baklava Strudel stopt al het lekkere van de baklava (de nootjes, de honing, het vleugje sinaasappel en kaneel) in een knapperig strudel jasje. Heel wat anders dan de klassieke strudel, maar minstens zo lekker én je hoeft er geen appel voor te schillen!
Porties 7 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 80 gr pistachenootjes
  • 50 gr walnoten
  • 50 gr cashews
  • 1 sinaasappel alleen de fijngeraspte schil
  • 2 eetlepels suiker
  • 0.5 theelepel kaneelpoeder
  • 0.25 theelepel oranjebloesemwater
  • snuf zout
  • 25 gr roomboter gesmolten
  • 5 plakken filodeeg

Saus

  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 0.5 sinaasappel alleen het sap

Instructies

  • Bedek een bakplaat met een stukje bakpapier en verwarm de oven voor op 160 °C
  • Maal de noten goed klein en roer hier de suiker, sinaasappelschil, kaneel, zout en oranjebloesemwater doorheen.
    80 gr pistachenootjes, 50 gr walnoten, 50 gr cashews, 1 sinaasappel, 2 eetlepels suiker, 0.5 theelepel kaneelpoeder, 0.25 theelepel oranjebloesemwater, snuf zout
  • Smeer een vel filodeeg in met gesmolten boter en leg hier het volgende vel op. Smeer ook deze weer in. Herhaal tot alle vellen op zijn.
    25 gr roomboter, 5 plakken filodeeg
  • Leg de korte kant van de stapel vellen naar je toe en verdeel de notenmix er overheen. Zorg dat je boven en beneden een randje van ongeveer een centimeter vrij houdt. Je houdt als het goed is wat noten over en dat is prima.
  • Rol het deeg voorzichtig op en leg met de naad naar beneden op de bakplaat. Smeer nog een keer goed in met gesmolten boter.
  • Bak in het midden van de oven je baklava strudel tot deze goudbruin is. Ongeveer 25 tot 30 minuten.
  • Meng alles voor de saus in een steelpannetje door elkaar en verwarm dit tot de suiker is opgelost.
    2 eetlepels suiker, 2 eetlepels honing, 1 theelepel oranjebloesemwater, 0.5 sinaasappel
  • Smeer je saus meerdere keren over je warme strudel heen. Strooi de laatste nootjes hier overheen!
Auteur: Mariska
Gang: taartje, Zoetigheid
Keuken: fushion, Midden-Oosters
Trefwoord: filodeeg, strudel

Pin dit recept voor Baklava Strudel!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan een foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Baklava strudel met filodeeg

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Kan je deze een dag van te voren maken ?

    1. Mariska Author says:

      Ja prima!

      1. En dan een dag van te voren al in de oven ? Of dat vlak van te voren ?

        1. Mariska Author says:

          Dat is wel het lekkerste inderdaad en daarna ook gewoon insmeren met de saus. Je zou eventueel het nog heel kort kunnen opwarmen voor je het gaat serveren.

  2. Anoniem says:

    Hoeveel dagen kun je dit bewaren ?

    1. Mariska Author says:

      Zeker 5 dagen.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close